Konuşmayı öğrenmek

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Çoğu çocuklar, 12 aylıkken ilk kelimeleri söylemeye başlamaktadır. Ancak bazı çocuklar biraz daha geç konuşmaya başlarlar. Bu durumda hemen endişelenmeye gerek yoktur. 

Normal gelişimi olan çocuklar genelde ikinci yaşını doldururken en az 50 kelime konuşabilmektedir ve kelime hazinesi gittikçe daha da gelişmektedir.

Çocuklar ancak insanlarla yakın temas kurarak konuşmayı öğrenir. Bu konuda en önemli etken ebeveynlerdir. Ebeveynlerin ilgisi çocuğun çevresi ile iletişime geçmesinde yardımcı olur ve konuşma gelişimini tetikler. Kardeşler ve çocuklarla ilgilenen kişiler de konuşmanın öğrenilmesinde etkili olan faktörlerdir. Bu kişilerin çocukları anlayabilmeleri, cevap verebilmeleri ve gelişmeye başlayan konuşma becerisini güçlendirebilmeleri önemlidir.

Çocuklara bir şeyler okumak da konuşmayı öğrenmelerinde önemli bir faktör olmaktadır. Çocuklar el hareketlerine ve mimiklere bakarak nasıl “konuşulduğunu” öğrenirler. Bunun yanı sıra kitap okumak hem çocukların hoşuna gider hem de hayal gücünü güçlendirir.

Çocuklar tüm duygu organlarıyla çevrelerini araştırır. İşitmek dışında görmek, koklamak, dokunmak ve tatmak da konuşma gelişiminde etkilidir. Bunların tümü çocuğun o an hissettikleri ve duyduğu kelimelerle birlikte hafızasına işlenir. Ebeveynlerin çocuklarına neyi gördüklerini, hissettiklerini sorması faydalıdır.

Dil gelişiminin desteklenmesi açısından çocukların aile içi sohbetlerini dinlemesi ve konuşabilmesi için fırsat verilmesi önemlidir. Günlük aile yaşantısında, oyun esnasında ve sıradan uğraşılar sırasında bunun için birçok fırsat oluşmaktadır. İlk başlarda çocuğun ne söylediği anlaşılmazsa da konuşmaya çalışması önemlidir. Ilk başlarda çocuğun mimik ve gestikleri de önemlidir. Kelimeler yerine yüz ifadesi veya el hareketlerini görmezden gelmeyerek çocuğun konuşmaya zorlanmaması önemlidir. Çocuklar zaman zaman yeni kelimeler türetmekte veya kelimeleri doğru telaffuz etmekte zorlanmaktadır. Bu duruma kesinlikle gülmemek gerekir. Bunun yerine söylediklerinin doğru şekilde tekrarlanması önerilmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.