Macron’a yol haritası çağrısı

Selma AKKAYA yazdı —

  • Villepin, Macron’a dünyadaki değişen dengeler, Ukrayna savaşı ve ülkenin içinde olduğu krizi iyi analiz ederek bir yol haritası oluşturması gerektiği çağrısında bulundu!

Fransa ve Almanya'nın arasında savunma ve enerji politikalarında oluşan çatlak nedeniyle bu hafta yapılması planlanan zirve Ocak ayına ertelenirken, Fransız yetkililer Almanya ve Fransa’nın birlikte hareket etmesi gerektiği konusunda açıklama üstüne açıklama yapmaya devam ediyor. Dış siyasetteki krizler devam ederken, ülkedeki enerji fiyatlarındaki artış nedeni ile fırıncılar bir gün kepenk kapatma eylemine hazırlanırken, ülkede halen akaryakıt grevi sonuçlanmadı. İç ve dış siyasetteki bu tıkanmadan kaynaklı Macron hem muhalefetin hem de şimdi eski siyasilerin eleştirilerinin hedefinde !

Almanya ile yaşanan kriz konusunda Fransız yetkililer, Almanya’nın önceden uyarıda bulunmadan açıkladığı 200 milyar euroluk enerji fonu da dahil olmak üzere, tek taraflı aldığı son dönemlerdeki bir çokkarardan rahatsız olduklarını inkar etmiyor ama halen Almanlarla ciddi bir sorunun olmadığından da dem vurmayı ihmal etmiyor.

Fransa’nın birincil rahatsızlığı, Almanya ve İspanya tarafından tamamlanması istenilen yeni MidCat gaz boru hattının inşa projesi olmuştu. Diğer taraftan Almanya'nın Avrupa'dan tedarik etmek yerine ABD’den hava savunma sistemleri alma hamlesi eklenince Fransa’nın Ukrayna krizi sonrası Almanya üzerinde geliştirmeyi düşündüğü hedefler suya düştü. Dış siyasetteki bu gerilim ve ülkede yaşanan ekonomik-siyasi kriz nedeni ile Macron seçim sonrası bir türlü belini doğrultamadı. Tüm bu konular nedeni ile muhalefetinde hedefinde olan Macron’u eleştiren bir diğer isim de bu kez dış siyasetteki rolü itibari ile Fransa’nın Irak savaşına dahil olmasını engelleyen isimlerden biri olan eski Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin oldu.

Dominique de Villepin BFMTV’nin konuğu olarak Çarşamba günü katıldığı programda Emmanuel Macron'u eleştirirken, ülkenin iç ve dış siyasetinin yeniden ayağa kaldırılmasının gerektiğini savundu. Siyasi çıkarlar uğruna dünyanın gerçekliğinden bağımsız dış politika yürütmenin ülkeye kaybettirdiğini ifade eden eski bakan, “Cumhurbaşkanı siyasi hesaplardan çıkmalı. Ayaklarının altında yerin koptuğunu görmeli, gözlerini ve kulaklarını açması gerekir. Ülkeyle ve gerçeklerle temas halinde olmalı” dedi. Emmanuel Macron'un hem iç hem de dış politika açısından sağlıklı bir politika yürüttüğünden şüphe duyduğunu da sözlerine ekledi. Dominique de Villepin, ülke siyasetinin güncel durumunu "bizi ayıran şey, bizi birleştirenden daha önemli hale geliyor" diye analiz ederek, Fransızların artık "liderlerimizin bizi federe etme yeteneğine" gerçekten inanmadığını doğruladı. Değişmenin herkesin sorumluluğu olduğu gerçeği, bir şeyleri değiştirmenin zorluğunun farkında olmak gerektiğinin altını çizen eski bakan, ülke için acil bir yol haritası belirlemekten bahsetti. Ardından “Cumhurbaşkanı siyasi oyunlardan, siyasi hesaplardan, partiler oyunundan çıkmalı” diyen Dominique de Villepin'e göre, Emmanuel Macron tarihteki rolünü oynamadığını ifade etti. "Tehlikede olan bizim kolektif tarihimizdir. Marcon, bir anda zeminin altından kaydığını gören bir adam durumunda. Ve bu yüzden kendini yeniden konumlandırmakta zorlanıyor ”diyen Villepin Rusya’nın savaşı kazanmak için özellikle kış aylarında her yolu deneyeceğini, bunun için Rusların tarihine bakmakta fayda olduğunu vurguladı. Rusya’nın Türkiye ve çevresine topladığı ülkelerle kurduğu ilişkilerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten eski bakan, “eğer barıştan söz etmek istiyorsak, önce dünyanın gidişatını iyi analiz ederiz ve barışı zedeleyenleri siyasi kaygı gütmeden net tutum alırız” ifadelerini kullandı.

Fransa ve Almanya ilişkilerini değerlendiren Villepin, Almanya’nın kendi ekonomik çıkarlarını koruma çabasının normal olduğunu ama Fransa’nın bu perspektiften giderek uzaklaştığını ifade ederek, Macron’a dünyadaki değişen dengeler, Ukrayna savaşı ve ülkenin içinde olduğu krizi iyi analiz ederek bir yol haritası oluşturması gerektiği çağrısında bulundu! Villepin’in çağrısı birçok uzman ve siyasetçi tarafından doğru ve yerinde bir çağrı olduğu şeklinde değerlendirilirken, Fransa’da iktidar debelenmeye devam ediyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.