Osteoporoz (kemik erimesi)

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Osteoporoz sessiz gelişip herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Fakat kişide düşme gibi ufak yaralanmalarla kırık (en fazla omurga, el  bileği ve kalçada) oluşur. Özellikle kalça ve omurgada oluşan kırıklar kronik ağrılara ve sakatlığa, nadiren de ölüme neden olabilir.

Osteoporoz, özellikle yaşlanmayla artan, kemiklerde zayıflık ve buna bağlı kırığa yatkınlık durumudur. Oldukça yaygın görülür. Yaşlanmakla osteoporoz sıklığı artsa da risk faktörleri taşıyan genç insanlarda da gelişebilir. Osteoporoz, her yaşta kadın ve erkekleri ve tüm etnik grupları etkilese de en fazla beyaz ırkta ve Asyalı yaşlı kadınlarda görülür.

Kemik dokusu devamlı kendisini yenilemektedir; yıkıp yok ettiği dokunun yerine yenisi yapılır. Fakat özellikle 50’li yaşlarda kemik yıkımı artar. Bu da kemik yapısında incelme ve dayanıksızlığa neden olur.

Osteoporoz sessiz gelişip herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Fakat kişide düşme gibi ufak yaralanmalarla kırık (en fazla omurga, el  bileği ve kalçada) oluşur. Özellikle kalça ve omurgada oluşan kırıklar kronik ağrılara ve sakatlığa, nadiren de ölüme neden olabilir.

Osteoporoz gelişmesinde etkili birçok risk faktörleri vardır: yaşlanma, küçük kemik yapısı, zayıf olmak, ailede birinci derecede akrabalarda osteoporoz veya onunla ilgili kırık öyküsü, daha önce özellikle hafif dereceli yaralanma ile kırık gelişmesi, erken menopoz veya cerrahi menopoz (ameliyat sonrası aniden menopoza girilmesi), sigara, alkol alışkanlığı, diyette yetersiz kalsiyum ve D vitamini alınması veya bağırsaklarda emilim bozukluğu, hareketsizlik, ilaçlara bağlı (kortizon, hormon tedavisi, uzun süreli mide koruyucu kullanımı), kemiği etkileyen bazı hormon hastalıkları. Risk faktörleri yok ise, osteoporoz kadınlarda özellikle menopozdan 5 yıl sonra, hormon tedavisi almışsa 10 yıl sonra, erkeklerde ise daha geç (70 yaşında) ortaya çıkar.

Kemik kitlesinin azalması kemik yoğunluğu olarak kalça ve belden ölçülür. Direkt film çekimi gibidir fakat ondan daha az radyasyon vermektedir. Ölçüm ağrısız ve hızlıdır. Radyasyondan dolayı gebelikte yapılmaz. Ölçülen kemik yoğunluğu, olması gereken genç – erişkin yaş grubuyla karşılaştırılarak T-skoru elde edilir. T-skoru -1 ve üzerinde ise normal, -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni (kemik yoğunluğunda hafif azalma), -2,5 veya daha altında ise osteoporoz vardır.

Haftaya ise tedavi yöntemlerini işleyeceğim.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.