Meme kanseri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Meme kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır. 50 ile 70 yaş arası meme kanseri riskinin en yüksek olduğu dönemdir. 

Meme kanseri memedeki dokuyu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ile hızlı ve kontrolsüz çoğalması sonucu meydana gelen bir kanser türüdür. Meme kanseri son yıllarda epey arttı.

Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türü olup kanser türlerinin üçte birini oluşturmaktadır. Her sekiz kadından bir tanesi hayatta meme kanserine yakalanma riski ile yaşamaktadır. Her yüz meme kanserinin 1'i erkeklerde görülmektedir.

Meme kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artmaktadır. 50 ile 70 yaş arası meme kanseri riskinin en yüksek olduğu dönemdir. 

Meme kanserinin farklı türleri vardır. Yüzde 80 ile invaziv-duktal adlı kanser türü en sık görülendir.

Bu tür, süt kanallarında ortaya çıkmaktadır. Yüzde 20'si ise süt kanallarında değil, süt bezlerinde gelişmektedir. Buna lobüler çeşidi denilmektedir. Invasiv yayılma potansiyelini tarif etmektedir. Buna karşın non-invaziv tipi yayılma göstermemektedir. 

Meme kanserinin sebebi tam olarak saptanamamıştır. Ancak birçok risk faktörü mevcuttur: 50-70 yaş, menopoz sonrası, ailede meme kanserinin oluşu, belli genlerde bozukluk (hem meme kanseri hem de yumurtalık kanseri riski artmaktadır. Vakaların yüzde 5 ile 10 arası), uzun vadeli hormon tedavisi (özellikle de menopozun etkilerini azaltmak için kullanılan hormon), adetin erken (yani 11 yaşından önce başlaması), menopoz sürecinin geç başlaması, hiç doğum yapmamak, ilk doğumda 30 yaş üstünde olmak, doğum yapmış, ama bebek emzirmemiş olmak, aşırı kilo ve sigara kullanımı.

Ailede meme kanseri olan birisi veya birden fazla kişi varsa, kansere yakalanan en genç fertten kan alınarak genetik analiz yapılmaktadır.

BRAC1 ve BRAC2 isimli gende, mutasyon bulunan insanların meme kanseri riski yüzde 80'dir.

Meme dokusunun yoğun olması da kanser riskini arttırmaktadır. Göğüse yakın bölgelerde ışın tedavisi uygulanması, özellikle lenf bezleri kanserinde, meme kanseri riskini yükseltmektedir. 

Haftaya da meme kanseri konusunu, özellikle belirtileri ve tedavi yöntemlerini işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.