Tahterevallinin iki ucu!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Hafta başında Putin ile Macron arasında gerçekleşen görüşmenin görüntüsü Fransa’da gündem oldu. Tahterevallinin iki ucunda "Rus usulü diyalog" manşetlerinin atıldığı görüşme basında da geniş yer buldu.

İki karşı cephe olarak değerlendirilen görüşmeye dair Le Monde gazetesi ise özellikle Macron’un dengeli bir pozisyon arayışında olduğu yorumunu yaptı.

Moskova ile Batı arasındaki kriz derinleşirken, söz konusu krizde aktör olmak isteyen Macron’un stratejisinin şu ana kadar ortaya çıkan farklılıklar ve süreçler dışında yeni bir yol olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

Bunun ne kadar farklı bir yol olduğu tartışmaya açık olsa da Macron'un hem Fransa’nın AB içerisindeki elini güçlendirme hem de yaklaşan seçimler nedeni ile Ukrayna krizinde rol oynamak istediği açık.

Vladimir Putin ile Kremlin'de beş saatten fazla süren görüşmeye dair Macron’un daha sonra yaptığı açıklama, Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanlığı seçimlerinden iki ay önce Ukrayna krizinden yararlanmayı hedeflediğini anlıyoruz.

Macron’un üstlendiği bu zorlu görevin işe yarayıp yaramayacağı ise merak konusu!

Macron, Rusya konusunda iyimser bir hava yaratıyor. Diğer taraftan Vladimir Putin'in basın toplantısındaki ilk sözleri ise durumun Macron’un çizdiği tablodan daha çetrefilli olduğunu gösteriyor.

Rusya cumhurbaşkanı, NATO ve ABD'nin Moskova tarafından sunulan "güvenlik önerilerini" kabul etmeyi reddetmesini eleştirerek, Baltık Devletleri'nin "Rus fobisi"ne, Ukrayna'daki "Maidan darbesi"ne, Afganistan, Libya veya Irak'taki İttifak müdahalelerine de uzanan bir rahatsızlığı dile getirdi.

Putin, "Endişelerimiz otuz yıldır ihmal edildi" derken, yine de Emmanuel Macron'un ziyaretini memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "bazı fikirlerinin ortak ilerleme için bir temel teşkil edebileceğine" olan inancını yineledi.

Macron, Rus tarafını rahatlatabilecek dengeli bir pozisyon sunmak için hiçbir çabadan kaçmayacağının altını çiziyor.

Başta devletlerin egemenliği olmak üzere Avrupa kıtasını yöneten temel ilkelerde kararlı olduğunu söyleyen Macron, Rusların endişelerini anladığını ve "Rusya için güvenlik yoksa Avrupalılar içinde güvenlik yoktur" ifadesini kullandı.

Krize dahil olan tüm devletler için "somut güvenlik garantileri oluşturmak" isteyen Emmanuel Macron, "Başkan Putin, bu mantığa bağlı kalmaya hazır olduğunu ve Ukrayna'nın istikrarını ve toprak bütünlüğünü koruma arzusu konusunda bana güvence verdi" dedi. Putin ise "Herkesi tatmin edebilecek bir uzlaşma bulmak için her şeyi yapacağız" diyerek, Rusya-NATO savaşını kastederek, "kazanan olmayacak" ifadelerini kullandı.

Macron Rusya’nın ardından konuya dair Zelenski ile görüştükten sonra, Berlin'de Alman Başbakan Olaf Scholz ve Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bir araya gelecek. Ardından NATO ve Amerikalı yetkililerle yeniden durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.

Fransa, AB'nin dönem başkanlığını üstlenmiş olsa da Macron, Rusya ya da diğer görüşmeleri AB görevlendirmesi ile yapmıyor. Fransa Cumhurbaşkanı sıfatıyla görüşmeleri yürüten Fransa, Macron şahsında alternatif çözüm konusunda 'yeni bir yol' derken, aslında geçmişten farklı bir çözüm önermiyor.

Konuyu Minsk anlaşmasına bağlamak istiyor. Anlaşmanın  Ukrayna’daki krizin çözümünde ilerleme sağlamaya yardımcı olacağını, bunu Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e de söyleyeceğini belirten Macron, "Ukrayna meselesinin çözümü ancak siyasi olabilir ve bu çözümün temeli Minsk anlaşmalarıdır." diyerek, çözüm adresi olmak istediklerinin altını çiziyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.