Macron bu kez basın özgürlüğüne yöneldi!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa Parlamentosu, bu kez Güvenlik Yasası Tasarısını görüşüyor. Söz konusu yasanın hedefinde gazetecilerin haber alma özgürlüğü bulunuyor. Paris’te, görevde olan güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi mecrada yayınlanmasını yasaklayan Güvenlik Yasa Tasarısına karşı çıkan gazetecilerle birlikte binlerce insan meclis önünde toplandı.

 

Yasa tasarısının Ulusal Meclis’te görüşülmeye başlandığı saatlere yakın binlerce kişi Parlamento binası yakınındaki toplanırken, polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Yasa tam da bu şiddet görüntülerini hedefliyor!

Son yıllarda Emeklilik Reformu, demiryolu işçilerinin grevi ve Sarı Yeleklilerin eylemlerinin yanı sıra Fransa'nın yoksul semtlerinde göçmenlere karşı uygulanan polis şiddeti sık sık gündeme geldi. Özellikle Sarı Yeleklilerin iki yıllık eylem bilançosu polis şiddeti nedeniyle çok ağır oldu. Eylemlerde 4 bin 245'den fazla kişi yaralanırken, 12 bin 107'den fazla kişi polis tarafından gözaltına alındı. 3 bin 163'den fazla kişiye hapis cezası verildi. Polisin kullandığı plastik mermi ve gaz fişeği nedeniyle 5 kişinin eli koptu, 23 kişi gözünü ve 479 kişi de yaralandı. Eylemlerde toplamda 11 kişi öldü. Bu anlamda bin 600’den fazla dosyanın savcılıkların önünde olduğu biliniyor. Sarı Yeleklilerin eylemlerinde polis şiddeti sonucu 10 kişi yaşamını yitirirken, banliyölerde polis tarafından şiddet ve tecavüze uğrayanların fotoğrafları halen duvarları süslüyor. Polisin şiddetini belgeleyen gazeteciler sayesinde delillendirilen dosyalar adliye koridorlarında sonucunu beklerken, hükümet sorunun kaynağını çözmek yerine bu kez polis şiddetini örtbas etmek için yasa hazırlığında!

Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Af Örgütü’nün büyük tepkisini çeken yasa tasarısı, söz konusu kurumlarca “özgürlüklere” darbe olarak nitelendiriliyor. Kurumlar özellikle tepki duyduğu iki önemli madde bulunuyor. Bu maddelerden biri Genel Güvenlik Yasa tasarısının 24. Maddesi. Buna göre, “Polis veya jandarmalara fiziki veya psikolojik zarar verme amacı ya da niyeti taşıyan video, fotoğrafları yayınlayanlara bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası” öngörülüyor. Yasa tasarısının karşı çıkılan ikinci önemli noktası ise Fransa’da bugüne kadar ulusal güvenlik sorunu dışında çok zor olan haber kaynağını gizleme özgürlüğü! Yasa bu özgürlük alanına da yönelmiş durumda. Polis istediği zaman gazetecilerin evlerini ve basın bürolarını delil aramak için kolay bir şekilde arayabilecek!

Laiklik, özgürlükler, eşitlikten sık sık dem vuran Fransa, adım adım özgürlüklerin giderek daraltıldığı bir ülkeye doğru gidiyor. Son yıllarda bir taraftan “terörle mücadele” diğer taraftan toplumsal olayları kontrol altına alma gerekçesiyle şiddetin doruğa çıktığı Fransa’da söz konusu yasanın geçmesi durumunda polise sınırsız şiddet yetkisi verilmiş olacak! İnsan Hakları ve Af Örgütü sın yıllarda Fransa’nın giderek polis devletine dönüşmüş olmasından kaygılanırken, bu konuda AB ve diğer uluslararası kurumlara sayısız başvuruda bulundu. Sonuç ise şaşırtıcı değil; sessizlik!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.