Nezle

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Koronavirüsü enfeksiyonu kapsamında nezle konusunu işlemekte fayda görüyorum. Daha önceki yıllarda insanlar nezle ile gribi ayırtmakta zorlanıyordu. Şimdi ise nezle ile koronavirüsü vakalarını ayırmak zor. Bu süreçte nezle belirtileri olan insanlar evde kalmalı ve aile hekimi ile ilişkiye geçerek prosedür hakkında bilgi almalı. 

Fakat nezle konusuna girmeden önce şunu belirtmek gerekir: Koronavirüsü pandemisinin önüne geçebilmek için uygulanan fiziksel mesafe, maske, hijyen ve havalandırma sırf koronavirüsün yayılmasını engellemiyor. Aynı zamanda solunum yolları enfeksiyonlarının tümünde ciddi bir azalma söz konusu. Influenza virüsünün yol açtığı grip vakalarının sayısı da oldukça düşük. Aralık 2019’da her hafta ortalama 500 vaka kaydediliyordu, 2020’de ise bu sayı 50’yi geçmiyor. 

Nezle yukarı solunum yolları enfeksiyonudur. Genelde bakteriden ziyade virüs enfeksiyonu nezleye yol açmaktadır.  

Burun akıntısı ve hapşırma dışında yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, öksürük ve ses kısılması nezlenin belirtileridir. Ateş, kas ağrıları, mide bulantısı ve kusma da nezlenin ek belitileri olabilir. 

Orta kulak iltihaplanması, sinüzit, bronşit, zatürre. 

Komplikasyonları nelerdir?

Direk olarak nezleye karşı bir ilaç bulunmamaktadır. Bundan dolayı nezlenin tedavisi belirtilere yöneliktir. Genel destek tedavisi istirahat, bol su içirme, ateş düşürücü ilaçlar. Burun tıkalı ise damla/sprey kullanılabilinir. Ancak yan etkilerinden dolayı yedi günden fazla kulanılmamalıdır. Yeni doğan ve küçük bebeklerde kimyasal burun damlası yerine tuzlu su (NaCl burun damlası) daha uygundur. Öksürük şurubu (balgam sökücü) da sık kulanılmaktadır. Ancak onun yerine bol su içirmek nerdeyse aynı işlevi görmektedir. Öksürük önleyeciler önerilmez. Boğaz ağrısı için emme hapları hem boğaza kaçma tehlikesinden hem de yan etkilerinden dolayı (çoğu haplarda lokal uyuşturucu maddeler var ve bunların kana geçme tehlikesi mevcut) altı yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.  

Yeni doğan bebekler ilk haftalar sırf burundan nefes alabilmektedirler. Bundan dolayı burnu tıkalı bebekler ancak bağırınca ağızdan nefes alabilmektedir. Özellikle emzirme esnasında bu ciddi bir sorun teşkil etmektedir. 

Çocukları sık sık yukarı solunum yolu hastalıklarına yakalanan veliler çabuk bağışıklık sistemi yetmezliğinden bahs etmektedirler. Yılda 6 ile 8 defa nezle olan çocuklarda bağışıklık yetmezliği bulunmamaktadır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.