Şırnak ‘maden’ ile göçe zorlanıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Şırnak maden alanları

Şırnak maden alanları

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şırnak kent merkezi ile Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerinde 20 bölgede Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek duymadan maden arama izni verdi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şırnak kent merkezi ile Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerinde 20 bölgede Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek duymadan maden arama izni verdi. Kentte 2 bölge de "ÇED gerekli değildir" kararıyla farklı işletmelere tahsis edildi. Bu bölgelerde başta petrol ve kömür, kömür eleme, kırma ocakları ile diğer farklı madenlerin aramasına başlanacak. 

Kent merkezi ile Silopi ve Cizre ilçelerini çevreleyen Cudi Dağı’nda bulunan onlarca maden ocağı, Hêzil ve Habur çayları ile Nêrduş Deresi’nde kirlilik yaratıyor. Eskiden içme suyu olarak kullanılan bu çay ve dereler, kirlilik nedeniyle gelinen aşamada sulama amaçlı dahi kullanılamıyor. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Dilgeş Ruvanas’ın haberine göre Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Vahap Işıklı, bakanlık kararıyla Şırnak'ta 22 bölgede maden arama izninin verilmesiyle, bölgenin insansızlaştırma riskliyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

 

İçi boş ÇED raporları

ÇED raporunun hazırlanış sürecine değinen Işıklı, “Tarihi alanlar göz ardı edilerek rapor yazılmaktadır. İçi boş raporlarla, bu alanlar tamamen talana açılmaktadır. Raporların durumu böyleyken, bugün yasal düzenlemelerle tamamen bu süreç dahi ortadan kaldırılarak, artık ‘ÇED gerekli değildir' denilmektedir" dedi. 

Hazırlanan alt yapıların yasal mevzuatlara göre şekillendirilerek doğa talanının hızlandırıldığına dikkat çeken Işıklı, şunları söyledi: "Bugün Şırnak’ta 22 alanda bu uygulanacak. Örneğin, Beytüşşebap ilçesinde bin 906 hektar alanda kurşun-çinko işletmesi açılacak ve başta 24 hektar sonrasında 150 hektar denilerek üretim yapılacağı söylenerek, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmasına kolaylık sağlanıyor. Toplam alan bin 906 hektar alan olmasına rağmen diğer alanlara da kalkerden, kömür kırma eleme tesislerine ve petrol arama ruhsatlarına kadar maden ilanları bulunuyor."

Tarımsal üretimi bitirmek istiyorlar 

Talanın bir ekolojik yıkıma neden olduğunu dile getiren Işıklı, “Maden ocaklarının kurulduğu tüm alanlar köylerin çevresinde kalmakta, öyle ki köylerdeki tarımsal üretimi bitirmektedir. Hal böyleyken, maden arama ilanlarıyla tamamen insansızlaştırılacak bir kentle karşı karşıya kalabiliriz" uyarısında bulundu. Işıklı, bölgenin maden sahalarına açılmasına karşı hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.