100 yıl geçse de unutulmaz

Dünya Haberleri —

  •  Avrupa’nın 30’a yakın kentinde, katledilen Êzîdîlerin anıldığı gösterilere katılanlar, “Değil 8 yıl, 100 yıl geçse de bu acı geçmez ve soykırım unutulmaz” diyerek BM’den ve Batılı devletlerden Şengal’in statüsünü ve soykırımı tanımasını istedi. 

DAİŞ tarafından 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de gerçekleştirilen katliamdan geriye binlerce ölü, kayıp, ihanet ve eskisine bir tane daha eklenen bir ferman kaldı. Êzîdîler bu katliamla beraber tarihlerindeki 74. fermanla karşı karşıya kaldı. Aradan 8 yıl geçmesine rağmen Êzîdî toplumu o kara günü hala unutmuş değil. Unutacağa da benzemiyor. 

Acı ve talepler ortaktı

Avrupa’nın 30’a yakın kentinde katliamın 8. yıldönümünde yapılan gösterilere katılan Kürtlerin acısı ve talebi de ortaktı:

*  Katliam tüm dünyada “Êzîdî Soykırımı” ve “kadın kırım günü” olarak kabul edilmeli.

*  Êzîdîlerin yeni soykırımlara uğramaması için Şengal’in özerk statüsü tanınmalı.

*  Tüm demokratik ve ilerici güçler, DAİŞ’in elindeki Êzîdî kadın esirlerin kurtarılması için çalışmalı.

*  Êzîdî toplumunun iradesi esas alınmalı, öz savunması ve öz yönetimini tanınmalı. 

* Êzîdîlerin Şengal’e dönmesinin şartları oluşturulmalı.

En kitlesel Hannover’di

Almanya’nın başkenti Berlin başta olmak üzere Münih, Frankfurt, Mannheim, Darmstadt, Köln, Saarbrücken, Hamburg, Hannover, Bremen, Bielefeld, Hamburg, Kiel ve Freiburg kentlerinde eş zamanlı etkinlikler yapıldı. Hannover en kalabalık eylem olması sebebiyle diğerlerinden bir adım öne çıktı.

Ehmed Dîlan

İhanete karşı direneceğiz

Eylemde muhabirimiz Şaban Kazan’a konuşan göstericilerden Ehmed Dîlan “Katliamı yapan terörist DAİŞ çetelerini, ortağı Erdoğan’ı ve bu soykırımda parmağı olan devletleri kınıyorum” dedi. Êzîdî Xelef Rojava ise “Şimdiye kadar başımıza gelen tüm kötülüklere ihanet yol açtı. Artık tüm Kürtler bu gerçeğin farkında ve ihanete izin vermeyecekler” diyerek soykırımda parmağı olan ihanetçileri kınadığını dile getirdi. Êzîdî Kürt Müzisyen Hikmet Bira da sanatçılara “Stranlarımızla, klamlarımızla soykırımı unutturmayalım ve kültürümüzü yayalım” çağrısı yaptı.

Bu acı geçmez 

Berlin’deki eylemde “Geride acıları, anıları, içimizdeki yaraları ve ayakkabıları kaldı” denilerek katledilenler anıldı. Eylemde Êzîdî kadınlar adına konuşan Nure Alkış da “Soykırımın üzerinden 100 yıl geçse de yaşanan acılar unutulmaz” dedi.  

Soykırımcılar yargılanmalı

Frankfurt’ta Liebfraunberg Meydanı’nda yapılan mitingdeki konuşmalarda “Soykırımın failleri uluslararası mahkemelerde yargılanmalı ve soykırımcılardan hesap sorulmalı” denildi.

Yaşadığımız son ferman olsun

Frankfurt eylemine ailesiyle birlikte katılan 8 yaşındaki Lavin’in ağlaması ise herkese duygusal anlar yaşattı. Gazetemize konuşan Lavin’in annesi Selma Mirza, soykırımdan sonra Almanya’ya geldiklerini anlatarak, “Gözlerimizin önünde çocuklarımızı, kardeşlerimizi ve annelerimizi kaçırdılar. Biz vatanımızdan kopmak istemiyorduk ama kızlarımızı kurtarmak için mecbur kaldık. Lavin burayı görünce yaşadıklarını hatırladı. Umarım yaşadığımız sonuncu fermandır” dedi.

