- KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın kısaltılmış biçimidir. İsimden anlaşıldığı gibi hastalık kroniktir, yani kalıcıdır. Hastalık akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu meydana gelir.
Sağlıklı insanlarda nefes alma ile birlikte akciğerlere oksijen dolu hava gelir. Bronşlar oksijenin kana geçtiği yerdir. Bronşların tıkanması durumunda akciğer kapasitesi büyük oranda azalır. Böylelikle kana yeterince oksijen gitmez.
Dünya çapında en yaygın hastalıklardan biri olan KOAH'nın oluşumundaki en belirgin risk faktörü sigara ve benzeri tütün ürünleridir. Sırf bunları kullanan insanlarda değil, dumanına maruz kalan kişilere de hastalık olasılığı yüksektir. Eskiden daha çok erkeklerde görülen hastalık sigara tüketiminin kadınlarda artması ile birlikte tüm toplumda yaygınlaştı. Bunun yanı sıra hava kirliliği, özellikle iş yerlerindeki duman, toz ve kimyasal maddeler de hastalığın oluşumunda önemli bir etkendir.
Nefes darlığı, öksürük ve balgam KOAH hastalığının temel belirtileridir. İlk evrelerde bu belirtiler daha çok sabah görülür, daha sonra ise güne yayılır. Başlangıç evresinde nefes darlığı özellikle merdiven çıkmada, hızlı yürüyüşte ve koşmada görülür. İlerleyen süreçte uykuda bile nefes alışverişinde sorunlar yaşanır. Sık solunum yolları enfeksiyonu tehlikesi de mevcuttur. Yorgunluk, halsizlik, istenmeyen kilo kaybı, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişkinlik ve depresyon gibi belirtiler de görülmektedir. Ağız, göz ve tırnak çevresindeki cildin mavimsi renk alması da söz konusu olabilir.
KOAH tanısı için yukarıda bahsettiğim belirtilerin yanı sıra bazı tetkikler gereklidir. Akciğer röntgenin yanı sıra bazen tomografi de gerekli olabilir. Görüntüleme dışında solunum fonksiyonu testi de yapılır. Kandaki oksijen vb oranlar da ölçülür (arterial kan gazı). Böylelikle solunum yetmezliğinin seviyesi tespit edilir.
Haftaya da hastalığın tedavisini işleyeceğim.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Histerektomi
4 Ağustos
Dış gebelik
28 Temmuz
Endometriozis
21 Temmuz
Çocuklarda diş bakımı
14 Temmuz
Hemoroid
7 Temmuz
Hamilelik esnasında diş sağlığı
30 Haziran
Psödotümör serebri
23 Haziran
Şaşılık
16 Haziran
Maymun çiçeği
2 Haziran
Mide küçültme ameliyatı II
4 Mayıs
Mide küçültme ameliyatı
27 Nisan
Obezite
20 Nisan
Topuk dikeni
13 Nisan
Anoreksiya nervoza II
6 Nisan
Anoreksiya nervoza I
30 Mart