Yollar Macron'a çıkıyor!

Selma AKKAYA yazdı —

  • Uzmanlar «Seçimlerde geçmiş için değil, gelecek için oy verilir. Oy umut için verilir, program için değil» diyor. 

Fransa’da Anayasa Mahkemesi, ilk turu 10 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine 12 adayın katılacağını resmi olarak açıkladı. Buna göre Nathalie Arthaud, Nicolas Dupont-Aignan, Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Valérie Pécresse, Philippe Poutou, Fabien Roussel ve Eric Zemmour için Fransızlar, 10 Nisan’da sandık başına gidecek. Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çoğunluğu sağlayamazsa en fazla oyu alan iki aday 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak. Seçim anketleri ise birinci turun galibinin Macron olacağını şimdiden ilan etmiş gözüküyor!

Ülke seçime hazırlanırken, Fransa‘da hafta sonu on binlerce kişi, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçim kampanyalarında iklim krizine yeterince yer verilmediği için Fransa genelinde protestolar düzenledi. Yüzlerce çevre örgütü, dernek ve kolektifin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşlerin arkasında Yeşillerin olduğunu söylemek yanıltıcı olmaz. Yeşiller adayları olan Yannick Jadot’un elini güçlendirmek istiyor anlaşılan. Netflix‘in “Don’t Look Up” (Yukarı Bakma) filmine atıfta bulunarak “Look Up Yürüyüşü” (Marche Look Up) adı verilen yürüyüşte, Yeşiller Partisi‘nden Cumhurbaşkanı adayı olan Yannick Jadot boy gösterdi. Tabi La France Insoumise (LFI) Partisi adayı Jean-Luc Melenchon olmak üzere çok sayıda siyasetçide durumu fırsata çevirmek için alanlardaydı.

 Solun iki önemli adayı olan Jadot ve Melechon’un iklimciler ile sokakta olması oy oranlarını etkiler mi derseniz, durum her iki aday için pek de parlak gözükmüyor. Çünkü Ukrayna savaşı Fransa seçim sürecine de farklı bir etki yarattı. Seçim gündeme geldiğinde aşırı sağcı iki isim olan Marie Le Pen ve Zemmour televizyon ekranlarında boy gösterirken, sahneye bu kez milyonlarla hesap edilen geliri ile Cumhuriyetçi aday Valerie Pecresse çıktı. Cumhuriyetçi adayın 'oyları yükselişe geçti' denilen bir dönemde bu kez Ukrayna krizi patlak verdi. Macron’un dibe vurduğu bir dönemden sonra  şimdi Macron’un yüzde 30 oy alacağından bahsediliyor. Uzmanlar durumu, «seçimlerde geçmiş için değil, gelecek için oy verilir. Oy umut için verilir, program için değil» diyor. Kamuoyu yoklamaları, Emmanuel Macron’un seçimin ilk turunda yüzde 25-30 oranında oy alacağını ve beklenmedik bir olay olmadığı sürece Macron’un Cumhurbaşkanlığına kesin gözüyle bakılıyor.

Fransız anket şirketi IPSOS tarafından yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 72'sinin Ukrayna’daki savaşın önemli bir ekonomik etkisi olacağını ve istikrarsız bir iktidar durumunda pahalılığın daha da artacağı yönde kaygı duyduğu ifade ediliyor.

2017’de Cumhurbaşkanı olan  Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LaREM) geçen yılki yerel seçimlerde hezimete uğramıştı.  Cumhurbaşkanlığını alması beklenen Macron’un 12 ve 19 Haziran'da Fransa’da yine iki turlu Ulusal Meclis‘teki 577 üye için yapılacak seçimlerde meclisin çoğunluğunu alacak mı sorusu halen netlik kazanmış değil. Milletvekili oranlarını ise diğer partiler arasında oluşabilecek koalisyonlar belirleyecek gibi gözüküyor.

Macron'un Moskova'da Putin'le görüştüğü masanın uzunluğu ile dalga geçilen o masanın Macron’a Cumhurbaşkanlığı koltuğu getireceği açık. Çünkü uzmanların değerlendirmeleri ve anketlerin yayınladığı sonuçlara göre ‘Fransızların çoğu, cumhurbaşkanlarının bu savaşı önlemek için elinden geleni’ yaptığına ve yeni bir ismin ülkede istikrarsızlık yaratacağına inanıyor! 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.