Piyasacı futbol terörü!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Marine le Pen olayın Fransa için "aşağılayıcı" olduğunu ifade ederken, Boyun Eğmeyenler Hareketi lideri Jean-Luc Melenchon ise "Görüntüler içler acısı, çok rahatsız edici çünkü açıkça Olimpiyat Oyunları'na hazır olmadığımızı görebiliyoruz" dedi.

Fransa gündemine hafta sonu oynanan Liverpool-Real Madrid maçı damga vurdu. İç siyaset, İngiltere Fransa ilişkileri derken tartışmalar diplomatik krize kadar vardı. 40 bin İngiliz taraftarı Franca Stadın’da kendini sahte biletle bulurken, olaylara banliyö gençlerinin ücretsiz stada girme girişimi de eklenince İngiliz holiganlar ile Fransız polisi arasında saatler bulan kaos haftaya damgasını vurdu.

Cumartesi günü için son birkaç gün kala Paris’i İngiliz ve İspanyollar sardığı için en çok sevinen uzun süredir sıkıntıda olan oteller sevindi. İngiliz futbol takımı Liverpool ile İspanyol futbol takımı Real Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi final maçı öncesi bilet kontrol noktasında Liverpool taraftarları ile polis arasında yaşanan olaylara devamında bölgede yaşayan banliyö gençlerinin ücretsiz biçimde sahaya girme çabası eklenince saatler süren bir çatışma hali ortaya çıktı.

Konuya dair İngiltere ile Fransa arasındaki ilişkilerde gerginlik devam ediyor. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Dermanin bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, olayların kaynağının bilet dolandırıcılığı olduğunu ve ön kontrolde Liverpool taraftarlarının biletlerinin yüzde 70’inin, ikinci kontrolde ise yüzde 15’inin sahte olduğunu ifade etti. İngiltere ise Fransız polisinin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu taraftarlara göz yaşartıcı sprey ve biber gazı ile müdahalesini eleştirerek olayla ilgili soruşturma başlattı. 

Fransız Bakan Dermanin, İngilizlerin eleştirilerinin aksine polis ve yerel makamların müdahalelerine ilişkin kararları savunarak "bu kararlar olmasaydı ölümler yaşanırdı" ifadesini kullandı. Maçın 35 dakika geç başlamasına ilişkin eleştirilere 21.00'de İspanyol taraftarlarının yüzde 97'si İngiliz taraftarların yalnızca yüzde 50'sinin stadyumda yerlerini aldığı belirterek savunan Dermanin, olayların Liverpool taraftarlarının kitleler halinde stadyuma girmeye çalışmasının yol açtığını belirtti. Ayrıca, İspanyol taraftarlar ile bir sorun yaşanmadığına dikkat çekti. 

Öte yandan Fransa'daki muhalifler parlamento seçimleri öncesinde yaşanan olaylar muhalefetinde gündemindeydi.  Marine le Pen de olayın Fransa için "aşağılayıcı" olduğunu ifade ederken, Boyun Eğmeyenler Hareketi lideri Jean-Luc Melenchon ise "Görüntüler içler acısı, çok rahatsız edici çünkü açıkça Olimpiyat Oyunları'na hazır olmadığımızı görebiliyoruz" dedi. Göçmenlere saldırmak için her fırsatı değerlendiren aşırı sağ siyasetçi Eric Zemmour ise sorunun Liverpool taraftarlarından çok stadyumun bulunduğu yoksul semt olan Saint Denis bölgesindeki yerel genlerden kaynaklandığını ileri sürdü.

Yaşananlar kapitalist ilişkiler içerisinde iyi bir kar kapısı olan futbolun doğası gereği normal bir sonuç. İki ülke arasında olayları durdurmak için maçın durdurulması gerektiği konuşulmaz iken 35 dakika neden geç başladı tartışması yapılıyor. Holiganlığın doruk noktası 1985 yılında yine Liverpool ile Juventus maçında yaşanmıştır. Avrupa Şampiyon Kulüpleri Kupası binalı bir tribünde 39 İtalyan seyircinin İngilizlerin saldırısı sonucu tel örgütlere sıkışıp ezilerek ölmesinin ardından oynanmıştır. Heysel Faciası olarak tarihe geçen 39 kişi hayatını kaybettiği ve 900 kişi de yaralandığı olaydan tam 37 yıl sonra nerede ise aynı sahnelere tanıklık edeceğimiz bir holiganlık örneği daha sahnelenirken, olayların toplamı; milliyetçilik, sağ popülizm ve kapitalizmde piyasacı futbol terörünün devamıydı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.