Yasağa hayır, kriminalizasyona son

Dosya Haberleri —

PKK yasağı

PKK yasağı

  • PKK’nin AB 'terör örgütleri listesi’nden çıkartılması için başlatılan ve dünya çapında süren kampanyaya İngiltere’den de çok sayıda siyasetçi, sendikacı, akademisyen, sanatçı, aktivist katılıyor. 

EREM KANSOY/LONDRA

Uluslararası kamuoyunda tanınmış isimlerin yer aldığı Kürtlere Uluslarası Adalet İnisiyatifi tarafından, Kürtlerle dayanışma ve PKK’nin 'terör örgütleri listesi’nden çıkartılması için başlatılan küresel imza kampanyasına katılanların sayısı artıyor. Kampanyaya öncülük edenler arasında Elfriede Jelinek, Slavoj Zizek, Ken Loach gibi önemli isimler de var.

 Şimdiden on binlerce imzanın toplandığı kampanyaya katılanlar arasında İngiltere’den de çok sayıda isim de var. 

Gerçek teröristlere karşı savaşıyor

İngiltere'deki Genel Sendikalar Federasyonu (GFTU) genel sekreteri ve aynı zamanda Kürdistan’a Barış Öcalan'a Özgürlük Kampanyası yürütme kurulu üyesi olan Doug Nicholls, “PKK ‘terör örgütleri listesi’nden çıkartılmalıdır. Çünkü PKK bir ‘terör’ organizasyonu değildir. Tam aksine bölgede gerçek teröristlere karşı mücadele vermektedir. PKK, bölgede barışçıl ve huzurlu bir ortam yaratmak için çalışıyor” dedi.

Öcalansız uzlaşı olmaz 

Britanya İşçi Sendikaları Birliği (Unite the Union) genel sekreter yardımcısı ve Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın yürütücülerinden Tony Burke, “Türkiye ve bölgede, Öcalan dahil olmadan herhangi bir uzlaşıdan bahsetmek mümkün değil. Güney Afrika’da Nelson Mandela’nın rolü neyse, Öcalan’ın rolü de odur. Öcalan olmadan da uzlaşma sağlanamayacaktır” diye konuştu.

PKK Kürtleri temsil ediyor 

Britanya’nın köklü sol hareketi Britanya Devrimci Komünist Grubu sözcülerinden Trevor Rayne, PKK’nin Ortadoğu’daki iktidar kavgasının bir sonucu olarak kriminalize edildiğine vurgu yaptı. “Kürt halkının temsiliyeti” olarak tanımladığı PKK’nin, Kürt halkının demokrasi ve özgürlük mücadelesini verdiğinin altını çizen Rayne, “Kürt halkı mücadelesinde başarılı olursa Ortadoğu’da 1923’te Lozan Anlaşması’yla geliştirilen, Britanya ile Fransa’yı şimdi ise Amerika ve çeşitli güçleri besleyen sistem, köklü bir değişikliğe ve büyük bir yenilenmeye uğrayacaktır” ifadelerini kullandı. 

‘Terörist’ etiketinden vazgeçin

Britanya merkezli uluslararası haber merkezi The Canary araştırma editörü Emily Apple, “PKK’nin terörizm ile hiçbir alakası yoktur. PKK’nin bir ‘terör’ örgütü olmadığı açıktır” dedi. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin de derhal sonlandırılması gerektiğini ifade eden Apple, “Sayın Öcalan, olası bir barış sürecinin en önemli parçasıdır. Tüm Kürt organizasyonları ve kurumları, terörizm ile etiketlediğimiz tüm isimler ve Öcalan barış istiyor. Barışa yaklaşabilmek için, bu organizasyon ve kurumlara ‘terörist’ etiketi yapıştırmaktan vazgeçilmelidir” diye konuştu. “Türkiye nerdeyse HDP’yi de ‘terör’ örgütü ilan edecek” diyen Apple “Peki o zaman Britanya, HDP’yi de mi terör örgütü olarak kabul edecek?” diye sordu.

Kriminalizasyonun parçasıdır

İngiliz Lordlar Kamarası’ndan Barones Christine Blower, Öcalan’a uygulanan tecrit ve izolasyonun aslında Türkiye ve Kürdistan’da tüm Kürt halkına uygulandığını söyledi. “Türk devleti Öcalan’ı bilinçli olarak izolasyon altında tutuyor. Böylelikle Kürt halkının mücadelesini bastırıp sindirebileceklerini düşünüyorlar” diyen Blower şöyle devam etti: “PKK’nin yasaklı örgütler listesinde halen tutulması da Türk devletinin Kürt halkına yönelik baskı ve kriminalizasyon yöntemidir. Siyasi olarak aktif olan bizler, ‘terörist’ teriminin hükümetler ve rejimler tarafından siyasi farklılıkları olan kişiler için kullanıldığını iyi biliriz. Öcalan'ın tutsak edilişinden bu yana barış için çalıştığı, müzakerelere dahil olduğu çok açıktır. Öcalan ve PKK barış arayan taraftır."

İngiltere’deki Kürtleri de kriminalize ediyor

Kürdistan’a Barış Kampanyası sözcüsü ve Britanya Kadın Birliği temsilcilerinden insan hakları avukatı Melanie Gingell de “PKK’nin listeden çıkartılması hayati önem taşımaktadır” dedi.  PKK’nin listede olmasının Britanya’da yaşayan Kürt halkını da olumsuz etkilediğini kaydeden Gingell, “Örneğin buradaki eylemlerde Türkiye’deki Kürtler ile dayanışma gösterenler, Türk devleti tarafından ve Britanya tarafından da ‘terörist’ olarak fişlenebiliyorlar. PKK’nin listede olması Kürtleri Britanya’da da kriminalize ediyor” diye belirtti. 

