Uyuşturucu öldürmeye devam ediyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Son günlerde her gazetenin sayfasını dolduran ölüm ve uyuşturucuya bağlı hastane vakaları ailelerin çocukları için daha dikkatli ve denetleyici olması gerektiğinin altını çiziyor.

Fransa’da gençler arasında sentetik uyuşturucuya bağlı olarak meydana gelen kalp krizi ve beyin kanaması oranı yüzde 27 oranında arttı. Son dönemlerde, özellikle Fransa’nın metropolü olarak bilinen Paris, Marseille, Bordeaux ve Lyon gibi kentlerinde acil servislerde kalp krizi ve beyin kanaması vakalarında artış yaşanıyor. Yapılan analizlerde çoğu vakanın sentetik uyuşturucu kullanımına bağlı olduğu kaydedilirken, işin ilginç tarafı bu gençlerden sağ kalanlarının verdiği bilgilere bakıldığında, uyuşturucuyu nasıl aldıkları konusunda bir fikirlerinin olmaması!

Paris’te daha önce kadın hareketlerinin artan tecavüz vakaları üzerine yaptığı araştırmalarda, çoğu eğlence merkezinde kişinin bilgisi olmaksızın içeceğine uyuşturucu katıldığı ya da iğne enjekte edildiği açığa çıkmıştı. Hatta ilgili kurumlarla söz konusu mekanlar konusunda yapılan araştırmalarda, inşaat alanında kullanılan bir sıvının içki ile bileşiminin ardından uyuşturucuya dönüştüğü tespit edilmişti. Şimdi ise özellikle yazın başından bu yana ise konser, açık havada yapılan etkinliklerde sıkça kişinin rızası dışında yapılan iğneler gündemde. Kalp krizi ve beyin kanamasına yol açan bu sentetik uyuşturucuların gizli ortamlardan daha geniş kullanıcıya ulaştığı görülüyor. 

Son dönemde gençlerde artan kalp krizi ve beyin kanaması vakalarına dair Le Monde gazetesinin röportaj yaptığı bağımlılık uzmanı psikiyatrist Laurent Karila, daha önce gizli çevrelerde tüketilen bu yeni maddelerin artık daha geniş bir müşteri kitlesini etkilediğini açıklıyor. Laurent Karila, her gün yeni psikoaktif maddelerin ortaya çıktığını ve internette satışa sunulduğunu belirtiyor. 

“Yeni psikoaktif maddeler arasında çok heterojen sentetik ilaçlar bulunmaktadır. Bu yeni psikoaktif maddeler aslında tüm formlarda mevcuttur: Sıvı, kristaller, toz… Bazıları içilir, bazıları ise damardan enjekte edilir biçimde. Bunların ortak noktaları geleneksel ilaçların taklitleridir. "Süper güçlü" etkilerle aşırı doz ve bağımlılık riskini artırıyor. Her hafta yeni bir madde alımıyla ilgili kalp veya beyin kanamaları nedeniyle acilen hastaneye kaldırılan birkaç hasta gördüm. Şu anda en popüler olan 2010'dan beri Fransa'da yasaklanan 3-MMC'dir. 3-MMC, fiyatları çok daha yüksek olan uyuşturucu etkisine sahip. Şu an  Fransa’daki durum binlerce ölümün olduğu ABD’dekinden farksız değil. Yeni sentetik ilaçların artan popülaritesini internet satışları değiştirdi. Ürünlerin çevrimiçi bulunabilirliği çok büyük. Sentetik katinonlar yasaklanmış olabilir, ancak yurtdışında banyo temizleyicisi satan sitelerden birkaç tıklamayla sipariş vermek artık çok kolay. Fiyatlar düşük ve ne kadar çok satın alırsanız o kadar ucuz oluyor. Bu nedenle, bir gram katinon, birkaç gramı aşan bir sipariş için 10 Euro'dan daha ucuza mal olabilir. Bu, ölüm kaynağı olabilecek, zaten önemli bir miktar. Ürünler küçük bir kutuda doğrudan posta kutusuna teslim edildiğinden tüketiciler daha az risk aldıklarını düşünüyorlar” diyen Karila, yaş ortalamasının ise insanı dehşete düşürdüğünü belirtiyor. 10 yaşa kadar düşen uyuşturucu kullanımı konusunda aileler uyarılıyor. İnternet kullanımı ve postanın denetimi vb konuları gündemleştiren uzmanlar konser, içkili mekan ve açık hava etkinlikleri konusunda devletin de denetimi daha arttırması gerektiğini belirtiyor. 

Son günlerde her gazetenin sayfasını dolduran ölüm ve uyuşturucuya bağlı hastane vakaları ailelerin çocukları için daha dikkatli ve denetleyici olması gerektiğinin altını çiziyor. Sistemin tüm araçları ile yeni nesilleri kuşattığı böylesi bir dönemde sosyal ve toplumsal alana dair çalışma yürüten gençlik kurumlarının gençlerle daha geniş bir yelpazede çalışma yürütmesi ve onların ihtiyaçlarını karşılaması şart. Çünkü toplumun dinamizmi olan gençler Kapitalist kuşatma altında!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.