- Süt ve yumurta da B12 vitaminini içermektedir. B12 vitamini eksikliği özellikle sinir sisteminde ve beyinde geri dönüşümü olmayan ciddi hasara yol açabilir. Az bir eksiklik bile düşünmeyi ve hafızayı olumsuz etkileyebilir. Depresyon ve yorgunluk da görülebilir. İştahsızlık, kilo kayıbı ve kabızlık da eksikliğin belirtileridir. Bazı mide koruyucu ilaçlar B12 vitaminin emilmesini olumsuz etkileyebilir.
Bu hafta da vitaminler konusunu, bunların insan metabolizmasındaki işlevini Vitamin C, Vitamin B12 ve Folat’ın işlevini göreceğiz.
Vitamin C
C vitamini askorbik asit olarak da adlandırılmaktadır. C vitamini suda çözülen vitaminlerdendir. İnsan vücudu kaslarda, kemiklerde, kan damarlarında ve kıkırdaklardaki kollajen proteini oluşturmak için bu vitamin türüne ihtiyaç duymaktadır. Vücutta oluşan yaraların iyileşme sürecinde de C vitamini önemli bir role sahiptir. C vitamini serbest radikaller olarak adlandırılan bazı zararlı maddeler, kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerin vücutta yarattığı kirlilikten koruma özelliğini de taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı antioksidan olarak adlandırılan maddeler grubuna dahildir. Yiyeceklerin içindeki demirin sindirim sistemi tarafından emilmesi ve vücutta depolanması için de C vitamini gereklidir. İnsan vücudu bu vitamini üretmemektedir. Bundan dolayı beslenme aracılığıyla alınmalıdır. Fazladan alınan C vitamini olağan koşullarda depolanmaz ve vücuttan atılır. Fazlasıyla alınan c vitamini mide bulantısı / yanması / ağrısı, ishal ve baş ağrısı yapabilir. Aşırı dozda böbrek taşı oluşumunu tetikler. C vitamini eksikliği az görülmektedir. Ağır eksiklik durumunda kansızlık, ciltte morarma ve diş etinde kanama görülür. Meyveler, özellikle de narenciye ürünleri, ve sebzeler C vitamini içermektedir.
Vitamin B12
B vitamini de suda çözülen bir vitamindir. B vitaminin sekiz değişik çeşidi vardır. B12 vitamini bunlardan birisidir. DNA yapımında ve asitlerin vücut içindeki kullanımında önemli bir rol oynamaktadır. Böylelikle vücuttaki hücrelerin neredeyse tümü bu vitamine ihtiyaç duymaktadır. B12 vitamini hem beynin hem de sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için oldukça önemlidir. İnsan vücudu sürekli milyonlarca alyuvar hücresi üretir. Bu hücrelerin çoğalması için B12 vitamini gereklidir. Bundan dolayı B12 vitamini eksikliği kansızlık durumu yaratabilir. B12 vitamini en çok et ürünlerinde mevcuttur. Süt ve yumurta da B12 vitaminini içermektedir. B12 vitamini eksikliği özellikle sinir sisteminde ve beyinde geri dönüşümü olmayan ciddi hasara yol açabilir. Az bir eksiklik bile düşünmeyi ve hafızayı olumsuz etkileyebilir. Depresyon ve yorgunluk da görülebilir. İştahsızlık, kilo kayıbı ve kabızlık da eksikliğin belirtileridir. Bazı mide koruyucu ilaçlar B12 vitaminin emilmesini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda takviye gerekli olabilir. Vegan beslenmeyi uygulayan insanlar besinler ile B12 vitaminini almadığı için takviye yapmak zorundadır. Hamilelik ve emzirme sürecinde bu daha da önemlidir.
Folat
Folat da B9 vitaminin sentetik bir çeşididir. Birçok meyve ve sebze çeşidi, baklagiller, tahıl gevrekleri ve yumurta Folat içermektedir. Hücre bölünmesinde önemli fonksiyonları olduğundan dolayı hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde yeterli düzeyde tüketilmesi son derece önemlidir. Folat'ın erken doğum veya doğumsal anomali gelişim riskini azaltıcı yönleri vardır.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Mide küçültme ameliyatı II
4 Mayıs
Mide küçültme ameliyatı
27 Nisan
Obezite
20 Nisan
Topuk dikeni
13 Nisan
Anoreksiya nervoza II
6 Nisan
Anoreksiya nervoza I
30 Mart
Bulimia nervoza
16 Mart
Vitaminler
2 Mart
Covid-19 pandemisinde son durum
23 Şubat
Osteoporozun tedavisi
16 Şubat
Osteoporoz (kemik erimesi)
9 Şubat
Uyuz
2 Şubat
Alzheimer hastalığı
12 Ocak
Covid pandemisinde Omicron varyantı
29 Aralık
Çocuklar için Covid-19 aşısı
15 Aralık
Felç
8 Aralık
Migren
1 Aralık