Direniş her yerde

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da eylemlerin yayıldığı 156 kentte rejim halka Besic güçleriyle saldırırken, İran Polis Komutanlığı tüm güçleri ile ayaklanmayı bastıracaklarını duyurdu. Rejimin tüm baskı ve saldırılarına rağmen direniş ülke sınırlarını aştı.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde başlayan protestolar 12 gündür sürüyor. Kadına yönelik her tür şiddet, toplumsal sorunların ağırlığı, yoksulluk, anti demokratik politikalar, şeriat kanunlarının yarattığı toplumsal baskı, geri geleneksel toplumsal yapı İran halkını ayağa kaldırdı. 

Protestolar 156 kente yayıldı
İran rejiminin, toplumun özgürlük ve demokratik taleplerini görmezden gelip, gerçekleşen protestolara ateşli silah, gaz vb araçlarla saldırmasına karşı direniş hala sürüyor. Şimdiye kadar gerçekleşen rejim saldırlarında, NCRI (İran Ulusal Direniş Konseyi) Kadın Komitesi’nin sitesine göre, (women.ncr-iran.org) 200 kişi hayatını kaybetti. Dün itibarıyla eylemler 31 vilayetteki 156 kente yayıldı. Tutuklananların sayısı 12 bini aştı. Protestolar Tahran, Meşhed, Şiraz, Kerec, Yezda, Rojhilatê Kurdistan’ın, Kirmanşan, Sine gibi merkezi şehirlerin yanı sıra pek çok ilçede de devam etti. Özellikle Tahran’ın tüm ilçelerinde protesto eylemleri düzenlendi.

Tutuklanan kadın sayısı artıyor
Halkın taleplerine cevap vermeyen ve bastırmaya çalışan İran rejimi ise, günlerdir internet hatlarını kapalı tutuyor. Tüm iletişim araçlarını engellemeye çalışan Rejim, sokaklara Besic güçlerini yerleştirdi. Özel birliklerin sevk edildiği bölgelerde yapılan protestoların engellenmesi için halka acımasızca saldırı yapıldığı öğrenildi. 
Toplumun herkesimine yönelik ev ev aramalar yapan Rejim, özellikle kadınları ve öğrenci gençliği hedef aldı. Birçok şehirde rejim güçlerinin öğrenci avına çıktığı belirtildi. Kadına yönelik tutuklamaların arttığı protesto gösterilerinde en son Gilan’da 60,  İlam’da ise 12 kadının tutuklandığı bildirildi.

Direniş cezaevin sıçradı
Çok sayıda kadın gazeteci, sivil toplum aktivisti, insan hakları savunucusunun tutuklandığı protesto gösterileri ardından direniş cezaevlerine de sıçradı.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün geçtiği habere göre, Sine Islah Merkezi’ne nakledilen tutuklu kadın aktivist Jîna Modaresgorji açlık grevine başladı. Modaresgorji’nin gözaltında işkenceye gördüğü de ayrıca kaydedildi. 
Kürtçe öğretmeni ve siyasi mahkum olan Zara Mohammadi'nin de yakın zamanda gözaltına alınan kadınlara Sine cezaevinde işkence yapılmasını protesto etmek amacıyla birkaç tutuklu ile birlikte açlık grevine başladığı öğrenildi.

Tutuklanan kadın hakları aktivistleri
Tahran’da da insan hakları ve sivil aktivist Golrokh Ebrahimi Iraee, 26 Eylül günü İstihbarat tarafından tutuklandı. Kadın aktivist Golrokh Ebrahimi Iraee’nın nereye götürüldüğü bilinmiyor. Golrokh Ebrahimi Iraee, 2014 yılından bu yana siyasi aktiviteleri nedeniyle birkaç kez tutuklanmış, cezaevi  yatmış bir aktivist. Iree en son 9 Mayıs 2022’de Amul cezaevinden serbest bırakılmıştı.
Yine kadın hakları aktivistileri Elmira Bahmani, Fatemeh Niknam, Fatemeh Gharaati, Rose Barjas ve Aida Kiani, Batool Balali ve Samira Alinejad, Saba Razavifard tutuklandı.

Tutuklulara itirafçılık dayatması
Kürdistan İnsan Halkları Ağı’nın geçtiği habere göre Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmanşan vilayetine bağlı Pave’de gözaltında olan ve yaşları 15 ila 20 arasında olan 36 kişiye işkence edildi. Rejim güçleri işkence de protestoculara itirafçılık dayattı. 36 kişiden 24’ü bir daha protesto eylemlerine katılmama taahhüdünde bulunarak serbest bırakılırken, 12 kişi ise hala ağır işkence altında tutuluyor.

İran ayaklanmayı bastırmaya çalışıyor
Öte yandan İran’daki protesto gösterilerine ilişkin İran polis komutanlığı bir açıklama yaptı. Artı-gerçeğin Fars haber ajansına dayandırdığı polis komutanlığı açıklamasıda, "Bugün İran İslam Cumhuriyeti'nin düşmanları ve bazı isyancılar her türlü bahaneyi kullanarak ulusun düzenini, güvenliğini ve rahatını bozmaya çalışıyorlar. Polis memurları, karşı devrimcilerin ve düşman unsurların komplolarına tüm güçleriyle karşı çıkacak ve ülkenin herhangi bir yerinde kamu düzenini ve güvenliğini bozanlarla sert bir şekilde mücadele edecek" denildi.
Fars haber ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, Amînî’nin 16 Eylül'deki ölümünden bu yana "yaklaşık 60" kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Polis komutanlığı ayrıca geçtiğimiz Pazartesi günü eylemciler, avukatlar ve gazeteciler de dahil olmak üzere 1200'den fazla kişinin tutuklandığını açıkladı. HABER MERKEZİ


IFJ: Gazetecileri serbest bırakın

İran’da protestoları takip eden 14 gazetecinin tutuklanmasına tepki gösteren Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. IFJ Genel Sekreteri Antoni Bloger ise, İran yetkilileriyle görüştüğünü belirtti. Bloger, tüm halk ve gazeteciler için düşünce özgürlüğü hakkı konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
IFJ tutuklanan gazetecilerin ismilerini de açıkladı. 14 gazetecinin isimleri şöyle: "Yelda Amîrî, Nûlîfer Hemdî, Fatma Recebî, Îlahe Mehemedî, Marziya Telaî, Wîda Rebanî, Muctebî Rehîmî, Elî Rîza Xûşbext, Rûhale Nexeî, Mesûd Kurpûr, Xurew Kurdpûr, Elî Xetîbzade, Îman Bepesend û Ehmedî Hilbîsaz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.