Sezaryen

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Sezaryen, bölgesel anestezi veya genel anestezi verildikten sonra gerçekleştirilir. Anestezi işleminin ayrıntıları ve riskleri hakkında anestezi uzmanı bilgilendirme yapmaktadır.

Normal doğumu imkânsız hale getiren, zorlaştıran veya çocuk ya da anne açısından doğumla ilgili riskleri artıran bazı durumlar vardır. Bu riskler arasında çocuğun normal konumda olmaması, çocuğun büyüklüğü, çocuğun sağlığını tehdit eden durumlar, çoklu gebelik, erken doğum, daha önceden geçirilmiş rahim operasyonları ve annenin hastalıkları yer alır. Sezaryen önceden planlanabilir (çocuğun hastalığı, anormal pozisyonu vb. durumlar nedeniyle). Ancak sezaryen gerekliliği normal doğum sırasında da ortaya çıkabilir (ör. doğumun durması). Acil sezaryen de (ör. çocuğa veya anneye yönelik ani bir tehlike olması durumunda) gerekli görülebilir. Bebeğin ters gelmesi veya bebeğin çok iri olması gibi bazı durumlarda sezaryen normal doğuma alternatif olabilir.

Sezaryen, bölgesel anestezi veya genel anestezi verildikten sonra gerçekleştirilir. Anestezi işleminin ayrıntıları ve riskleri hakkında anestezi uzmanı bilgilendirme yapmaktadır. İdrar torbasını boşaltmak için idrar yollarından idrar kesesine, bazı durumlarda birkaç saat ila bir güne kadar kalan bir sonda yerleştirilir. Doktor önce karın duvarını ve ardından rahim duvarını açar. Alternatif olarak rahim duvarı daha az kesilebilir ve daha fazla gerdirilebilir. Doktor bebeği dikkatlice rahimden dışarı çıkarır. Ardından plasentayı (bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlayan bir yapı) çıkarır ve rahim boşluğunu, karın duvarını ve deriyi tekrar kapatır. Nadir durumlarda (bebeğin başı çok aşağı inmişse) operasyon sırasında çocuğun başı yukarı itilmelidir. Karın duvarını dikişle veya pensle kapatmadan önce, gerekirse kanın ve kesi yerinde biriken sıvıların akabilmesi için ince hortum yerleştirilir. Henüz sancıların başlamadığı ve rahim ağzının kapalı olduğu durumlarda rahim ağzının genişletilmesi de gerekebilir. Böylece loşinin (doğum sonrası akıntı) daha kolay boşaltılması sağlanır.

Operasyon sırasında gelişen komplikasyonlardan dolayı (sıkışmış, elle çıkarılamayan plasenta, durdurulamayan kanama) tıbbi açıdan ek tedbirler alınması (küretaj, vakum, rahmin alınması) gerekebilir.

Sezaryenle aynı anda sterilizasyon da (kısırlaştırma) gerçekleştirilebilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.