- Hastalık genelde nezle ve kuru öksürük ile başlar. Enfeksiyon aşağı solunum yollarına geçebilir. Bu öksürüğün şiddetlenmesine ve nefes darlığına yol açabilir
Bu enfeksiyon hastalığına RS virüsü yol açmaktadır.
RS virüsü tüm dünyada görülen bir virüstür. Her yaştan insanda enfeksiyon oluşabilir. RS virüsü aşağı ve yukarı solunum yollarını etkilemektedir. Özelikle prematürlarda, yani erken doğanlarda ve bebeklerde oluşan solunum yolları enfeksiyonlarına yol açan virüslerin başında gelmektedir. Mevsimsellik bakımından gribe yol açan Influensa virüsüne benzemektedir, yani Kasım ve Nisan ayları arası yaygındır. Bu sene Avrupa'da sezon Ekim'de başladı. İnsanlar bir defadan fazla virüse yakalanabilir. Hastanede tedavi olması gereken vakalarda erkeklerin oranı daha yüksektir.
Enfeksiyondan kaynaklı ölüm vakaları genelde düşük olsa da, kalp hastası bebeklerde, prematürlarda ve bronkopulmoner displazi hastalarında (aşırı erken doğumdan kaynaklanan kronik akciğer hastalığı) ölüm riski artmaktadır. Doğumdan bir kaç hafta sonrasına kadar bebekler annelerden aldıkları koruyuculardan dolayı genelde virüsten pek etkilenmiyor. Erken doğanlarda ise koruyucu oranı düşüktür. Ondan dolayı onlarda hastalığın ağır seyretmesi tehlikesi daha yüksektir.
Enfeksiyon damlacık yoluyla insandan insana bulaşmaktadır. Fakat enfeksiyonun dolaylı olarak el teması ve yüzeyler üzere bulaşması da mümkündür. Kuluçka süresi ortalama beş gündür. Virüs taşıyıcıları enfeksiyondan bir gün sonra bulaşıcıdır, yani semptomlar başlamadan önce. Bulaşıcı olma süresi 8 güne kadar uzayabilir.
Enfeksiyon belirtiler olmadan geçebilir, hafif veya ağır seyredebilir. Hastalık genelde nezle ve kuru öksürük ile başlar. Enfeksiyon aşağı solunum yollarına geçebilir. Bu öksürüğün şiddetlenmesine ve nefes darlığına yol açabilir. Bebeklerde apne tehlikesi mevcut, yani solunumun kısa süreliğine durması. Emzirme veya yemek alımı zorlaşabilir.
RS virüsü enfeksiyonunun doğrudan tedavisi bulunmamaktadır. Belirtiler endeksli tedavi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda oksijen tedavisi gerekli olabilir. Sıvı alnımı sorun olduğunda serum tedavisi gerekli olur.
Prematürler için sonbahardan başlayarak ilkbahara kadar ayda bir pasif immunizasyon yani antikor verilmesi önerilmektedir.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Glokom
16 Şubat
Kortizon'un yan etkileri
9 Şubat
Kortizon
2 Şubat
Sinüzit
26 Ocak
Kan sayımı
19 Ocak
Alkol bağımlılığın tedavisi
12 Ocak
2022'de sağlık alanında öne çıkanlar
29 Aralık
Alkol bağımlılığının zararları
22 Aralık
Alkol bağımlılığı
15 Aralık
Tremor
8 Aralık
Alerji
24 Kasım
Psödokrup
10 Kasım
Grip
3 Kasım
Kimyasal silahlar
20 Ekim
Kalpte üfürüm
13 Ekim