Şaşılık

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Şaşılığın oluşmasında bir çok etken vardır. Sorunlu hamilelik dönemi, problemli doğum, çocuk gelişimi ile ilgili sorunlar ve çocukların geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir.

Şaşılık her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her gözde 6’şar adet göz dışı kas bulunmaktadır. Bunların birinde veya birkaçında kuvvetin çoğalması veya azalması şaşılığa neden olmaktadır. Bir göz düz bakmaktadır. Diğeri ise aşağı, yukarı, içe veya dışa kayabilmektedir. Bazen kayma iki gözde de yaşanmaktadır. 

Şaşılığın geçici veya sürekli olması göz kaymasının sebebine bağlıdır. Şaşılığın oluşmasında bir çok etken / neden vardır. Sorunlu hamilelik dönemi, problemli doğum, çocuk gelişimi ile ilgili sorunlar ve çocukların geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir. Ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali artmaktadır, yani genetik yatkınlık da söz konusudur. İki yaşından sonra ise göz bozuklukları şaşılığa neden olmaktadır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kayma, ateşli bir hastalık veya bir travma (düşme, ameliyatlar, kazalar) sonrası başlayabilir. Göz kaslarının hareketi beyindeki bir merkez tarafından yönetildiği için sinirlerde oluşan felçler de şaşılığa yol açabilir. Kazalar, kafa travmaları, şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği de sinirlerde felç yaratarak göz kaymasına neden olabilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kas felçlerine bağlı gelişen kaymalar çocuklarda göz tembelliği, büyük yaş grubunda çift görmeye neden olabileceği için mutlaka tedavisi gereklidir.

Gözde paralelliğin kaybolması, göz ağrısı, baş ağrısı, göz sulanması, çift veya bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması, baş veya yüzün bir yana dönük olması şaşılığın belirtileridir. 

Bebeklik ve çocukluk döneminde olan kaymaların bir kısmı yalancı kaymalardır. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdür. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Sürekli hep aynı gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir ve önemlidir. Bu nedenle tek gözünde kayma olan bebek ve çocuklar hemen göz muayenesine götürülmelidir.

Erken teşhisin konulması şaşılığın tedavisi için oldukça önemlidir. İlk göz muayenesinin gecikmesinden kaynaklı çocukların gözlerinde ömür boyu görme azlığı sorunu yaşanabilir. Bunun yanısıra estetik problemler de mevcuttur. 

Şaşılığın tedavisi nedenine göre değişmektedir. Bazı tip göz kaymalar gözlüğün kullanmasıyla düzelmektedir. Gözde tembellik şaşılığa neden oluyorsa kapama tedavisi uygulanmaktadır. Göz kaslarının fiziki tedavi ile güçlendirilmesi de bazı hastalarda yararlıdır. Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde ameliyat edilmesi gereken kaymalardır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.