Trigeminal Nevralji 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Yüzdeki hisleri beyine taşıyan sinirin adı trigeminustur. Bu siniri etkileyen kronik ağrı durumu, yani yüz ağrısı, trigeminal nevralji olarak adlandırılır. 

Çok hafif yüz teması bile bu hastalıkta feci ağrılara yol açmaktadır. Hastalığın ilk aşamasında genelde kısa süren ağrı atakları yaşanır. İlerleyen süreçte ağrı süresi uzayabilir ve ağrı artar. Ataklar arasındaki süre de gittikçe kısalabilir. Ağrı kendini farklı biçimlerde gösterebilir. Tek bir noktada oluşabilir veya yüzün yarısını etkileyebilir. 

Trigeminal nevralji kadınlarda daha sık görülür. Hastalığın elli yaş üstü insanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek. 

Trigeminal sinirin etkilenmesi işlevinin bozulmasına yol açmaktadır. Hastalık yaşlanmanın bir sonucu olabilir. Sinirleri koruyan myelin maddesinin zarar görmesi de trigeminal nevraljiye yol açabilir (örneğin Multiple Sklerose hastalığında). Trigeminal sinire yakın bir kan damarı da sinir ile temas etmesi halinde sinir üstünde baskı oluşturur. Tümör (kötü veya iyi huylu) de trigeminal nevraljiye sebep olabilir. Cerrahi yaralanmalar, yüz travmaları ve yüz felci de bu hastalığa yol açabilir. 

Hastalığın teşhisi için hasta öyküsü önemlidir. Doktor tarafından yüzün farklı bölümlerine dokunulması ve reaksiyona bakılması da önemlidir. Refleks testleri de semptomların sıkışmış bir sinirden mi yoksa başka bir durumdan mı kaynaklandığını belirlemek bakımından yardımcı olabilir. Gerekli görüldüğünde beyin MR'ı da yapılır. 

Tedavi hastalığın nedenine göre değişir. Beyne gönderilen ağrı sinyallerini azaltacak veya tümden engelleyecek ilaçlar vardır. Kas gevşetici ilaçlar da ek olarak kullanılır. Bazı vakalarda sinir üstündeki basıncı azaltmak/ortadan kaldırmak için ameliyat da gerekli olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.