Krizin seçimi, rekor güvensizlik!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Macron’un, Eurosatory 2022’nin açılışında yaptığı konuşmada dile getirdiği, «Fransa’nın savaş ekonomisi vaziyetine» girdiği yönündeki sözleri Fransa’nın seçimden sonra daha zor bir döneme gireceğini işaret ediyor.

Geçtiğimiz Pazar Fransa sandık başına giderek, milletvekili seçimleri için oy kullandı. Yüzde 52 seçmenin sandık başına gitmediği ülkede, anket şirketleri ve gazeteler 19 Haziran günü gerçekleşecek seçimler için her gün yeni bir senaryo yazıyor. Ama kim ne senaryo yazarsa yazsın oy kullanmayan seçmenin oranı düşünüldüğünde kimsenin zaferi olmayacak!

İki tur şeklinde yapılan seçimin birinci turunda, Ipsos-Sopra Steria'nın geçtiğimiz Pazar gününden hemen sonra yayınladığı ankete göre Macron’un oluşturduğu grup Ensemble’in ulusal meclise 255 ile 295 arası milletvekili sokacağını tahmin etti. Diğer taraftan  sol Partilerin Melenchon öncülüğünde kurduğu ittifak Nupes’ın, 180 ila 210 sandalye elde etmesi öngörülüyor. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI)  gibi sağ partilerin ise  mecliste temsil edecek toplam milletvekili sayısının  50 ile 80 arası tahmin edilirken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) 20 ile 45 milletvekili şeklinde yorumlanıyor. Nisan ayında yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Macron'un genel seçimlerde mecliste salt çoğunluğu elde edebilmesi için ise  289 sandalyeyi elde etmesi gerekiyor.

Bu yılki genel seçimlerde iki önemli ittifak var. Bu ittifaklardan biri Fransa Boyun Eğmeyen Partili (LFİ) Jean-Luc Melenchon'un girişimiyle, LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakı, diğeri ise Macron’un Birlik (Ensemble) ittifakı. Aralarındaki oy oranı sadece 20 bin.

İçişleri Bakanlığı'nın verileri Macron’u birinci gösterirken, halen resmi açıklanmayan rakamlar konusunda bazı araştırma şirketleri sol birliğin önde olduğunu belirterek ve hükümetin manipülasyon yarattığını iddia ediyor.

Basın ve siyaset Pazar gününe odaklanmış gözüküyor. Macron çoğunluğu elde edemediği durumda merkez sağ diğer partilerle ittifak olasılığı masadaki bir senaryo. Çünkü Macron’un emeklilik reformu, sağlık ve sigorta sistemine dair öngördüğü reform ve buna paralel kamu konusunda alacağı birçok kararın karşıtı olan sol birlik NUPES’ten mecliste onay alması mümkün gözükmüyor. Bu nedenle seçim senaryoları arasında Macron’un Cumhuriyetçilerle hareket etme olasılığı öne çıkıyor.

Sol muhalefetin giderek zorladığı bir dönemde, kimsenin işi kolay olmayacak. Özellikle de Macron için hangi seçim senaryosu gündemde olursa olsun mevcut cumhurbaşkanı bir önceki dönemdeki rahatlığını bulamayacak. Hafta içi Macron, Paris’te düzenlenen uluslararası savaş silahları endüstrisi sergisi Eurosatory 2022’nin açılışında yaptığı konuşmada dile getirdiği, «Fransa’nın savaş ekonomisi vaziyetine» girdiği yönündeki sözleri Fransa’nın seçimden sonra daha zor bir döneme gireceğini işaret ediyor. Fransa ve Avrupa’nın savaş ekonomisi vaziyetine girdiğini söyleyen Macron, ülkelerin uzun süre bu doğrultuda organize olacaklarını ifade ediyor. Diğer taraftan ülkede 5.2 enflasyon oranı ve  zamların tavan yaptığı ülkede Macron seçim gündemi içerisinde Romanya ve Moldova’ya ziyaretleri toplumda endişe yaratmış gözüküyor! Fransa'da halkın seçimlerden  çok umutlu olmadığı sandığa gitmeyen rekor rakamlardan anlaşılıyor. Bu nedenle Pazar günü hangi senaryo hayata geçerse geçsin, zor 5 yıla hazır olun!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.