Suikast timi yargı önünde!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018 yılında saldırı planlamak ve komplo kurmakla suçlanan aşırı sağ bağlantılı 13 kişi  Paris’te yargılanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018 yılında saldırı planlamak ve komplo kurmakla suçlanan aşırı sağ bağlantılı 13 kişi  Paris’te yargılanıyor. ''Terör ve komplo kurma'' suçlaması ile hakim karşısına çıkarılan 13 sanık Terörle Mücadele kapsamında Paris Ceza Mahkemesi’nde yargılanırken,  mahkemenin 3 Şubat tarihine kadar sürmesi bekleniyor.

Macron’a karşı suikast planının soruşturması 2018 yılına uzanıyor. Yaşları 22 ve 66 yaş arası değişen 13 kişi bulunuyor. Söz konusu kişilerin dahil olduğu grup,  Denis Collinet adlı ırkçı kimliği ile bilinen bir Fransız tarafından internette 2017 yılında oluşturuluyor. Grubun lideri Collinet. Grubun hedefinde ise başta Macron olmak üzere, çeşitli göçmen kurumları, camiler, göçmen kurumların temsilcileri var. Kasım 2018'de Macron'a, Birinci Dünya savaşı dolayısıyla düzenlenen anma töreninde saldırı planlamak, yanı sıra telefonda ve aralarındaki toplantılarda darbe planı yapmakla suçlanan grup polis tarafından önce izlemeye alınıyor, ardından yapılan baskınlarla gözaltına alınıp tutuklanıyor.  Şubat ayına kadar devam edecek dosya kapsamında en az 10 yıl ceza almaları beklenen sanıklar, mahkeme heyetine Fransa’daki gelir adaletsizliğinden, göç yoğunluğundan ve savaş korkusundan bahsediyorlar.  ''Yozlaşmış hükümet'' sözünü dillerinde düşürmeyen sanıkların telefon ve internet yazışmalarının hedefinde ise hep göçmenler bulunuyor.

Mahkeme salonuna yansıyan bilgilere göre Fransız iç istihbarat ekipleri, 2018'de başlayan soruşturmada aşırı sağcı gruptan Jean-Pierre Bouyer'in, Macron'a saldırı planladığına yönelik bilgilere ulaşmış. Ardından polis Kasım 2018'de Bouyer'in de aralarında bulunduğu 3 kişiyi bir toplantı sırasında baskın düzenleyerek gözaltına almış ve devamı gelmiş.

Peki Macron’a suikast planı sadece bunlardan mı ibaretti.  Macron o dönem nasıl bir siyaset yürütüyordu? Marcon’un açıklamaları şimdi hukuk önüne gelen davayı özetler nitelikte.  O dönem Moskova yönetimi ile yakınlaşma hedefi olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "derin devletin" buna karşı çıktığını ifade ediyordu. Hatta düzenlediği bir basın toplantısında ilk defa bir Fransız Cumhurbaşkanı "derin devlet" ifadesini kullanarak, "Benim için pazarlık yapan kişilere rehin olmak istemiyorum" ifadelerini kullanmıştı. Bu kavrama yabancı olan Fransızlar ise, devletin en yüksek  makamında oturan Macron’un ne kastettiğini, kimler tarafından engellendiğini anlamaya çalışıyordu. Uluslararası ilişkiler uzmanları ise ışığı başka yöne çevirerek, Macron'un aslında Soğuk Savaş döneminden beri ABD taraftarı olan Fransız diplomatları kastettiğini ileri sürmüştü.

Siyasal bilimciler ise olayı Şili, Türkiye ve kimi Kuzey Afrika ülkeleri ile sınırlı görmenin hata olacağını belirterek,  bu kavramın başta Avrupa olmak üzere ABD’de de karşılık bulduğunu belirtiyordu. Siyasal bilimci Guerlain, Fransa’da eskiden beri, "Elysee Sarayı’na giden ve ülke politikasını yönlendiren 'akşam ziyaretçilerinin' olduğuna inanıldığını" belirtiyordu.  Yani akşam ziyaretleri ile ikna edilmek istenen Macron’a bir de aşırı sağcı suikastçi grup yaratılmış oluyordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.