Sağlık çalışanları aşı nedeniyle topun ağzında!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa’da nüfusun yüzde 87'si bir doz ve yüzde 83'ü ise 2 doz Covid-19 aşısı yaptırdığı belirtiliyor. Ancak sağlık çalışanları da dahil olmak üzere bazı toplumun bir kesimi ise aşı zorunluluğuna karşı çıkarak, Ağustos başından bu yana her Cumartesi günü eylemdeler. 

 

Eski Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, Covid-19 salgınında, "başkalarının hayatını tehlikeye atmak" suçlamasıyla Salı günü Cumhuriyet Adalet Divanı karşısına çıktı. Şubat 2020’ye kadar sağlık bakanı olarak görev yapan ve o tarihten itibaren istifa edip Macron’un partisinden Paris Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Buzy gibi dönemin Başbakan Edouard Philippe’inde Adalet Divanı’na ifade vermesi bekleniyor. 

Şubat 2020’ye kadar sağlık bakanı olan Buzyn ve eski Başbakan Edouard Philippe’nin evlerinde geçtiğimiz yıl Ekim ayında arama yapılmıştı. Söz konusu baskının gerekçesi ise Covid-19 salgını başladığı dönemde salgın karşısında yeterli önlemler almadıkları nedeniyle haklarında yapılan 9 suç duyurusu. Geçtiğimiz yıl Ekim ayı itibariyle her iki hükümet görevlisi hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Bu soruşturma sonrasında Buzyn ve Philippe hakkında ‘salgında başkalarının hayatını tehlikeye atmak’ suçu yöneltilmesine kara verilerek, Adalet Divanı’na sevk edilmişlerdi. 

Eski bakan ve başbakan hakkında Adalet Divanı yolu gözükürken, Fransa’da 15 Ekim tarihine kadar 300 bin sağlık çalışanı olmak üzere toplamda 1 milyon 800 bin çalışan için zorunlu aşı uygulaması getirildi. Salı günü CGT sağlık sendikası üyeleri yaptıkları açıklamada, "Alarm zillerini çalıyor. Bu kanunun uygulanmasında ısrar edilirse, (hastanelerdeki) yataklar kapanır ve hayatta kalma şansı olan hastaları kaybedebiliriz" denilirken, uygulama nedeniyle aşı olmayanların 15 Ekim’den itibaren çalışamayacağı belirtildi. Fransa’da restoran, cafe, bar, alışveriş merkezleri, sağlık kuruluşlarına vb girişleri, 1 Ağustos tarihinden bu yana aşı karnesi ya da Covid testi sonuç belgesine tabi tutuluyor. 

Fransa’da nüfusun yüzde 87'si bir doz ve yüzde 83'ü ise 2 doz Covid-19 aşısı yaptırdığı belirtiliyor. Ancak sağlık çalışanları da dahil olmak üzere bazı toplumun bir kesimi ise aşı zorunluluğuna karşı çıkarak, Ağustos başından bu yana her Cumartesi günü eylemdeler. Söz konusu eylemlere rağmen yeni yönetmeliğe göre Fransa’da, personelinin aşılanma verilerini Sağlık Bakanlığı'na bildirmeyen kurumlara her personel için 3 bin 750 Euroya kadar para cezası verilecek. Ülkede tek doz aşı ya da aşısı olmayan çalışanlar ise her 3 günde 1 PCR testi yaptırmak zorunda. 

Fransa'da Covid-19 sebebiyle 115 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, ülkede bugüne kadar yaklaşık 7 milyon vaka tespit edildi. Yaz aylarında vaka sayılarının artmasıyla birlikte bilim kurulunun önermesiyle Fransa Ağustos ayından itibaren mecliste kabul edilen bir yönetmelikle çok sayıda alana girişi aşı karnesi ya da üç gün içerisinde yapılan test sonucu zorunluluğuna bağladı. Bu tarihten itibaren ise işyerlerine cezalar yağdı. 

1 Ağustos’tan bu yana restoran, cafe, otel, bar, trenler, iş merkezleri, sağlık kuruluşları vb birçok alana girişte aşı barkodunu okutulmadığı durumda girilmiyor. Başta Paris olmak üzere büyük kentlerde cezacılar günlük olarak kontrol yaparken, çok sayıda işyeri ise uygulamadan nasibini aldı. Kontrol anında işyerlerinin barkot okuması yapmadığı her bir müşteri için 800 ile 1500 arası değişen ceza ödeme zorunluluğu bulunurken, aşısı ve testi bulunmayan müşteri ise 135 euro ceza ödeme zorunluluğuna tabi. Son iki yılda Covid-19 yardımları kapsamında devletin esnafa verdiği para desteğinin yüzde 27’sini şu ana kadar kestiği cezalarla yeniden tahsil ettiği ifade ediliyor. Esnaflar ve sağlık çalışanları aşı zorunluluğu karşısında çaresiz kalırken, aynı anda Adalet Divanı’na çıkarılan dönemin Sağlık Bakanı hakkında da muhtemel sonuç bir süre sonra takipsizlik olacak!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.