Migren

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Basit migren: Migrenli hastaların %75 inde görülür. Aurasız migren atakları vardır. Tek, ya da çift taraflı baş ağrısı görülür. Kusma nadirdir.
  • Klasik migren: Auralı migren atakları görülür. Migrenli hastaların %10’unu oluşturur. Kişinin görme alanında boşluk vardır.

Migren en sık görülen baş ağrılarındandır. İnsanların yüzde 10’u bu hastalığa yakalanır. Ergenlik çağı öncesi çocukların yüzde 5´i migren hastasıdır. Ilk migren atağı genelde 40 yaşından önce ortaya çıkar ve daha çok kadınlarda yaşanır.

Migren nörolojik bir hastalıktır. Hayatı tehdit eden tehlikeli bir hastalık değildir.

Genelde ataklar halinde ortaya çıkan, kafanın tek veya iki tarafına yerleşen, zonklayıcı bir baş ağrısı şeklidir.

Ataklar 4-72 saat arasında değişebilir. Bu ataklar sırasında baş ağrısının yanı sıra yorgunluk, mide bulantısı, kusma, normal ışık ve sesten rahatsız olma gibi şikayetler de görülebilir.   

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyindeki kan damarları ve beynin sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri (örneğin serotonin maddesinin azalması) sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kadınlardaki hormon değişikliği de migren ağrısına yol açabilir. Genetik faktörler de önemli bir etkendir.

Annesi, ya da babası migren hastası olan birinin migren hastası olma ihtimali yüzde 40´dır. Hem annesi hem babası migren hastası olan birisi yüzde 75 oranında migren hastası olabilir, ki bu çok yüksek bir ihtimaldir.

Yeterince yememek, bazı yiyecekler ve içecekler, çevresel faktörler, uyku problemi, duygusal değişiklikler, boyunda ağrı migreni tetikleyici faktörlerdir.

Basit migren: Migrenli hastaların %75 inde görülür. Aurasız migren atakları vardır. Tek, ya da çift taraflı baş ağrısı görülür. Kusma nadirdir.

Klasik migren: Auralı migren atakları görülür. Migrenli hastaların %10’unu oluşturur. Kişinin görme alanında boşluk vardır.

Diğer migren tipleri seyrek olarak görülür. 

Aura, baş ağrısı başlamadan ortalama 30 dakika önce beliren, sıklıkla görme alanında sorunlar olan, bazı sinirsel belirtilerdir. Migren şafağı da denir. Görme sorunu dışında konuşamamak da bir ön belirti olabilir.

Atak sıklığı değişken bir durumdur. Kişiden kişiye değiştiği gibi kişinin atak zamanı da değişken olabilir.

Ağrının geçmesi için uyumaya çalışmak biraz rahatlamayı sağlar. Ama ağrının geçmesi için yapılması gerekenler kişiden kişiye değişir.

Çocuklarda kusma faydalı olabilir.

Bazı zamanlar migren atağı geçiren kimisi için mutlaka ilaç tedavisi gerekebilir.

Atak geçtikten sonra, daha doğrusu baş ağrısı geçince, bir gün boyunca insanlar kendisini yorgun hissedebilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.