Macron’a enflasyon tokadı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Protestolar hükümeti harekete geçirmede yeterli olmazken, ülkedeki kriz derinleşmeye devam ediyor!

Fransa'da, yaşanan doğalgaz krizi nedeni ile kış aylarında 14 sanayi bölgesine elektrik verilmemesi gündemde. Bir taraftan elektrik krizi diğer taraftan yaşanan ekonomik kriz nedeni ile artan fiyatlar günlük protestolara neden olurken, ülkenin cumhurbaşkanı Macron bir kadın vatandaş tarafından tokatlandı!

 Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz arzını kesmesinin sonuçları Fransa’da ağır yaşanıyor. Nükleer reaktörlerin 24 tanesi uzun süredir bakımdan kaynaklı işlemiyor. Bu nedenle ülkede genel olarak günde iki saat elektrik kesintisi gündeme alınırken, diğer taraftan kış aylarında 14 büyük sanayi bölgesine elektrik verilememesi tartışılıyor. Çünkü önümüzdeki haftadan sonra hava sıcaklığının daha da düşmesi bekleniyor. Bu nedenle ülkenin büyük bir bölümü doğal gaz krizi nedeni ile elektrikle ısınacağı için tedbirler gündemde.

Elektrik hatları altyapı ve bakımından sorumlu kuruluşu Enedis, ülke genelinde kış aylarında büyük enerji sıkıntısının yaşanacağı uyarısında bulunurken, elektrik sisteminde tüketimin fazla olduğu saatlerde elektronik eşyaların kullanılmamasını tavsiye ediyor.

 Ülkede yaşanan enerji krizi bu kez ulaşım fiyatlarına yansıyacak. Ocak ayının birinci günü ulaşım hatları için yapılacak zamlarla karşılanacak.  

Ekonomik kriz halkın belini bükmeye devam ederken, ona eklenen enerji krizi sebebiyle eleştiri oklarının odağındaki isim olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Macron politikalarının ülkeyi batağa sürüklediği yönde eleştiriler yükselirken, hükümetin politikalarını eleştiren protestocular arasında bulunan bir kadın protestocu tarafından tokatlandı.

Fransa hükümeti tüm protestolara kulaklarını kapatmış gözüküyor. Hayat pahalılığı, dış siyasetteki belirsizlik, enerji ve gıda konusunda yaşanan kriz hali nedeni ile hem sol hem de sağ muhalafetin eleştirilerine karşın ülkede yükselen protestolar parçalı ve sonuç alıcı olmuyor. Akaryakıt grevi istenilen talepleri elde edemeden sönümlendi, diğer taraftan çöp toplama işçileri ücret artışı için birkaç günlük grevi taşeron firmalar tarafından boşa çıkarılırken, bu kez bel Sarı Yeleklilere bağlanırken, onların eylemide sınırlı sayıda katılımla sonuçlandı.

Yaşanan kriz toplumu itiraz etmeye yönlendirirken Fransızlar Sarı Yelekliler adıyla ülke genelinde 17 Kasım 2018 tarihinde bir çok protesto yapıp, sokakları tutuşturmuştu. Aylarca süren eylemler, yürüyüşler, işgaller sonucu çeşitli talepler kabul edilmişti. 4 yıl sonra alanlarda gördüğümüz Sarı Yelekliler bu defa da yeniden sokağa enflasyon ve zamlara  nedeni ile çıkarken, katılım binlerle sınırlı kaldı.

Her hafta “Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için alandayız” diyen protestolar hükümeti harekete geçirmede yeterli olmazken, ülkedeki kriz derinleşmeye devam ediyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.