Sezaryenin komplikasyonları -I

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Gösterilen tüm özene rağmen, bazı durumlarda yaşamı tehdit edebilecek ve ek tedavi işlemleri/ameliyat gerektirebilecek komplikasyonlar oluşabilir. Önceden var olan hastalıklar veya özel kişisel durumlar bu türden komplikasyonların sıklığını önemli ölçüde etkileyebilir. Daha önce geçirilmiş ameliyatlar ve olağan dışı anatomik koşullar (ör. aşırı kilo) riski artırabilir.

Komşu organlarda hasar (mide, bağırsak, damarlar, idrar kesesi, idrar yolları) görülebilir; hasar gören organa göre, örneğin yoğun bir kanamanın durdurulması, uzun süre kalacak karın duvarı kateterinin (ince bir hortumun) operasyonla yerleştirilmesini, yapay bağırsak çıkışı oluşturulmasını gerektirebilir.

Ciddi, kontrol altına alınamayan kanamalar veya operasyon sonrası kanama meydana gelebilir ve kan veya kan ürünlerinin naklini gerektirebilir. Ameliyat sonrası kanamalar operasyondan günler sonra bile meydana gelebilir. Plasenta (çocuk ve anne arasındaki bağı sağlamaktadır) rahim ağzında bulunduğunda veya rahimle birleştiğinde rahmin alınması gerekli olabilir. Ameliyat sonrası kanamalar operasyondan günler sonra bile meydana gelebilir.  

Bazı durumlarda, doğumdan ve plasentanın çıkarılmasından sonra rahim yeterli derecede kasılıp küçülemez (Atoni). Bu durum şiddetli kanamalara neden olabilir. Rahimde atoni geliştiği takdirde, öncelikle rahme dışarıdan masaj yapılarak ve kasılmayı artırıcı ilaçlarla bu sorun çözülmeye çalışılır. Bu önlemler yeterli olmazsa, çok nadir durumlarda, rahim boşluğuna tampon olarak bir balon yerleştirilir ya da rahim dikişlerle sıkıştırılmaya çalışılır veya rahim alınır.

Tedavi gerektirmeyen, geçici mesane fonksiyon bozukluğu meydana gelebilir. Bu durum çoğu zaman geçici idrar sondasıyla (idrar yollarına konulan ince bir hortum) kolaylıkla tedavi edilebilir. Bu durum idrar yolları enfeksiyonuna yol açabilir.

Farklı organlarda (rahim, karın zarı vb) iltihap meydana gelebilir; söz konusu enfeksiyonlar çoğu zaman antibiyotik uygulamasıyla tedavi edilebilir. Olumsuz durumlarda, yoğun tıbbi bakım gerektiren genel kan zehirlenmesi meydana gelebilir. Geniş rahim enfeksiyonunda, rahmin ve yumurtalıkların alınmasını kapsayan yeni bir operasyonun gerçekleştirilmesi gerekebilir. Yara yerinin enfeksiyonu iyileşmede sorun yaratabilir, çok nadiren tekrar ameliyat gerektirir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.