‘Suriye Kürtlerini terk etmeyin’ çağrısı!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Kêwê Tekoşîn, bir Fransız kadın olarak Kürtlerle birlikte Suriye’de ve Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşmış. Halen Rojava’da bulunan Tekoşîn, şimdi geride bıraktığı silah arkadaşları ve savunmasını yaptığı değerler için Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un eşi Brigitte Macron’a açık bir mektup yazarak, “Suriye Kürtlerini terk etmeyin" dedi.

Marianne jeopolitik dergisinin yayınladığı mektubun başında François Hollande’dan sonra Kürtlere dönük politik değişimden duyulan kaygı dile getiriliyor. Tekoşîn kaleme aldığı mektupta ise Kürtleri terk etmenin sadece ahlaki bir hata olmadığını belirtiyor. Aynı zamanda bölgede Kürtlerin terk edilmemesinin, cihatçı ağların yeniden oluşmamasının güvencesi olacağını belirten Tekoşîn, bu ağlar için Erdoğan’ın hazırda beklediğini hatırlatıyor.

Tekoşîn, denizciler ve askerlerden oluşan bir aileden gelen otuz yaşındaki Fransız bir kadın ve eski yedek ordu mensubu. 2019'da hem bir asker hem de bir kitap yazmak için Rojava’ya gidiyor. “Bana YPJ’liler Kêwê Tekoşîn adını verdiler. Yıllardır onlar, radikal İslamcılığa karşı olağanüstü bir cesaret, irade ve dirençle savaştılar. IŞİD'in totaliter ideolojisine, dört temel direğe dayanan projeleriyle karşı çıktılar. Bunun başında demokrasi, laiklik, ekoloji ve feminizm vardı. 2019 yılının başında Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) ait birlikler, Fransa'nın da parçası olduğu uluslararası koalisyonun desteğiyle IŞİD halifeliğini ortadan kaldırmayı başardı” diyen Tekoşîn, bu zaferin bedelini Kürtlerin, Arapların ve bölgede bulunan diğer halkların ağır bir biçimde ödediğini hatırlatıyor.

"Orada radikal İslamcılığın çoğalmasına izin vererek, Bataclan'da yaşadığımız dehşeti bir gün yeniden göreceğimizden emin olabiliriz" diyen Tekoşîn, Fransa’nın Kürtlere karşı sorumluluğunun hem siyasi hem de ahlaki olduğunun altını çiziyor. Bölge Kürt yönetimin Cumhurbaşkanlığı tarafından kabul edilmesi ve Kürtlerin terk edilmemesini talep eden Tekoşîn, Macron’un eşinin bir kadın olarak bu anlamda rolünü oynaması gerektiğini belirterek harekete geçmesini istiyor.

Bir Fransız direnişçi olarak Tekoşîn’in çağrısı Elysee’nin duvarlarını geçer mi bilmiyorum ama mektupta bahsedilen bir tarih dikkat çekici. Geçtiğimiz Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee tarafından bölgeden bir heyetin kabul edilmesi bekleniyor. Ancak Elysee danışmanlarının bu görüşmeyi uygun görmediği ifade ediliyor. Aralık ayındaki hareketlenmeler hatırlandığında, tam da Erdoğan’ın Macron’a mektup yazarak yeniden ilişkileri düzeltme sinyali verdiği günlere denk geliyor. Aynı dönem Macron hükümeti içerisinde özellikle Fransa Dışişleri Bakanı JeanYves le Drian’ın başını çektiği Türkiye ile ilişkilerdeki tansiyonu düşürme taraftarlarının Macron’a baskı oluşturduğu haberleri öne çıkmıştı.

Fransa, Macron iktidarı döneminde bölgede diyalog ve müzakere yoluyla iş çözme derdindeydi. Bu nedenle Fransa, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinden rahatsız olmasına karşın, Türkiye ile direkt karşı karşıya gelmeden, diplomasi yoluyla iş çözmeyi tercih etmişti. Türkiye ile pay yarışına girdiği ve Libya’da etkinliğini kaybettiği son aylarda gerilim tırmanmış ama bu Fransa’nın Kürt politikasının değiştiği anlamını da taşımıyordu. Fransa için dört parçada Kürtlerin varlığı, sürekli diplomasi kartı olarak görülmüş ve bu kart sürekli masada ihtiyaç dahilinde devreye sokuldu. Bu nedenle özellikle Türkiye ile ilişkilerin yeniden dizayn edildiği ve kartların masaya yatırıldığı bir dönemde, Tekoşîn’in içtenlikle yazdığı bu mektubun adresine ulaşması, pek olası gözükmüyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.