Prostat büyümesi

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle kendini gösteren bu hastalığın nedenleri henüz tam olarak saptanamamıştır. Ancak yaşlılık, kırmızı et tüketimi gibi bazı faktörlerin prostat büyümesi riskini arttırdığı söylenebilir.

Prostat erkeklerdeki üreme sisteminin önemli bir parçası olan salgı bezidir ve sidik torbasının (mesanenin) alt kısmında yer almaktadır. Merkezinde bulunan kanaldan hem idrar hem de cinsel boşalma geçmektedir.

Birçok erkeğin korkulu rüyası olan prostat hastalıklarının başında prostat büyümesi gelmektedir. İlerleyen yaşla birlikte özellikle de 50 yaşından sonra erkeklerin yarısında prostat büyümesine bağlı şikayetler kendisini gösterir. Bu oran yaş ilerledikçe artmaktadır.

Prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle kendini gösteren bu hastalığın nedenleri henüz tam olarak saptanamamıştır. Ancak yaşlılık, kırmızı et tüketimi gibi bazı faktörlerin prostat büyümesi riskini arttırdığı söylenebilir. Ailede prostat şikayeti olan kişilerde aynı sorunu yaşama riski daha yüksektir.

Sidik torbasının altındaki idrar yolu bu büyümeden kaynaklı daralıp sıkıştırılmaktadır. Böylelikle idrar akımına karşı bir direnç oluşmaktadır. İdrarlarını boşaltmaları için hastalar mesanelerini daha sıkı kasmak zorunda kalıyor. İlerleyen zamanlarda ise hastalar artık idrarı tam boşaltamıyor ve sidik torbasında idrar kalmaya başlıyor.

Prostat büyümesinin belirtileri arasında idrar bırakma ile ilgili çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Damlatma ya da idrar kaçırma prostat büyümesinin başlıca belirtileridir. Bunun yanısıra sidik torbasının tam olarak boşaldığını hissedememek, sık ve ani idrar bırakma ihtiyacı da yaşanan sorunlar arasındadır. İdrar yaparken hastalar özellikle başlama aşamasında zorlanmaktadırlar ve idrar akışı yavaş olmaktadır. Prostat büyümesinden kaynaklı idrar yolunda ağrı ve yanma hissi de yaşanabilir. 

Prostat büyümesinin tedavisi için cerrahi ve ilaç tedavisi ile mesane egzersizlerini kapsayan birçok yöntem bulunmaktadır. İlaç tedavisi kas gevşetici ve hormonları etkileyen ilaçları kapsamaktadır. Egzersizler kapsamında sık idrar bırakma isteği duyan kişiler kendine 2 ya da 3 saatlik bir hedef koyup böylelikle idrara çıkışlarını düzenlemeye çalışabilirler. Cerrahi tedavi seçeneği ise diğer yöntemlerden sonuç alınamadığı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Ameliyat kapsamında prostat ya tam ya da sırf bir bölümü alınmaktadır. Prostat sorunu olan kişilere kırmızı et ve yağlı besinlerden kaçınmaları önerilmektedir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.