Destek eylemleri sürüyor

Kadın Haberleri —

İsviçre/Lozan - Jîna Amînî eylemi

İsviçre/Lozan - Jîna Amînî eylemi

  • İran’da saçlarının gözüktüğü iddiasıyla gözaltına alınıp katledilen Jîna Amînî ardından başlayan protesto gösterilerine Avrupa’daki Kürt ve İranlı kadınlar ile dostları destek eylemlerini sürdürüyor. 

Jîna Amînî’nin katledilmesiyle İran ve Rojhilatê Kurdistan’da başlayan protesto gösterilerine Avrupa’daki Kurdistanlı ve İranlılardan da destek gelmeye devam ediyor. Dün Belçika, Almanya, İsviçre’de kadınlar öncülüğünde eylemler gerçekleştirildi.

 

 

Belçika-Liege

Belçika’nın Liege kentinde bir araya gelen Kürt, Fars ve Belçikalı kadınlar Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan direnişi selamladı. Liege istasyon meydanında gerçekleşen eylemde Fransızca, Farsça, Kürtçe dillerinde “Jin jiyan azadî” sloganını haykıran kadınlar, İran’daki baskıları oynadıkları bir skeçle anlatmaya çalıştı. Skeç çevrede toplanan halkın büyük ilgisini topladı.

 

 

İsviçre-Lozan

İsviçre’nin Lozan kentinde İran’daki direnişe deste veren birçok kadın kurumu ve sivil toplum kuruluşu Jîna Amînî şahsında devlet eliyle gerçekleştirilen kadın katliamlarını protesto etti. Öncülüğünü Lajîn Kadın Meclisi’nin yaptığı eylemde Jîna Amînî fotoğraflarını taşıyan kadınlar “Jin jiyan azadî” sloganlar attı. Birçok kurum ve kuruluşun konuşma yaptığı eylemde kadınlar saçlarını keserken, yanlarında getirdikleri başörtülerini yaktı.

 

 

Yunanistan-Atina

Yunanistan'ın Lavrio Kampı'nda yaşayan Kürdistanlılar, anarşist gruplarla Atina'da buluşarak, İran Büyükelçiliği'ne doğru bir yürüyüş düzenledi. Büyükelçilik önünde yapılan açıklama ile Kürt kadın Jîna Emînî'nin "ahlak polisleri"nce katledilmesini kınayan kitle, İran ve Rojhilatê Kürdistan'da gelişen halk serhildanlarına destek verdi, halkı katlederek yıldırma politikasına başvuran İran devleti protesto edildi.  

 

 

Finlandiya-Helsinki

Finlandiya’da Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (Partiya Jiyana Azad a Kurdistan-PJAK), Rojhilat Kadın Özgürlük Rojhilat Özgür Kadın Topluluğu (Civaka Jinên Rojhilatî Kurdistan-KJAR), Kürdistan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organizesiyle başkent Helsinki’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, devrim şehitleri anısında bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra Rojava’dan sonra Rojhilat’ta da bir devrim çağrısı haline gelen “Jin Jiyan Azadî” sloganını haykırdı.

 

*****

Arjantin-Buenos Aires

 

 

Arjantin'in başkenti Buenos Aires kentinde, İran'da yaklaşık 2 haftadır devam eden ayaklanmalara destek vermek amacıyla bir protesto eylemi gerçekleştirildi.  Buenos Aires’teki İran Konsolosluğu önünde aralarında Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora Cortiñas, Kürdistan Kadın Hareketi ile Dayanışma Komitesi, Ni Una Menos, Kürtaj Hakkının Legalleşmesi örgütü gibi 32 kurum ve şahsiyetin yaptığı çağrı ile gerçekleşen eylemde Rojhilatê Kurdistan’daki direnişe destek çağrısı yapıldı. Direnişin  selamlandığı eylemde uluslararası kurumlara sorumluluklarını hatırlatıldı.

 

*****

Afganistan-Kabil

 

Kabil'de kadınlar Jîna Amînî için eylemdeydi/foto:AFP

 

İran’daki protesto gösterilere bir destek de Afganistan’ın başkenti Kabil’deki kadınlardan geldi. Başkent Kabil’deki İran Büyükelçiliği önünde yapılan gösteride kadınlar sık sık “Jin jiyan azadî” sloganını attı.

AFP’nin haberine göre 15 dakika boyunca slogan atan eylemcilere, Taliban güçleri havaya ateş açarak saldırdı. Taliban güçlerinin kadınlara ayrıca silah dipçikleri ile vurmaya çalıştığı bildirildi. Onlarca kadının katıldığı eylemde “İran ayağa kalkıyor, şimdi bizim sıramız” ve “Kabil’den İran’a, diktatöre hayır deyin” şeklinde sloganların da atıldığı belirtildi. Eylemcilere saldıran Taliban güçlerinin gazetecileri de çektikleri görüntü ve fotoğrafları silmeye zorladığı kaydedildi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.