Savaşa enerji, doğaya katliam!

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Ukrayna Rusya savaşının ardından başlayan enerji krizi kış ayının gelmesi ile birlikte kendisini daha çok hissettirdi. Elbette  savaşla birlikte başgösteren sadece enerji krizi değil, aynı zamanda diğer krizleri de tetiklemiş oldu.

Yüksek  enerji maliyetleri, yine tedarik zincirinde yaşanan aksilikler, ekonomik krizi derinleştirdi. Yükselen enflasyonla birlikte bir darboğaz yaşanıyor. Nitekim Almanya’da yaralara merhem niyetiyle hazırlanan paketler de pek işe yaramış görünmüyor. Savaşla birlikte güvenlik harcamalarına ağırlık verilmesi, çözüm önerilerinde sunulan seçeneklerde prensip çatışmasına neden oluyor.

Karakışa hazırlık mahiyetinde enerji ihtiyacını karşılamak için çeşitli arayışlara giren Almanya, iklim politikaları çerçevesinde aldığı kararları bir kenara bıraktı. Rusya’ya bağımlı izlediği politikalar nedeniyle seçenekleri pek bulunmadığından, enerji ihtiyacını karşılamak için çalmadığı kapı bırakmadı. Son tahlilde aldığı kararların başında ise kömür santrallerinden enerji üretimine geri dönüş oldu. Daha ucuz enerji tedariki sağladığı için tercih edilen kömür için kapalı santraller de açıldı. 10 gigawatt’a kadar atıl durumdaki kömürle çalışan elektrik santrallerinin iki yıla kadar geçici olarak geri getirilmek isteniyor.

Bu gündem maddesi uzun bir süre tartışıldı. Zira kömür ile beslenen enerji santrallerinin 2038’e kadar kapatılması planlanıyordu.

Nitekim  2023 yılına yine bu sorunların gölgesinde girildi. Bu anlamda gözler kömür rezervi açısından zengin bir yerleşim olan Ren bölgesine çevrildi. Bölgede birçok köy kömür çıkarıldığı için boşaltıldı. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Lützerath köyü de bunlardan bir tanesi. Köyde  kömür madeninin genişletilmesine onay verilmesi ile birlikte yaşanan çevre katliamı sürüyor.

Zira Federal hükümet ve enerji şirketi RWE arasında imzalanan anlaşma Ren Kömürü Bölgesi olarak adlandırılan alandaki madencilik faaliyetlerin sona erdirilme tarihi 2038'den 2030'a çekilmesine karar verildi. Fakat bu yerleşim yerlerini kurtarmaya yetmiyor. Lützerath köyündeki kömür ise elektrik tedariğinin sağlanması için çıkarılacak. Şimdilerde köyde iklim aktivistlerinin önemli bir direnişi yaşanıyor.

Köy çevresindeki alanları, evleri de satın alan şirkete karşı, boşaltılan köyde çevreciler uzun bir zamandır eylem yapıyor. İklim aktivistleri zorla tahliye edilmeye başlandı. Lützerath köyünü ablukaya alan polis, direnişe geçen aktivistleri zorla yakalayarak gözaltına aldı. Eylemcilerden birinin söylediği ise aslında yaşananları özetliyor: “2 yıldan bu yana yaptıklarımız saniyeler içinde uçup gitti”. Nitekim çevre aktivistleri alanı korumak için köyü işgal etmiş ve polis müdahalesine karşı direnmek için ağaç evler inşa etmişti. Polis geçtiğimiz günler aktivistleri yaka paça direniş alanından çıkardı. Direniş devam ederken çevre aktivistleri cumartesi günü de büyük bir eylem gerçekleştirecek.

Küresel ısınmayı dengelemek için alınan önemli kararlardan biri de  karbondioksit salınımında hatırı sayılır iz bırakan kömürden aşama aşama vazgeçilmesiydi. Fakat gelinen aşamada, halka değil, savaşa daha çok enerji sağlamak amacıyla kömüre geri dönülüyor, bölgedeki halk topraklarından göçertiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.