Savaş, zam, göç ve ekonomik kriz!

Selma AKKAYA yazdı —

  • AB liderleri ise 10-11 Mart'ta Paris'te düzenlenecek zirvede bir araya gelecek. Yakıt ve doğal gaz artışları gündeme daha gelmeden makarnadan sebzeye tüm gıda ürünlerine şimdiden zam geldi.

     Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ilk kez harekete geçirilen NATO Mukabele Kuvveti'ne mensup Fransız askerleri Romanya'ya ulaşırken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kendi halkını bilgilendirmek amacı ile çarşamba akşamı ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

     5 yüz Fransız askeri salı günü Romanya'ya gönderilirken, ittifakın Doğu Avrupa'daki caydırıcı duruşunu göstermek için NATO tarihinde ilk kez toplu savunma ve caydırıcılık kapsamında aktif hale gelmiş oldu. Her an hazır olacak şekilde tutulan Mukabele Kuvveti'nin kara unsurlarına bu yıl Fransa liderlik ediyor.
     Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'da ateşkesin sağlanması ve savaşın durması için çalışmaları sürdürme ısrarını ve gelişmeleri aktarmak için ulusa sesleniş konuşmasında gelecek günlerin daha zor olabileceğinin altını çizdi. Bu zor günler tanımı aynı zamanda Fransa başta olmak üzere Avrupa halklarının  söz konusu savaşın sonuçlarına hazırlıklı olmaları yönünde bir uyarıyı içeriyordu. Tıpkı Ukrayna’ya sınır ülkeler gibi Fransa’nın da göç dalgasına hazır olması gerektiğini ve bu konuda üzerine düşeni yapacağını ifade eden Macron’un bu vaadi Suriye savaşını hatırlattı. Bir önceki Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, «üzerimize düşeni yapacağız» ifadesini kullanmış ama binlerce Suriyeli mülteci önce köprü altlarına ve parklara ardındanda sınır dışına itildi!
     Fransa'nın, Avrupa'nın ve NATO'nun istemediği bu savaşı önlemek için her şeyi yaptığını ifade eden Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdiği taahhütlere aykırı olarak bu savaşı tercih ettiğini ve yalanlara sığındığını ifade ederek, saldırganlar tarafında değil mağdur olan tarafın yanında olduklarını belirtti. Bu savaşın durması için Putin ile temas halinde kalmaya devam edeceğini ifade eden Macron, savaş nedeni ile ülkenin tarım ve endüstri sektöründe ekonominin kötü etkilenmesine hazır olunması gerektiğinin altını ısrarla çizdi. Pandemi sonrası derinleşen buhranı aşamamış ve ülke seçime hazırlanırken, savaşın hep ıraklarda yaşandığı dönemler geride kalmış ve bu kez ‘Avrupa’nın burnunun dibinde patlak veren bu kirli savaşın bedeline hazır olun diyor’ Macron.  Halkı tüm olasılıklara hazırlamaya çalışan Macron, yakıt ve doğalgaz fiyatlarında artış yaşanacağını ama ülkede durumu dengede tutmak için bir çalışma komisyonunun çalışmaya başladığını, doğalgaz konusunda Rusya'ya bağımlı olmamaları, enerjide, ekonomi ve savunma alanlarında bağımsızlıklarını kazanmaları gerektiğinin altını çizdi. Konuya dair AB liderleri ise 10-11 Mart'ta Paris'te düzenlenecek zirvede bir araya gelecek. Yakıt ve doğal gaz artışları gündeme daha gelmeden makarnadan sebzeye tüm gıda ürünlerine şimdiden zam geldi. Son bir haftadır halkın gıda stokladığı yönde haberler birbirini izliyor!
     Macron’un, Rusya ile savaşta olmadıklarını her fırsatta altını çizdiği, Avrupa'nın son haftalarda birleştiği, tarihte daha önce yaşanan bir trajediye dönüldüğü ve buna tarihi kararlar ile yanıt verilmesi gerektiğini hatırlatan ulusa sesleniş konuşmasının özeti; «hazır olun, biz filiz, siz çimen. Bu savaşın yükünü hepiniz taşıyacaksınız!»

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.