- Şubat ayının da Fransa’da eylemli geçeceği hükümetin Meclis’e getireceği tasarılardan anlaşılıyor. Sendikaların bu süreci ileri taşıma gücü ne kadar, bu tartışmalı.
Akaryakıt fiyatlarının 2 euro’ya ulaştığı, 1 Şubat tarihi ile yüzde 15 elektrik zammı, 4 milyon barınma sorunu yaşayan vatandaş derken, Fransa’da durumun kötüye gidişatını resmeden liste uzayıp gidiyor. Halkın öfkesinin ve kaygısının sınırlarda gezdiği Fransa’da Ulusal Meclis’in önünde başta emeklilik yasası, barınma yasası, göçmen yasası, sosyal sigortalar yasası ve bütün bunları eleştirilere kapatan bir hükümet tavrı! Hükümetin tavrına karşı ise emekçiler ikinci kez “grev” diyerek alanları doldururken, yeni grevlerin çağrısı da beraberinde geldi. Sendikalar, yasa tasarısının 6 Şubat’ta Ulusal Meclis’te görüşülmeye başlanması nedeni ile 7 ve 11 Şubat tarihleri için ''grev’’ diyerek eylemlere devam diyor.
Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 64'e çıkarma planlarına karşı ülke çapında iki haftalık aradan sonra ikinci kez greve gidildi. 31 Ocak tarihinde bir milyondan fazla emekçiyi greve çıkaran sendikalar; 7 ve 11 Şubat tarihlerinde yeniden grevde olacağını belirtiyor. Önce 19 Ocak tarihinde, devamında 31 Ocak tarihinde yapılan her iki grev gününde toplu taşıma, demiryolları, rafineriler ve okullar, acil servisler dışında hastaneler, havalimanlarında ciddi anlamda iş bırakma eylemleri gerçekleşirken, başta Paris olmak üzere yapılan büyük gösterilerde polisle eylemciler arasında gözaltılarla sonuçlanan çatışmalar yaşandı. Hükümetin son aylarda çok sayıda tasarıyı Meclis’e taşıdığı bir dönemde eylemlerin odağında emeklilik yasası bulunuyor. Özellikle emeklilik reformunda, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılması toplumun büyük kesimi tarafından kabul edilmiyor. Macron ve hükümeti, mevcut yaş düzenlemesinin emeklilik sistemini artık finanse edemeyeceğini savunarak, bazı meslek grupları için ayrıcalıkları kaldırmayı planlarken asgari emeklilik maaşını bin 200 euro’ya endekslemek istiyor. Tabi bu maaş ancak size 67 yaşına gelince ödenecek. Çünkü gerekli emeklilik priminiz yoksa 67 yaşında devreye girebilecek.
Emeklilik yasasını adil bulmayan sendikalar kararlı ve eylemlerini sürdürüyor ama, eylemlerin hükümete şu ana kadar caydırıcı bir etkisi görünmüyor. Aksine hükümet, eylemlerin ardından reformu bütünü ile tartışmaya kapattığını açıkladı ve Meclis’te oluşturulan komisyon hazırlanan tasarıyı incelerken, 6 Şubat tarihinde gündem emeklilik reformu olacak.
Eylemlerin baş aktörü halen CGT sendikası. Son yıllarda sendikal tabanında büyük kayıplar yaşamış olsa da halen ülkenin en büyük sendikal konfederasyonu olarak kabul ediliyor. Son grevlerde aktif rol oynayan CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, ''güç dengesini yoğunlaştırmayı'' amaçladıklarını ifade ederek eylem hamlelerini ''Robin Des Bois'' olarak tanımladı. Robin Hood’tan esinlendiğini ifade eden Martinez, söz konusu hamlesi ile zenginden alıp fakire verebilecek mi bilinmez ama ülkede yüzde 15 oranındaki elektrik zammı cepleri yakmaya devam edecek.
Fransa'da gaz ve elektrik fiyatlarına en son yüzde 15 zam ile sürekli yükselen akaryakıt fiyatları, 7 ve 11 Şubat tarihlerinde yapılacak grevlere daha geniş kitleleri dahil edecek deniliyor. Şubat ayının da Fransa’da eylemli geçeceği hükümetin Meclis’e getireceği tasarılardan anlaşılıyor. Sendikaların bu süreci ileri taşıma gücü ne kadar, bu tartışmalı. Diğer taraftan Martinez’in sendikal tabanı onu Robin Hood yapmaz ama zenginden alıp fakire verenlere ihtiyacın doruğa çıktığı bir dönemden geçildiği açık!
paylaş
Selma AKKAYA yazıları
Palmade davası!
3 Mart
'Sokakta bir efsane'
24 Şubat
Dayanışma yaşatır
17 Şubat
Konut suç değil haktır!
27 Ocak
Suikast timi yargı önünde!
20 Ocak
Paris, kendi utancında boğulacak
30 Aralık
Fransa’da kara kafalı çocuk olmak!
9 Aralık
Fransa’nın sessizlik duvarı!
2 Aralık
Macron’a enflasyon tokadı!
25 Kasım
Hakikatler bağırsa da!
18 Kasım
Aşırı sağ imaj değiştiriyor!
11 Kasım
Kadınların katili devlettir!
21 Ekim