Koronavirüsü mutasyonları 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Genetik materyal olarak RNA kullanan virüsler sürekli olarak ve büyük bir hız ile çoğalıp gelişmekte. Bu virüsler yapılarında da hızlı değişiklik yaratma olanağına sahipler. Böylelikle bağışıklık sisteminin yarattığı savunma mekanizmalarının reaksiyonlarından kendini koruyabilirler. Koronavirüsü de bu gruba dahildir. 

Hızlı yayılmanın nedeni, virüs yüzeyindeki proteinin bir kısmında küçük bir değişikliğin meydana gelmesi. Yayılma hızı bakımından daha etkili olan bu yeni virüsün, yerel veya bölgesel olarak baskın çeşitleri de görülebiliyor. Vakalar arttıkça mutasyon olasılığı da çoğalıyor. Her mutasyon virüsün daha hızlı yayılmasına veya daha yüksek ölüm oranına sebep olmuyor, yani virüsü daha tehlikeli kılmıyor. 

Koronavirüsündeki mutasyonlardan bahsederken şu an üç tanesi öne çıkıyor. İngiltere'de görülen B.1.1.7 türevi Güney Afrika'da geçen Ağustos ayından beri yaygın olarak görülen B.1.351 mutasyona benzemektedir. İkisi de ülkedeki vaka sayısında hızlı artışa sebep oluyor. Brezilya'da ortaya çıkan P.1 çeşidi ise sürü bağışıklığı bulunduğu sanılan bölgelerde de yayılıyor. Bunun en iyi örneği Amazon bölgesinin başkentidir. Orada yaşayanların dörtte üçüne geçen sene koronavirüsü bulaşmıştı. Bundan dolayı bu bölgede sürü bağışıklığı söz konusu olduğu sanılıyordu. Ancak bu bölgede mutasyona uğramış koronavirüsü enfeksiyonunun sayıları hızla artıyor. 

Bu daha önce hastalanmış ve iyileşmiş insanların ya da aşı olmuş kişilerin bağışıklık sisteminde bazı mutasyonlara karşı yeterince etkili savunma mekanizmasının bulunmadığını gösteriyor. Yani iyileşen ve aşılananlara da mutasyon nedeniyle yeniden virüs bulaşabiliyor. 

Mevcut duruma göre, BioNTech/Pfizer ve Moderna'nın geliştirdiği aşılar, İngiltere'de görülen B.1.1.7 mutasyonuna karşı da etkili. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar bu aşının Güney Afrika merkezli mutasyona karşı da etkili olduğunu gösteriyor. Astrazeneca aşısının etkisi ise Güney Afrika türünde düşük görünüyor. Ancak bu konudaki araştırmalar henüz sonuçlanmış değil.  

Mutasyonların önüne geçebilmek için iki nokta önemli. Koronavirüsü enfeksiyonunun vaka sayısı düştükçe mutasyon olasılığı da azalır. Buna paralel olarak aşı oranının yükselmesi de bağışıklık açısından, hem bireysel bağışıklık, hem de sürü bağışıklığı açısından önemli. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.