Macron’un Ukrayna siyaseti çöktü!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Hafta başında Putin ve Biden’in Macron’un önerisi üzerine masaya oturmayı kabul ettiği yönünde açıklamalar birbirini izlerken, Fransa diplomatik olarak Macron’u kutlar duruma gelmişti. 

Fransa resmi olarak, Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune aracılığı ile ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmeyi kabul etmesi ile ilgili olarak, krizin çözümü için 'diplomatik bir umut' gördüklerini dahi ifade etmişti. Bu açıklamalar birbirini izlerken, Rusya Cumhurbaşkanı Putin Doneksyk ve Luhansk bölgelerini tanıdığını açıkladı. Söz konusu gelişme ardından ise Macron diplomatik başarısızlıkla suçlanmaya başlandı. 

Gelinen aşamada, Fransa Fransız vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etmesi yönünde çağrı noktasına geldi. Attal, Macron başkanlığında Çarşamba günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından hükümet adına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerine dair kararı konusunda uluslararası hukuku izlemediği, Misk anlaşmasını çiğnediğini ifade ederek, Ukrayna’nın egemenliğine yönelik bu saldırıyı kınadıklarını dile getirdi. Söz konusu açıklamada, AB’nin Rusya’ya yönelik çok yönlü yaptırım kararları alabileceğinin de sinyalini verdi. Attal, Rusya'nın kararıyla Ukrayna'da "işgalin temellerini" attığını belirterek, bu nedenle  daha büyük krizlerin ortaya çıkacağını ifade etmekten çekinmedi.

Elysee Sarayı’ndan Pazar gecesi yapılan "Başkan Putin ve Başkan Biden Cumhurbaşkanı Macron’un önerisi üzerine görüşmeyi kabul etti" sözleri yalan oldu. Söz konusu gelişmeler üzerine Macron’a ikinci darbe ise Rusların, "henüz görüşme için gerekli koşullar oluşmadı" yönündeki açıklama oldu. Bu açıklamalar dizisi üzerine Elysee’de işler karıştı. Ardından Elysee, "Putin’in Macron’a verdiği sözü tutmadığı" diyerek Putin’in tam bir paranoyak sapma içerisinde olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Tüm bu gelişmeler sırasında önümüzdeki hafta seçim mitinglerine başlaması beklenen Macron zor durumda kaldı. Merkez sağdan aşırı sağa tüm siyasilerin gündeminde Macron’un Ukrayna krizindeki sonuçsuz kalan stratejisi var. Cumhuriyetçiler, Cumhurbaşkanı adayı Valalerie Pecresse, diyalog yolunu seçen Macron’u eleştiremeyeceğini ancak tek başına hareket ederek Macron’un hata yaptığını ifade etti. "Putin’in zaten başından itibaren ne yapmak istediği açık" diyen Pecresse, çok ciddi yaptırım kararları almanın gerektiğini ifade etti. Devamında diğer siyasetçiler de sıra ile aynı yönde açıklama yaparak, Macron’u süreci seçim için kullanma kaygısı ile hareket ederek yanlış yapmakla suçlarken, Putin ile daha sert bir dille konuşmak gerektiğini hatırlattı.

Seçim öncesi Ukrayna konusunda diplomatik zafer beklentisinde olan Macron’un ılımlı siyaseti bir kez daha çökerken, Macron bu kez yüzünü Putin konusunda yaptırımlar almak için AB’ye çevirdi!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.