Kral çıplak!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Uber belgeleri denilen dosya ise Uber Technologies'in 2013 ve 2017 yılları arasında yeni pazarlara girebilmek için gizlice ve yasaya aykırı şekilde siyasetçiler ile yaptığı görüşmeleri kanıtlıyor.

Fransa kavurucu sıcaklarla boğuşurken, ülkenin siyaset gündemi Macron’un bakan olduğu dönemde Uber şirketi ile ilişkileri. The Guardian ve Le Monde gibi dünyanın iki önemli gazetesine düşen belgeler nedeni ile Fransa muhalefeti ‘Macron’u “Uber ile müzakere yürüten bir devlet adamı değil, şirketin ortağı gibi davranmak ile” suçluyor!

Geçtiğimiz Pazar günü ilk olarak The Guardian gazetesine daha sonra aynı belgeler Fransız günlük gazete Le Monde’un gündemine düştü. Uber belgeleri denilen dosya ise Uber Technologies'in 2013 ve 2017 yılları arasında yeni pazarlara girebilmek için gizlice ve yasaya aykırı şekilde siyasetçiler ile yaptığı görüşmeleri kanıtlıyor. Görüşülen isimler arasında dönemin ekonomiden sorumlu bakanı Macron’da yer alıyor. Pazar gününden itibaren ülke gündemine düşen belgelerin ardından Macron, Uber üzerinden kendisine yönelen eleştirilere, “yine olsa aynısını yaparım. İstihdam yaratmak için yarın olsa yine yaparım! Ben şirketlerin yöneticileri ile görüşüyordum. Bunların hepsi resmi görüşmeydi ve her zaman yanımda danışmanlarım vardı. Eğer Fransa’da istihdam yarattıysam bundan büyük ölçüde gurur duyarım” yanıtını verdi. Fransa’da muhalefetin Macron’u “Uber ile müzakere yürüten bir devlet adamı değil, şirketin ortağı gibi davranmakla” suçlamalarını red eden Macron için Elysee’den yapılan açıklamada, Macron’un dönemin ekonomi bakanı olarak görev yaptığı sırada hizmet sektörünü etkileyen birçok şirketle sıklıkla görüştüğü, gereksiz bürokrasinin kaldırılması veya kolaylaştırılmasının o zaman Cumhurbaşkanı olan Hollande tarafından da desteklediği bildirildi.

Macron’un Uber ile yürüttüğü görüşmeler nedeni ile hem sol hem de sağ muhalefet söz konusu açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederken, Macron’un Kaliforniya merkezli Uber şirketinin Fransa'daki faaliyetlerinde oynadığı role ilişkin bir parlamento soruşturması açmak için çalıştıklarını duyurdu. Macron, savunmasında görüşmeleri dönemin cumhurbaşkanının bilgisi dahilinde yaptığını iddia etmiş olsa da Sosyalist Parti’den aynı dönem görev yapmış politikacıların basına yansıyan açıklamalarında ise durumun gizli yürütüldüğü ifade ediliyor. Tabi bugün iktidarda olmadıkları için farklı bir tutum sergilemeleri beklenemez. Oysa tüm bu görüşmelerin Macron’un François Hollande'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 2014-2016 yılları arasında Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı olarak görev yaptığı süreçte gerçekleştiği belirtiliyor. 

Söz konusu görüşmeler ve kulisleri içeren belgeler Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından basına sızdırıldı. Bu Konsorsiyum daha önce de dünya liderlerinin mali sırlarını ifşa eden Pandora Belgeleri ile gündeme gelmişti. O dönem siyasetçiler ile ünlülerin vergi cennetlerinde sakladıkları servetlerini açığa çıkaran Panama ve Cennet Belgeleri'ni kamuoyuyla paylaşmıştı. Şimdi sıra Şirketler ile devlet başkanlarının kurduğu ilişkilere geldi. Söz konusu belgeler yayınlanmadan da Macron’un Fransa’da serbest piyasa ekonomisi için neler yaptığı biliniyordu. Özellikle Ekonomi Bakanlığı görevinden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna Fransız burjuvazisi tarafından tırmandırıldığı aşikar. Fransa’nın son yıllarda kaybettiği ekonomik güç, bir taraftan Çin ve Rusya, diğer taraftan ABD’ye kaptırdığı ekonomik alanlarını yeniden canlandırma, serbest piyasa ekonominin önündeki engelleri kaldırması için bir proje olarak iktidara taşındığı biliniyor. Bugün hakkında soruşturma açmayı öneren aşırı sağ ve solunda bildiği bir gerçeği basın yazınca, kral çıplak oldu!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.