- Son dönemde baba sıkça yüksek tansiyon konusunda sorular geliyor.
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Yüksek tansiyon batılı ülkelerde her üç-dört kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Türkiye için de aynı rakamlardan bahsetmek mümkün. Yaş arttıkça yüksek tansiyon riski de artmaktadır.
Normal kan basıncı verileri bireyden bireye değişebilmektedir. Ancak 18 yaşını geçmiş insanlarda istirahat halinde büyük tansiyon 130’u, küçük tansiyon ise 85’i geçmemelidir. Tekrarlanan ölçümlerde büyük tansiyonun 140’ı ve küçük tansiyonun 90’ı geçmesiyle yüksek tansiyondan bahsedilmektedir. Türkiye’de tansiyon verilerinden bahsedilirken genelde bir sıfır eksik kulanılmaktadır (130/80 yerine 13/8).
Yüksek tansiyonun en çok etkilediği organlar kalp, beyin, büyük atardamarlar, böbrekler ve gözlerdir. Yüksek tansiyon çok yüksek düzeylere (170/110) ulaşmadığı sürece pek belirti vermez. Tansiyonun çok yükselmesiyle beraber baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, nefes darlığı, kulak çınlaması, görme bozukluğu ve düzensiz kalp atışları gibi belirtiler görülebilir.
Tansiyon yüksekliği kalbin iş yükünü artırmaktadır ve atar damarlarda kalıcı zararlara yol açabilir. Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda tıkanma ve daralma, beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanma ve daralma, felç, böbrek yetmezliği, büyük atardamarlarda genişleme ve bu genişlemenin yırtılması, vücudun diğer bölgelerindeki damarlarda daralma veya tıkanma yüksek tansiyonun yol açabileceği sorunlardır.
Tansiyonun yükselmesinde iki önemli faktör var; genetik ve çevresel etkenler. Birinci derece akrabada yüksek tansiyon varsa risk daha yüksektir. Beslenme tarzı, aşırı kilo ve stres yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında önemli etkenlerdir.
paylaş
Dersim DAĞDEVİREN yazıları
Dış gebelik
28 Temmuz
Endometriozis
21 Temmuz
Çocuklarda diş bakımı
14 Temmuz
Hemoroid
7 Temmuz
Hamilelik esnasında diş sağlığı
30 Haziran
Psödotümör serebri
23 Haziran
Şaşılık
16 Haziran
Maymun çiçeği
2 Haziran
Mide küçültme ameliyatı II
4 Mayıs
Mide küçültme ameliyatı
27 Nisan
Obezite
20 Nisan
Topuk dikeni
13 Nisan
Anoreksiya nervoza II
6 Nisan
Anoreksiya nervoza I
30 Mart
Bulimia nervoza
16 Mart