Sadık, görevini yaptı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Kapı kıran, ev dağıtan, dernek binalarını düşmanca tahrip eden bir saldırganlıkla Kürtlere değil, Türklere mesaj veren Fransa, “yumuşak karnınıza dokundum. Sıra sizde” diyor çünkü Fransa’nın 2021 hedefinde Türkiye pazarını 20 milyar doların üzerine çıkarmak!

 

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sebebiyle Brüksel'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sabahı Fransa terörle mücadele birimleri eşliğinde Türkiye’yi memnun etmek için, Marsilya merkezli Fransa’da Kürdistani kurum ve aktivistlerine dönük köpekler eşliğinde kapı kırıp, duvar delip Kürtler üzerinden gövde gösterisi yapılıyordu. Sadık olarak, görevinizi yerine getirdiniz mi desek!

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sebebiyle Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Görüşmelerde hem ikili ilişkileri değerlendirdik hem de Afganistan Toplantısı, Suriye ve Libya'daki durum başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alma imkanı bulduk. Fransa'yla, Suriye ve diğer konulardaki istişarelerimizi yeniden başlattık” diyordu. Aynı anda düğmeye basılan bir operasyon gerçekleşti. Aynı akşam TV5 Monde kanalında eski başbakan, eski Cumhurbaşkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron önemli açıklamalarını içeren Erdoğan üzerine bir belgesel yayınlandı. Diğer taraftan sürekli “Erdoğan iç işlerimize müdahil oluyor” diyen Fransa’da Strasbourg Belediyesi, Strasbourg kentinde yapımı devam eden Erdoğan’ın projesi olan Eyüp Sultan Camii'nin inşaatı için 2 milyon 563 bin 599 euro para yardımı yaptığı, 23 Mart günü gündeme geldi. Bütün bu toplamın aynı gün olması ise manidar!  

“Erdoğan: Avrupa’ya kafa tutan Sultan” belgeseli devlet eliyle hazırlandığı açık. Bir taraftan Erdoğan’dan duyulan rahatsızlık dile getirilirken, diğer taraftan Macron Erdoğan’ın Fransa’nın içişlerine müdahil olduğunu ifade ettiği belgesel. Söz konusu program, Erdoğan’ı eleştirmek üzere yola çıkarken özünde, Türkiye ve Fransa ilişkilerini bir zemine çekmek için çabanın ürünüydü. 

Belgeselde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye Fransa ilişkileri ve Erdoğan ile ilgili Fransa 2022 seçimlerine müdahil olan bir Erdoğan eleştirisi yaparken, bunun yanında Avrupa Birliği’nin ve NATO’nun bölgesel dengeler itibariyle Türkiye’ye duyduğu ihtiyacın altı çiziliyordu. Macron, Türkiye ile diyaloğun devam etmesi gerektiği konusunda dem vurdu. Diğer taraftan kendi iktidarları döneminde Erdoğan’ı karşılarına almayan Sarkozy ve Manuel Valls ise Erdoğan’a karşı daha sert bir dil kullanmayı tercih etti. Erdoğan’ı “yerdiler mi övdüler mi” denilecek programda, Türkiye’nin güvenlik ve mülteci konusunda müttefik olduğu ısrarla hatırlatıldı. 

Macron’un ülkesinin imajını zedelediğini düşündüğü  Erdoğan’a karşı daha sert bir dil kullandığı dönemleri geride bıraktığı açık. NATO bünyesinde Brüksel’de de Türkiye ile yeni bir diyalog ve yol arayışına giren bir Fransa profili, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek isteyen Fransız derin devletinin atağa geçerek ve Macron'un temsil ettiği liberal siyasetini geriye çektiğini gösteriyor.  

Her zaman olduğu gibi tarih tekerrür etti. Türkiye ile her siyasi diyalog ve görüşme sürecinde düğmeye basılan operasyonlar. Kapı kıran, ev dağıtan, dernek binalarını düşmanca tahrip eden bir saldırganlıkla Kürtlere değil, Türklere mesaj veren Fransa, “yumuşak karnınıza dokundum. Sıra sizde” diyor çünkü Fransa’nın 2021 hedefinde Türkiye pazarını 20 milyar doların üzerine çıkarmak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.