Seçim öncesi kırıntı siyaseti!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Seçim öncesi önlem diye emeklisinden, öğrencisine uzanan yelpazede kırıntı düzeyindeki yardımlarla seçimi atlatmayı planlayan hükümeti bu kez sandıkta yeniden tepki oyları bekleyecek!

Enflasyon tazminatı, yakıt indirimi, emekli maaşı artışı... ‘Satın alma’ gücünde kamikaze misali çöküş ve dörtnala yükselen enflasyonla mücadele için hükümet, hane halkının satın alma gücünü desteklemek için milletvekili seçimlerinden sonra onaylanması gereken çeşitli önlemler alacağını duyurdu. Peki soru; yeni kurulacak hükümet bunu uygulayacak mı?

 Fiyat artışını yumuşatacak önlemler dizisi demek daha doğru. «Size biraz kırıntı ama fiyatlar artacak unutmayın » niteliğinde ki bu biraz traji-komik ama mevcut hükümeti giderayak puan toplamaya zorlayan bazı önlemlerden bahsediliyor. Düşük gelirli aileler için yeni bir enflasyon ödeneğinin getirilmesinden sosyal yardım parası veya emekli maaşlarının yeniden değerlendirilmesi yoluyla yakıt indiriminin uzatılmasına kadar hükümet çeşitli değişiklikler yapmayı planladığını açıkladı. Mayıs ayında bir yıl içinde yüzde 50,2'ye ulaşan enflasyonla başa çıkmak için halihazırda kabul edilen veya duyurulan önlemlere bir bakmakta fayda var. Düşük gelirli hanelerin sağlıklı ürünler satın almasına yönelik, uygulaması ertelenen belirli bir gıda kuponunun olası oluşturulması beklenirken, Başbakan Élisabeth Borne Salı günü düşük gelirli ailelere yönelik yeni bir enflasyon ödeneğinin uygulacağını duyurdu. Hükümet başkanına göre, bu destek, ailelerin gelir durumuna bağlı olarak "okul yılının başında" ve "doğrudan banka hesabına" dağıtılacak.

 Tutar? Ne kadar olduğu ne de bundan yararlanacak hane sayısı belirtilmedi. “Üç ila altı milyon hanenin” bundan yararlanabileceği, Başbakan'ın mahiyetinde olduğu tahmin ediliyor. Ancak, daha çok “kaliteli” ve “organik” ürünleri hedefleyen bir gıda kontrolünde artışın devam ettiğini tahmin edin. Zaten bu gıdalar «yoksullara göre değil!» Yine bu Çarşamba, hükümet sözcüsü Olivia Grégoire, yapılacak yardımlarla ancak düşük gelirliler için yeterli olmadığı, kalitesi düşük ürünlerin satıldığı pazar ya da alışveriş merkezlerinde yoksulların beslendiği ve buna dahi gücü olmadığı yönündeki eleştirilerin ardından "acil gıda yardımından sonra, kaliteyi iyileştirme amacıyla destek verileceğini ve en savunmasız Fransız halkının kendilerini sağlıklı, organik, yerel ürünlerle beslenmesine katkı sunacaklarını belirtti. Organik olmayan bir kilo domatesin 6 euro, kirazın 19 euro, makarnanın 4 ile 5 arası değiştiği ülkeden mi bahsediliyor… Bazı sebzelerin yanından dahi geçilemezken yoksulların organik yemesini hayal etmek de bir seçim vaadi olsa gerek. Nasıl olsa sonra unutulur !
Hükümet «yakıt bu yaz biraz daha ucuza mal olacak» diyor. 1 Nisan'dan bu yana uygulamaya konan ve devlete Nisan-Haziran dönemi için 3 milyar euroya mal olacak 18 sentlik (Fransa anakarasında) yakıt indirimini en azından Ağustos ayının sonuna kadar uzatılacığı duyuruldu. Peki yakıtın 2 euroya dayandığı bilinirken, sadece Ağustos ayına kadar geçerli 18 sentlik indirime kimse kanacak mı! Elektrik ve gaz fiyatlarına üst sınır getiren tarife kalkanı yıl sonuna kadar uzatıldı ama tek kişinin aylık elektrik maliyeti «150 euroyu» buldu deniliyor.

Enflasyona endeksli emekli maaşları, (sosyal yardım parası) RSA ve engelli maaşı, öğrenci ödenekleri vb yeniden değerlendiriliyor. Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, emekli maaşları endeksleme konusunda sendikalar ile görüşmelerin sürdüğünü doğruladı. Elisabeth Borne, son açıklamasında enflasyona endeksli kiralarında hükümet tarafından değerlendirileceğini ifade ederken, Fransa’da gıdanın bile lüks hale geldiğini bilmekte fayda var. Seçim öncesi önlem diye emeklisinden, öğrencisine uzanan yelpazede kırıntı düzeyindeki yardımlarla seçimi atlatmayı planlayan hükümeti bu kez sandıkta yeniden tepki oyları bekleyecek! Şimdiden sağlıkçılar, havalimanı çalışanları greve gitti bile!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.