Macron ittifak arayışında!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Ülke bir tepki seçimini geride bıraktı. Sol açısından ciddi bir toparlanma NUPES ittifakı tarafından sağlanırken, bir önceki seçimde 8 milletvekiline sahip Le Pen’in 89 milletvekili çıkarması ise Fransa’da uçlarda biriken siyasi eğilimleri gösteriyor.

Pazar günü Fransa’da milletvekili seçimlerinin ikinci turu noktalandı. Sol ittifak NUPES ve Ulusal Birlik- Le Pen zafer derken, iktidardaki Ensemble-Macron’un Birliği çoğunluğu kaybetti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a gelen eleştirilerin ardından istifasını sunan Başbakan Elisabeth Borne'un istifası ülkede gündem oldu. Borne’un istifası Macron tarafından «hükümet çalışmaya devam etsin» denilerek reddedildi.

Başbakan Borne seçim sonrası parti içerisinde hedef oldu. Borne kısa bir süre önce Macron tarafından seçim arefesinde Başbakan olarak atanmıştı. Ardından bir bakanın tecavüz skandalına karıştığı yöndeki iddialar devamında İngiltere ve Fransa’yı karşı karşıya getiren futbol maçındaki şiddet olayları nedeni ile Borne Parti içerisinde seçim öncesi ülkeyi yönetmekte sıkıntı yaşadığı için oy kaybı yaşandığı yönde eleştirilerin hedefi olurken muhalif sesler aynı zamanda Borne’un istifa etmesi gerektiğini belirtti. Seçimden hemen sonra gelişen bu eleştirilerin ardından Borne «nezaket istifası»nı Macron’a sundu. Mecliste çoğunluğu elde edemeyen Macron istifayı red ederek, hafta sonuna kadar Meclisteki farklı siyasi partilerin başkanlarıyla Elysee'de birebir görüşmeler gerçekleştirecek. Bu görüşmelerin özü mecliste çoğunluk için ittifak arayışlarını içerdiği belirtiliyor.

Macron’un ittifak arayışı sürerken, ülke bir tepki seçimini geride bıraktı. Sol açısından ciddi bir toparlanma NUPES ittifakı tarafından sağlanırken, bir önceki seçimde 8 milletvekiline sahip Le Pen’in 89 milletvekili çıkarması ise Fransa’da uçlarda biriken siyasi eğilimleri gösteriyor. Aşırı sağın bu aldığı oy oranının bir kısmının ülkedeki iktidara tepkiyi oluşturmuş olsada Le Pen’in oylarını katladığını kabul etmekte fayda var. Son yıllarda hem hükümetin uygulamaya koyduğu yasalar, yabancı düşmanlığının giderek tırmanması, yaşanan ekonomik ve siyasi krizin gerekçesi yapılan yabancılar, terör saldırıları sonrası yabancıların hedefe çakılması vb süreçlerin birikimi Le Pen’e oy olarak yansıdı. Bugüne kadar 39 sandalyeyi aşamayan aşırı sağ şimdi temsiliyetini 89 milletvekili ile mecliste bulacak. Oylarını arttırmak için Macron ile uğraşması beklenen Le Pen’in tüm kartlarını oynaması bekleniyor.

Diğer taraftan sol ittifak. Hedeflerinden biri Macron’a çoğunluğu elde ettirmemekti. Bunu başardı. Hatta Macron, birinci turda kaybettiği yerlerde NUPES’in önünü kesmek için tabanını NUPES ile yarışan aşırı sağ ya da merkez sağa oy kaydırdı. Buna rağmen sol birlikte hareket etmenin başarısını seçim sandığına taşıdı. Ama çoğunluk olamadı. Seçim sonrası konuşan NUPES bileşenleri Macron’u reform paketleri konusunda sıkıştıracaklarını açık bir dille deklare ettiler.

Tüm bu siyasi tablo içerisinde ülkenin iktidardan umutsuz yüzde 54 seçmeninin büyük bir çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Gençlerin mevcut siyasi partilerle bağ kuramadığı ifade ediliyor. Diğer taraftan ülkedeki ekonomik ve siyasi krizin en ağır bedelini veren emekçilerin sandığa gitmediği ifade ediliyor. Son yıllarda artan işsizlik, yoksulluk ve yokluğun sonuçları seçimde yansımasını bulurken, seçimde tamda bu kesimden Rachel Keke dikkat çekti. Keke, otel sektöründe temizlik işçisi. Onu özellikle Covid gerekçesi ile işten atılan temizlik işçilerinin eylemlerinden yüzünü tanıyoruz. Fransızcası çok iyi değil ama bildiği kelimelerle hak arayışının en önlerinde yer alıyordu. Keke sol birliğin bir adayı olarak güçlü rakibi eski Spor Bakanı Roxana Maracinean'yu geride bırakarak milletvekili seçildi. "Bugün milletvekili oldum, milletvekili seçildim. Kelimeyi söyleyemiyorum. Milletvekili! Ben sesi olmayanların sesiyim. Ben hizmetçiyim, temizlikçiyim, güvenlik görevlisiyim, hasta bakıcıyım, ben görülmeyen tüm bu işlerim. Ulusal Meclis'te bu işleri görünür kılacağım. Ben örnek bir milletvekili olacağım. Endişelenmeyin, ben Rachelım, değişmem" diyen Keke, siyahi temizlik işçisi bir kadın olarak mecliste yerini alacak.
Keke, “Seçim bölgemdeki gençlerle buluşacağım çünkü bu gençler artık hayata inanmıyor” derken umudunu yitirenleri işaret ediyordu. Keke’nin sözleri ülkede yapılan seçimin geride bıraktığı ruh halini özetliyordu. Şimdi bu tablo içerisinde Macron, ittifak için kolları sıvamış partilerin kapısını çalıyor !

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.