Sezaryenin komplikasyonları -II

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Gebelik sırasında sezaryen ne kadar erken uygulanırsa komplikasyon oranı o kadar artar.

Çok nadir olarak bağırsak tıkanması ve bunun sonucunda bağırsak felci meydana gelebilir. Bu durumda tekrar ameliyat gerekli olabilir. Cerrahi müdahalelerin sonucunda ve gebelikle bağlantılı olarak büyük toplar damarlarda oluşabilecek kan pıhtıları bir damarı tıkayabilir (tromboz). Pıhtının kan dolaşımıyla akciğere taşınması halinde, hayati tehlikeye neden olabilecek akciğer embolisi gelişebilir. q

Gebelik ve doğum sırasında daha yüksek olan bu risk, sezaryende normal doğuma göre daha da artar. Çoğu zaman önlem olarak pıhtılaşmayı önleyici bir ilaç verilir ancak bu da kanama riskini artırmaktadır.

Bebeğe yönelik tehlikeler
Narkozda verilen ilaç/narkoz maddesi yeni doğanda uyku hali veya nefes alışverişinin başlamasında gecikmeye neden olabilir. Bu durumun sonucunda veya sezaryeni zorunlu kılan diğer nedenlere bağlı olarak bazen bebeğe ileri düzey tıbbi tedavi (oksijen uygulama, solunum cihazı vb.) uygulanması gerekir. Genel olarak, sezaryenle doğan bebeklerde geçici uyum bozuklukları (ör. oksijen veya suni solunum uygulanmasını gerektiren solunum bozukluğu) normal doğan bebeklere göre daha sık görülür.

Gebelik sırasında sezaryen ne kadar erken uygulanırsa komplikasyon oranı o kadar artar. Nadir durumlarda, rahim açılırken bebekte oluşabilecek minimum düzeyde kesi hasarı kendiliğinden iyileşir. Çok nadir durumlarda ilgili yaralanmanın tedavi edilmesi için küçük bir dikiş gerekebilir.

Sonraki gebelikler üzerindeki etki
Sezaryenle doğumdan sonraki gebelikte normal doğum mümkündür. Bununla birlikte sezaryenden sonraki gebeliklerde yine sezaryeni zorunlu kılan nedenler söz konusu olabilir. İki veya daha fazla sezaryenden sonra normal doğum tavsiye edilmez. Önceki sezaryenden sonraki gebeliklerde plasenta bozuklukları daha sık gelişmektedir. Bu bozukluklar arasında, plasentanın yanlış yerleşmesi (ör. rahim ağzının önünde) gibi durumlar yer alır. Bundan dolayı, erken doğum riskinin yanı sıra anneye ve bebeğe yönelik ölümcül kanama riski artar. Bu tür durumlarda yeniden sezaryen gerekebilir ancak kanamaya olan yatkınlığın artması nedeniyle operasyon daha karmaşık hale gelebilir ve gerekirse rahmin alınabilir. Bu durumda tekrar gebelik mümkün olmayacaktır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.