Macron hafta sonu Erbil’de

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa, bölgede DAİŞ’i kimin temizlediğini unutmuşa benziyor. Bu nedenle Macron’un, Fransa’nın terörle mücadele sözü ancak bölgesel çıkarları koruma stratejisinin kılıfı olabilir!

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu hafta sonu bölgesel bir zirve için Irak'ta olacağını duyurdu. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Macron ve beraberindeki heyet Erbil ve Musul’u ziyaret ederek, Barzani ile görüşecek.

Macron’un heyetinde, Nobel Barış Ödülü sahibi Êzîdî kadın Nadia Murad, Yazar Caroline Fourest’te bulunuyor. Elysee Sarayı’nda yapılan açıklamada, Macron’un ziyaret sırasında Barzani görüşmesinin yanı sıra Our Lady of the Hour Kilisesi ve DAİŞ tarafından tahrip edilen El Nuri camisinin yeniden inşa alanını da ziyaret edeceği duyuruldu.

Ziyaretin asıl sebebi ise, ülkenin istikrarını desteklemek ve Fransa’nın bölgede, özellikle DAİŞ'e karşı mücadelede sürdürmek istediği rolü hatırlatmak amacı taşıdığı ifade edildi. İki gün boyunca sürecek ziyaret sırasında Emmanuel Macron Bağdat'ta liderler ile bir araya gelecek. Söz konusu liderler zirvesinde Mısır, Ürdün, Türkiye, İran, Suudi Arabistan hazır bulunacak.

Açıklamadan söz konusu ziyaretin aynı zamanda Fransa’nın ulusal güvenliği açısından önemli olduğu vurgulanıyor. 2 Eylül 2020'de kısa bir süre Irak'ı ziyaret eden Fransa cumhurbaşkanı, "Irak'ın kilit rolüne, terörle mücadeleye ve ülkenin kalkınmasına desteğini göstermek ve gerginliğin azaltılmasına yardımcı olmak" istediğini açıklıyor.

“Fransa olarak, DAİŞ’ın olası bir şekilde yeniden canlanmasını önlemek için bu mücadeleyi Irak'ta ve başka yerlerde sürdürmeye kararlıyız” diyen Macron’un Bağdat zirvesinde Mısırlı mevkidaşı Abdel Fattah al-Sisi ve Ürdün Kralı II. Abdullah ile ikili görüşme gerçekleştireceği ifade edildi.

Türkiye ve İran cumhurbaşkanlarının yanı sıra Suudi Arabistan Kralı da zirveye davet edilenler arasında, ama Fransız basınına yansıyan bilgilere göre, söz konusu ülkeler liderler düzeyinde değil, temsilci düzeyinde zirveye katılım sağlayacaklar. Fransız basını tarafından, Türkiye, İran, ve Suudi Arabistan’ın toplantıya sadece temsilci gönderme kararı, özellikle Irak’a bir meydan okuma olarak yorumlandı. 

Basın ayrıca, Emmanuel Macron'un ikili görüşmelerinde Afganistan'daki durum gibi bölgesel meselelerin yanı sıra Irak'ta tutuklu bulunan Fransız cihatçıların durumu ve kadın hakları meselesi gibi bölgesel meseleleri ele alacağını belirtti.

Erbil ve Musul'u ziyaret edecek olan Macron ve Elysee’den gelen açıklamalarda, Nisan ayından bu yana Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği işgal hareketi konusunda ise bir tek cümle geçmiyor.

Avrupa’nın dört bir yanından 150 kadar siyasetçi, insan hakları savunucusu, gazeteci, akademisyen, parlamenter, siyasal eylemci, çevrebilimci ve feminist, 23 Nisan 2021’den beri Türkiye’nin Güney Kürdistan’a saldırılarından kaynaklanan tehlikeli gelişmeleri yakından izlemek için birkaç ay önce Erbil’e yaptıkları ziyaret sonrası, Fransa heyetinde yer alan Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, sayısız kez Macron’a çağrıda bulunarak “bu utancın ortağı olmayın. Türk saldırganlığını durdurun” demişti.   

Çağrılara kulağını tıkayan Macron, şimdi terörizmle mücadele amacıyla bölgede olacağını duyuruyor. Fransa, bölgede DAİŞ’i kimin temizlediğini unutmuşa benziyor. Bu nedenle Macron’un; Fransa’nın terörle mücadele sözü ancak, bölgesel çıkarları koruma stratejisinin kılıfı olabilir!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.