Zona hastalığı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Zona hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. İlerleyen yaş ve azalan bağışıklık ile bağlantılıdır. Hastalığın çıkma olasılığı 60 yaş üstü insanlarda daha yüksektir.

Zona hastalığı virüs enfeksiyonundan kaynaklanıyor. Suçiçeğine yol açan varicella-zoster virüsü bu hastalığa da yol açabiliyor. Suçiçeğini geçiren insanlarda virüs omuriliğin yakınındaki sinir dokusunda kalmaktadır. Virüs yıllar sonra tekrar aktifleşebilir. Böylelikle zona hastalığı meydana gelir. 

Zona hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. İlerleyen yaş ve azalan bağışıklık ile bağlantılıdır. Hastalığın çıkma olasılığı 60 yaş üstü insanlarda daha yüksektir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda da (örneğin kemoterapi görenlerde, organ nakli olanlarda, kemik iliği nakli yapılmışsa, HIV veya AIDS varsa) Zona hastalığı riski artmaktadır. Stres yaşayan insanların zona hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. 

Başta genelde ağrı, uyuşma, karıncalanma veya yanma hissedilir. Ciltte hassasiyet ve ağrıdan birkaç gün sonra döküntü oluşur. Döküntü kendini sıvı dolu kabarcıklar şeklinde gösterir. Kabarcıklar patlar ve kabuk bağlar. Döküntü genelde vücudun sağ veya sol tarafını etkiler. Kaşıntı da hastalığın önemli bir belirtisidir. Aşırı yorgunluk, baş ağrısı, ateş ve ışığa karşı duyarlılık da görülebilir. Hastalığın tanısı genelde ağrı öyküsü ve döküntü üzere konulur. 

Bazen ağrı döküntü yok olduktan sonra kalır (postherpetik nevralji). Göz civarında gelişen zona görme kaybına yol açabilir. Cilt enfeksiyonları da hastalığın bir komplikasyonudur. Etkilenen sinirlere göre nörolojik sorunlar çıkabilir. 

Zona hastalığı olan bir kişi virüse karşı bağışıklığı olmayan insanlara virüsü bulaştırabilir. Bulaşı zona hastalığında oluşan döküntünün yol açtığı açık yaralar ile temastan kaynaklanır. 

Şiddetli ağrı, ağrı kesici ilaçların kullanımını gerektirir. Virüse karşı ilaçlar iyileşmeyi hızlandırabilir. Bu ilaçlar sayesinde komplikasyon riski de azalabilir. 

Var olan zona aşısı hastalığın çıkmasını yüzde yüz önlemez, ancak seyrini olumlu etkileyebilir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.