Paris’te tarihi dava!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Paris katliamı olarak isimlendirilen 2015 Kasım saldırısı, Fransa’da çok şeyi değiştirdi. O tarihten sonra terörle mücadele yasası, polis yetkileri, iç güvenlik yasası, uluslararası arenada terörle mücadele konsepti tümüyle değişim gösterdi.

 

Paris'te 13 Kasım 2015'te gerçekleştirilen terör saldırılarına dair dava yeni yapılan özel bir salonda Çarşamba günü Paris Adalet Sarayında başladı.

9 ay sürecek davada 20 sanık yargılanırken, 800 davacı, 330 avukat yer alıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım 2015'te  Bataclan Konser Salonu, Fransa Stade France, üç ayrı kafe ve restorana eş zamanlı olarak saldırı gerçekleştirilmişti.

DAIŞ tarafından Fransa’da gerçekleştirilen en büyük kanlı katliamda 132 kişi yaşamını yitirmiş, 352 kişi ise yaralanmıştı.  Fransa’da bu kanlı katliamın ardından sistematik olarak DAIŞ terörü başlarken, Fransa’da iç güvenlik ve terörle mücadele yasalarında bütünüyle bir değişimin de miladı oldu.

Bu kanlı katliamın üzerinden tam 6 yıl geçtikten sonra yargılama süreci Çarşamba günü başladı.  

Dava bir yıl önce tahliye edilen Paris  eski Adalet Sarayı’na yapılan ek bir salonda görülecek.

9 ay sürecek davanın ilk duruşması Çarşamba günü start alırken, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Jean-Louis Péris, söz konusu davayı  "tarihi ve olağanüstü bir dava" diyerek başlattı.  

Davanın görüldüğü bölgede birçok sokak trafiğe kapatıldı. Bölgedeki toplu taşıma araçlarının güzergahları değiştirilirken, daha önce güvenlik soruşturmasından geçirilen 141 basın mensubu davayı takip ediyor.

Davaya ilişkin sanıkların teknik bilgilerinin okunmasının ardından 13 Eylül'den itibaren ilk tanıkların ifadesine başvurulacak.

28 Eylül’den itibaren ise yaşamını yitirenlerin ailelerine söz verilecek.  Davada yargılanan ve tutuklu bulunan 14 sanığın dinlenmesine ise Kasım ayından itibaren başlanacak.

Bu süreçte saldırının gerçekleştiği sırada Stade France’da maç izleyen dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande ve dönemin İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de 17 Kasım’da tanık olarak mahkeme karşısına geçecek.

Nisan ayında avukat savunmaları, devamında ise sanıkların savunmasının 23 Mayıs’a kadar alınması beklenirken, karar ise dava bitim tarihinden bir yıl sonra açıklanacak.  

Davada 11'i tutuklu, 3'ü serbest, 6 kişi gıyaben toplam 20 sanık bulunuyor.

Salah Abdeslam, Muhammed Abrini, Muhammed Amri, Yassine Atar, Sofien Ayari, Osama Krayem, Muhammed Bakkali, Ali El Haddad Asufi, Adel Haddadi, Muhammed Usman, Farid Kharkhach tutuklu, Hamza Attou, Ali Oulkadi ve Abdullah Chouaa adli kontrol altında yargılanacak. Sanıklardan  Ahmed Dahmani ise Türkiye’de tutuklu.

Türkiye’de cezasının bitiminde Fransa’ya iade edilecek Dahmani’nin, görüntülü olarak davaya katılması bekleniyor.  Sanık listesinde yer alan  Ousama Atar, Fabien ve Jean-Michel Clain kardeşler, Omar Darif ve Obeida Aref Dibo'nun ise Suriye'de öldüğü tahmin edilirken, akibetleri konusunda Fransa’nın elinde yeni bir bilginin olmadığı ifade edildi.   

7,5 milyon euro masraf yapılan davanın Ulusal Terörle Mücadele Savcılığının talebi üzerine Ulusal Arşivler için görüntülü olarak da kayıt altına alınacak.

Söz konusu mahkeme bilgileri ise devlet güvenliği gerekçesiyle ancak 50 yıl sonra araştırma amaçlı uzmanlara açılabilecek.

Paris katliamı olarak geçen 2015 Kasım saldırısı, Fransa’da çok şeyi değiştirdi. O tarihten sonra terörle mücadele yasası, polis yetkileri, iç güvenlik yasası, uluslararası arenada terörle mücadele konsepti tümüyle değişim gösterdi.

Sistematik olarak son 6 yılda yaşanan terör saldırılarına bakıldığında ise yasalar DAIŞ’i değil, ama özellikle yabancıları zapturapt altına aldı!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.