Macron, seçim startını verdi

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa'da Eylül ayında yapılan dört anketin ortalamasına göre, Macron yüzde 3 oranında güven kaybetti.

 

Son 3 ayın en yüksek coronavirus vaka sayısının görüldüğü Fransa’da, Cumhurbaşkanı Macron yeni tedbirler için Salı akşamı ekranlar karşısına geçti. “Ulusa sesleniş” konuşması ülkede yeniden karantina korkusu yaratırken, Macron konuşmasında, aşı olmayan 6 milyon kişiye seslenerek, aşı olmaya davet ederken, Fransa’da 65 yaş ve üstü için Koronavirus (Covid-19) destekleyici aşının zorunlu hale geldiğini duyurdu.  “Ulusa Seslenişin” devamı ise adeta seçim vaatleri niteliğindeydi.

Koronavirüs salgınına karşı alınan yeni önlemleri açıklayan Macron, “65 yaş ve üzerindekilerin cafe, restaurant, müze ve toplu taşıma araçları gibi halka açık yerlere girebilmesi için üçüncü doz aşısı yaptırmaları zorunlu” derken, 15 Aralık’tan itibaren bu yaş gruplarından üçüncü doz aşı belgesi isteneceğini de ekledi.

Fransa’da Ağustos ayından bu yana cafe, restaurant, müze, ulusal ve uluslararası sefer yapan toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri ve hastaneye girişler aşı sertifikasıyla mümkün.

Macron, Fransa’da coronavirus enfeksiyonu sebebiyle hastaneye yatışların ve vaka sayılarının çoğaldığını duyururken, vakaları azaltmak amacıyla okullar başta olmak üzere ülke genelinde maske takma zorunluluğunun geri getirildiğini de ekledi.

Macron’un konuşması bu aşamaya kadar Covid salgınını kapsarken, konuşmanın ikinci bölümünde, işsiz kişilerin iş aradığını ispatlamaması durumunda işsizlik maaşlarının iptal edileceğini ise adeta salgına karşı bir önlem gibi açıklandı.

Tedbirler ve vaatler işsizlik maaşı ile de sınırlı kalmadı. Nükleer enerji, emeklilik yasa tasarısı, iç güvenlik yasa tasarısı ve 2030’a kadar kalkınma planları “Ulusa Seslenişin” diğer gündemleri oldu.

Fransa'nın eğitim, endüstri ve tarım alanında "büyük güç" olduğunu göstermesi gerektiğini vurgulayan Macron, Fransa'nın 2022 başında Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, ülkesinde nükleer enerjiye yatırım yapılacağını dile getirdi.

Ülkede on yıllar sonra yeniden nükleer reaktörler inşa edileceğini ve ülkesinin bu sayede hem karbondioksit salınımını azaltma hedefine ulaşma, hem de enerji ihtiyacı konusunda dışarıya bağımlı olmaktan kurtulacağını belirten Macron, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen İklim Konferansı'nda alınan kararlara atıfta bulunarak, "Yapacağımız bu yatırımlarla vaatlerimizi yerine getirebiliriz" dedi. Dünya Nükleer Birliği'ne göre, Fransa 56 faal reaktöre sahip ve ülkenin enerjisinin yüzde 70’i buradan sağlanıyor.

Macron, tartışmalara neden olan emeklilik reform paketi ve iç güvenlik yasasından bahsetmekten de geri durmadı. Her iki yasa tasarısı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Macron, Covid gerekçesi ile adeta seçim vaatlerini sıraladı. 2022 Nisan ayında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda tartışmaların alevlendiği bir dönemde Macron’un Covid gerekçesi ile ekranlar karşısına çıkıp, tedbirler dışında adeta bir seçim programı niteliğinde bir konuşma yapması tepkilere yol açtı.

Ülkede Eylül ayında yapılan dört anketin ortalamasına göre, Macron’un yüzde 3 oranında güven kaybettiğinin duyurulduğu günlerde ekranlar karşısına çıkıp, salgını kastederek “savaştayız” cümlesiyle ulusa seslenen Macron’un seçim vaatleri ise bir önceki vaatlerden farklı değil. Ülkede polisin yetkilerinin artırılacağı, son kalan kırıntı hakların  reform paketleri ile ortadan kaldırılacağının bir kez daha altı çizildi!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.