Anne ile kızı yerel siyasette

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hanau’da seçimleri kazanan anne ve kızının önceliği göçmenler, bakım evlerine yönelik çalışmalar olacak. Hanau’da yaşanan katliamdan sonra ırkçılığa karşı mücadele de olmazsa olmazlar kapsamında. 

DENİZ BABİR/HANAU

Almanya’da 14 Mart 2021 seçimleri kapsamında sandığa gidenlerin arasında göçmen seçmenin oyları belirleyici oldu. Hanau Sol Parti’den (Die Linke) aday anne ve kızı yerel parlamentoya girdi.

Yaklaşık 2006’dan bu yana Hanau yerel yönetiminde sol pari kurucularından Emine Pektaş, Hanau şehir parlamentosunda 4 bin 150 oyla birinci sırada seçildi. Kızı Awesta Pektaş ise Hanau Belediye Meclis Üyeliğine seçildi.

Aslen Meletî Kûrecîkli olan Emine Pektaş, Hanau ilçe belediye meclis üyesi 2. sıra ve Main-Kinzing bölgesi meclis üyesi 5. sıra adayı olarak seçimlere girmişti. Pektaş, "Önceliğim şehir belediyesiydi. Belediyeye 4 bin 150 oy ile seçildim. İlçe belediyesinde ise 16 bin 400’ün üzerinde oy alarak Main Kinzig Kreis ilçesinde seçildim. Böylece ilçe belediyesinde 3. sırada, Hanau şehir belediye seçiminde 1. sırada seçildim" diye aktardı. 

Oyunu 2 bin arttırdı

“Biraz yorulacağım belki ama her ikisini de yapacağım” diyerek bu yükü kaldırmada kendine duyduğu güveni ifade eden Pektaş, "Şu an ilçe düzeyinde 87 belediye meclis üyemiz var. Sol Parti’de hep 3 kişi giriyorduk, şu an oylarda müthiş bir artış var diyebilirim. 2016 da 14 bin’e yakın oy aldım. Şimdi ise 16 bin 182 oyla seçildim" dedi. 

Seçmenin katılımı politikti

Aynı zamanda Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) eşbaşkanlığını da yapan Pektaş, geniş bir kesimden oy aldığını belirtti. "Özellikle de Hanau katliamı esnasında DTKM olarak bir hafta boyunca birden çok kimliğe ev sahipliği yaptık" diyen Pektaş ekledi: "Bunun da sandıkta etkisi oldu. İnsanların ırkçılığa karşı bir tepkisi de vardı. Bu seçimde göçmenler tercihlerini doğru temelde yaptı. Herkes birbirini tercih etti."

Önceliğim göçmen sorunları

Pektaş öncelikli projeleri hakkında ise şöyle konuştu: "Yaşamım boyunca beni etkileyen göçmenlerin sorunları oldu. Bir de Almanya’da dört duvar arasında kalan yaşlıların sorunları ile ilgili kimi projeler ile bakım yurtları ve bakım evleri şeklinde çalışmalarım olacak ve sosyal danışmanlık merkezleri kapsamında başta gelen göçmenlerin sorunlarını çözme yardımcı olma gibi önemli hayati projeler üzerinde duracağım. Benim için öncelik arz eden temel sorun budur.  

Sosyal projeler için çalışacağım

Göçmenler en ağır ve en düşük ücretle çalıştırılıyor. Düşük ücretli çalıştıkları için güzel bir emeklilikleri de olmuyor. Emekliliğiniz yeterli olmadığında bakim evleri sizi kabul etmiyor. Yaşlı bakım evlerinde en düşük kabul görülen tutar, 1000 Euro’dur. Emeklilik kasası bu ücreti kabul etmediğinden yaşlılar bakım evine alınamıyor. Bu durum kimsesi olamaya yaşlılar için dört duvar arasında kalıyor ve ölümleride çok acı oluyor. Uzun yıllardır yapmak isteyip fakat bir türlü yapamadığım şey budur. Bunun gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağım."

Pektaş son olarak, seçim çalışmalarında desteğini esirgemeyen ve sandığa giden herkese teşekkürlerini iletti. 

Siyasette söz sahibi oldum

Emine Pektaş’ın 1999 Wiesbaden doğumlu olan kızı Awesta Pektaş da Hanau Belediye Meclisi’ne girdi.

Üniversitede Psikoloji bölümü 5’inci sınıf öğrencisi olan Awesta, annesinin izinden gidip siyasette söz sahibi olmak istediğini ve bu amacına ulaştığını belirtti. Awesta, “Siyasette yer almaktan gurur duyuyorum. Yaşadığım şehirdeki halka ve göçmenlere yönelik yararlı projeler için çalışacağım. Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa karşı mücadelede bir genç olarak öncelikli projem eğitim olacak. Her çocuk anadilinde eğitim alabilmeli, kreş, çocuk bakım yerleri ve üniversiteler ücretsiz olmalı" diyerek, Hanau’da yaşanan katliamdan sonra ırkçılığa karşı mücadele için çalışacağının altını çizdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.