Maymun çiçeği belirtileri, tedavisi ve önlemler 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Daha önce su çiçeği hastalığında kullanılan ve hastalığın ortadan kalkmasını sağlayan aşı bu hastalıkta da etkilidir. Su çiçeği hastalığına karşı aşı olmuş insanlarda belirli bir koruma söz konusudur.

40 yıl önce aşı sayesinde silinen çiçek hastalığına nazaran maymun çiçeği daha hafif seyretmektedir. Çoğu hastalar birkaç hafta içinde iyileşmektedir. Elbette bazı insanlarda hastalık ağır şekilde seyreder. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre son yıllarda görülen vakaların yüzde 5'i ölümle sonuçlanmıştır. 

Yüksek ateş, titreme, üşüme, yorgunluk, baş ağrısı, yorgunluk, sırt ve kas ağrıları ile lenf bezlerinde şişlikler hastalığın ilk belirtileridir.  

Daha sonra maymun çiçeği hastalığında ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar oluşmaktadır. Kabarcıkların içinde sıvı bulunmaktadır. Su çiçeğinde de benzer döküntü görmek mümkündür. Döküntü en çok el, ayak ve yüzde görülmektedir. Ancak ağız içi, cinsel organlarda ve gözlerde de döküntün oluşması mümkündür. 

Belirtiler genelde iki ile dört hafta arası görülür ve kendiliğinden geçer. Tedavi daha çok belirtiler endekslidir, örneğin ağrı kesici, ateş düşürücü vb. 

Mikroptan kaynaklı cilt enfeksiyonu, beyinde veya gözde iltihap, sıvı kayıbı ve zatürre hastalığın belirgin komplikasyonlarıdır. 

Daha önce su çiçeği hastalığında kullanılan ve hastalığın ortadan kalkmasını sağlayan aşı bu hastalıkta da etkilidir. Su çiçeği hastalığına karşı aşı olmuş insanlarda (örneğin Almanya'da 1976'dan önce aşı olanlarda) belirli bir koruma söz konusudur. Almanya sağlık bakanı geçtiğimiz günlerde aldıkları önlemler kapsamında 40.000 doz aşı için sipariş verdiklerini duyurdu. Türkiye Sağlık Bakanı ise ciddi bir sorunun olmadığını belirterek konuyu kapattı. 

Şimdilik maymun çiçeği hastalığının bir pandemiye yol açıp dünya çapında insanların sağlığını tehdit edeceği düşünülmüyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.