Belçika kararı yaygınlaşmalı

Unite The Union uluslararası sorumlusu Simion Dubbins ise Belçika’nın PKK lehine verdiği kararı hatırlatarak, “Belçika yüksek mahkemesinin kararını iyice duyurmalıyız. Diğer parlamentolar ve yüksek mahkemelerin de öncelikle bu kararı anlamalarını, ardından bu karara göre pozisyon almalarını sağlamalıyız” diye konuştu. 

3 ülkeden 3 akademisyen: PKK listeden çıkarılmalı

  • BM, AB, ABD ve Britanya gibi batılı güçler daha demokratik bir Türkiye’yi muhatap almak istiyorsa PKK’yi ‘terör’ listeden çıkartmalıdır."

Norveç’te Bergen Üniversitesi’nden Kariane Westrheim, ABD’de Tennessee Üniversitesi’nden Michael Gunter ile İngiltere’de Liverpool Üniversitesi’nden Dr. Thomas Phillips "PKK AB 'terör örgütleri listesi’nden çıkarılmalıdır" dedi. 

Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi kurucuları arasında yer alan Michael M. Gunter ve Kariane Westrheim, PKK yasağına karşı başlatılan kampanyanın çağrıcıları arasında. Bergen Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Westrheim, "Büyük siyasi güçler ve NATO, Türkiye'de ve Ortadoğu'nun geri kalanında barış ve demokrasi istiyorsa, önce PKK'yi ‘terör’ listesinden çıkarmalıdır" dedi. Aynı zamanda Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı olan Kariane, PKK’nin listeden çıkarılması için yürütülen kampanyanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Umarız, özellikle AB, NATO ile ABD, Türkiye’nin Kürt halkına yönelik her gün işlediği insanlık suçlarına ortak olmaktan vazgeçerler" diye konuştu. 

Karar politik

PKK’nin 2002’de ‘terör örgütleri listesi’ne alınmasının kesinlikle politik bir karar olduğunun altını çizen Westrheim şu mesajı verdi: "Avrupa Konseyi’nin PKK’yi listeye alma kararının politik sebeplerle olduğunu bilmeliyiz. Bu durum Türkiye’nin Kürt halkına yönelik baskı ve zulmünü de aslında meşrulaştırıyor. Yapılması gereken şey ise açık: Ortadoğu’da barış ve demokrasi isteniyorsa öncelikle PKK ‘terör’ listesinden çıkarılmalıdır."

Mandela’ya da aynısını yaptılar

Amerika Tennessee Teknoloji Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü ve EUTCC Genel Sekreteri olan Michael Gunter de "PKK’nin 'terör listesi’nden çıkartılması, Türkiye, Irak sınırları ve Suriye’de huzuru getirecek, akan kanı durduracaktır" diye konuştu. "Öcalan’ı izole ederek, PKK’yi de izole ediyorlar ve PKK’yi ‘terör örgütü' olarak fişleyerek olası barış görüşmelerin de önünü kapatıyorlar. Bu iki yöntemi birbiriyle paralel yürütüyorlar" diyen Gunter şöyle konuştu: "Eğer Amerika daha huzurlu ve barışçıl bir Ortadoğu istiyorsa, Türkiye ve Kürtlerle ilgili politikalarını değiştirmelidir. PKK’yi ‘terörist’ olarak fişlemeye çalışmanın işe yaramadığını gördük. Yeni bir yöntem denenmelidir. ABD daha önce buna benzer birçok hata yaptı. Nelson Mandelayı da ‘terörist’ ilan eden ABD idi ve bu durumun da politik sebeplerle ilişkili olduğunu hatırlıyoruz."

Barışın yolu İmralı’dan geçer 

Liverpool John Moore Üniversitesi Hukuk Bölümü öğretim görevlisi ve kampanyanın ilk imzacılarından olan Dr. Thomas Phillips, "Kürt meselesinde ve Ortadoğu’da çözüm ve barış olacaksa bu İmralı Adası’nda geçiyor. Bunu sağlayabilecek tek kişi" dedi. "PKK’yi ‘terör’ örgütleri listesinde tutmak ve Sayın Öcalan’ı tecrit altında tutmak kesinlikle aynı sorunun iki farklı yüzüdür. Türkiye bu şekilde tüm meseleyi terörize ediyor ve terör etiketlemesi üzerinden siyaset yapıyor" diyen Phillips şu çağrıda bulundu: "Oysa Türkiye’nin yapması gereken Öcalan ile masaya oturmaktır. Bu sorunu çözmek adına Öcalan’ın fikirlerini dinlemeliler. Geçmişte olduğu gibi barış görüşmeleri başlatılmalı. BM, AB, ABD ve Britanya gibi batılı güçler daha demokratik bir Türkiye’yi muhatap almak istiyorsa PKK’yi ‘terör’ listeden çıkartmalıdır."

Siz imzaladınız mı?

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi, yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için yaptığı çağrıya 30’u aşkın ülkeden 1000’i aşkın isim destek verdiğini duyurmuştu. İmzacılar arasında ünlü yönetmen Ken Loach, İskoç yazar James Kelan, Fransız senatörler Pierre Laurent, Laurence Cohen gibi isimler de vardı. Kampanyada hedef 4 milyon imza. Hem online hem de stantlar kurularak toplanan imzalar Avrupa Konseyi’ne sunulacak. Kampanyaya katılmak isteyenler, Justice For Kurds’un internet sitesine girerek dilekçe (petition) bölümünden metne imza atabilirler. (http://justiceforkurds.info/Petition/)

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.