Her gün hissediyoruz

Bremen’de eski parlemento binası önünde yapılan eylemde muhabirimiz Erdal Baz’a konuşan Hediye Bezek ise “Bu katliamı 8 yıldır her gün hissediyoruz. Onlarca kadın ve çocuk kaçırıldı. Onlardan hala bir haber yok. Bu biten bir katliam değil. O kadınlar ve çocuklardan sonuncusu bulunana kadar devam edecektir” dedi. 

Şengal’e statü istiyoruz

NAV-YEK yöneticisi Zerdeşt Günay de “Artık kimse Êzîdîlere 75. fermanı dayatamaz. Bizim kendi ordumuz, silahımız, yönetimimiz ve özerk yapımız var. Êzîdî toplumu artık statüsüzlüğü kabul etmeyecek” diye konuştu. 

Artık sırtımız sağlam: YJŞ var

Eyleme katılan Rihan Akyol ise “Asla kapanmayacak olan bir yaranın anmasını yapıyoruz. Ancak artık sırtımız sağlam. Kadınlar olarak kendimizi çok güvende hissediyoruz çünkü bizi koruyacak bir kadın ordumuz, Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) var. Kimse gelip artık çocuklarımızı, kadınlarımızı kaçıramaz ve onları köle pazarlarında satamaz. Êzîdî toplumu artık kurbanlık koyun değil. Bu Önder Apo’nun ve PKK’nin sayesindedir. Katliam bize çok şey öğretti” dedi.

BM’ye tanı çağrısı

Cenevre, Bern, Aarau, Basel ile Luzern kentlerinde de aynı amaçla alanlara çıkan Kürtler ile dostları, İsviçre hükümetine ve BM’ye “Soykırımı ve Şengal’in statüsünü tanı” çağrısı yaptı. 

Bern kentindeki Heiliggeiskirche kilisesinde ise katledilenler için bir ayin yapılarak, dualar edildi. 

Güllerle anıldılar

Fransa’da da başkent Paris, Marsilya ve Bordeaux kentlerinde anmalar vardı. Paris’in République Meydanı’nda bir araya gelenler, katledilen Êzîdîleri yerlere güller bırakarak andı.

Erdoğan eşittir DAİŞ

Katledilen Êzîdîler, Kopenhag'ın Neytrov Meydanı’nda da anıldı. 

Stockholm’de ise İsveç Parlamentosu önündeki meydanda yapılan mitingde “İşgalci Türk devleti DAİŞ’in yarım bıraktığı fermanı tamamlamaya çalışıyor” denildi. Mitingde bir kadın kendini zincirleyerek ve siyaha bürünerek soykırıma dikkat çekti. Sık sık “Erdoğan eşittir DAİŞ” sloganı atıldı.

Anılarına mum yakıldı

Oslo’da Norveç Parlamentosu önünde bir araya gelenler de katledilenler anısına mum yakarak, saygı duruşunda bulundu. Katılımcılardan Yeşiller Partisi üyesi Bente C. Knagenhjelm Norveç hükümetine seslenerek, “Soykırımın ve Şengal halkının statüsünün tanınması için BM’ye talepte bulunmalıyız” dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana, İngiltere’nin başkenti Londra ve Kıbrıs’ın Limasol kentindeki eylemlerde de aynı talepler öne çıktı. 

Rojava hava sahası kapatılsın

Ermenistan’daki Êzîdî kurumları da başkent Erivan’daki Şengal Katliamı anıtı önünde toplanarak, katledilenler anısına çiçekler ve çelenkler bıraktı. Konuşmaların ardından ise Başûr ile Rojava hava sahasının Türkiye’ye kapatılması ve Şengal’in statüsünün tanınması taleplerinin yer aldığı bir mektup BM ofisine sunuldu.  HABER MERKEZİ

 

Baerbock: Em ji bîr nakin!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, soykırımın yıl döneminde resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün #Êzîdî Soykırımı'nı anıyoruz. 8 yıl önce DAİŞ binlerce #Êzîdî'yi katletmeye ve köleleştirmeye başladı. Hayatta kalanları ve ailelerini destekleme taahhüdümüzün arkasındayız. Ve adaleti sağlama çabasında üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Em ji bîr nakin” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.