İsyankar cumhurbaşkanı

Selim FERAT yazdı —

  • Kolombiya’da 150 yıl devam eden bir politik diktaya son veren, “halkın zaferi” oldu. Kolombiya’da eski isyancı bir gerilla savaşçısı Cumhurbaşkanı oldu. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin bu tarihi kırılmadan etkilenmemesi mümkün mü?

I.
Kolombiya’da "Tarihi Sözleşme" bloku adayı Gustavo Petro’nun Kolombiya’da seçimleri kazanması, olağanüstü tarihi bir sürpriz oldu.

Güney Amerika’nın büyük ülkelerinden biri olan Kolombiya’da (50 Milyonu aşan nüfusuyla), 150 yıllık sağ rejimler tarihi sona erdi.

1810-1819 yıllarında sömürgesi olduğu İspanya’ya kaşı devam eden kurtuluş mücadelesi sonucu bağımsızlaşan Kolombiya’da, Gustavo Petro, Kolombiya Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatan Kreoller’in tarihini devam ettiren bir geleneğe imza attı. Petro’nun başarısı Kolombiya’daki basına “halkın ilk zaferi” olarak yansıdı. İkinci tanım: “Halk için bir kutlama günü” olarak tarihe geçti. Biraz da sömürgecilikten kurtuluş günlerini betimleyen bir gelişme: Efsaneye göre 20 Temmuz Kreolle, bir çiçek vazosunu ödünç almak için Bogota’daki İspanyol José Gonzáles Llorente’ye gitmişler. Llorente reddedince, ("el grito" olarak bilinen) bir kavga çıkmış. Bu da Kurtuluş Mücadele’sinin başlangıcı olarak tarihe geçmiş ve "El Florero de Llorente" ("Llorente'nin çiçek vazosu") terimi hafızalara yerleşmiş. Sömürgeciliğe son veren halk savaşı olmuş.

Oyların yüzde 50,48’ini yani 811 Milyon’u aşan bir oy alan 62 yaşındaki Petro, 17 yaşında “M-19” gerilla grubuna katılarak, isyankar bir biyografiye imza atmıştı. Daha sonra, 1990’da politik partiye dönüşen “M-19” Hareketi’nden aday olan Petro, 2006 yılında senatör olarak seçilmişti.

Ve daha sonra da İspanya sömürgeciliğine karşı mücadelenin başladığı başkent Bogota’da 2012-2015 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan Petro, 2022’de geçmişte isyankar Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

II.
Tarihi paralel:

Istanbul’da "Çözüm Biz’de Savaşlara ve Sömürüye Hayır!" mitingi başladı.

Savaşa karşı özgürlük! Başka bir şiar olarak tarihe geçti.

Perspektifte halkın gücü rol oynayacak!

15 Ağustos’a yaklaşan günlerdeyiz.

Yüz yıldan beri devam eden sürekli savaşa endeksli Türkiye’de, barışı getirecek olan Türkiye halkı olacak.

100 yıla yakındır Kürdistan’daki kolonyal faşizme son verecekler Kürdistan halkları olacak.

Kürtler sadece seçime katılmayacaklar!

Bir yerde kaderlerini seçme haklarını kullanacaklar.

“Çözüm bizde”nin birçok çevirisi olabilir. 

Ben bunu, yol ayrımına dair bir işaret olarak not ediyorum.

Kolombiya’da 150 yıl devam eden bir politik diktaya son veren, “halkın zaferi” oldu.

Dünya’da son yıllarda, Şili’de Gabriel Boric’in seçimleri kazanmasıyla birlikte başlayan yeni politik eğilim yaygınlaşıyor.

Dünyayı kelimenin tam anlamıyla “küçük bir köy” (Klaus Mann) haline getiren global sistem, bu gelişecek özgürlük  ve kurtuluş eğilimi dalgası etkisinden kurtulmayacak gibi.

HDP’nin 25 Ağustos’ta bir “ittifak””ilan etmesi tarihi bir start olacak.

Sonrasında sürpriz gelişmeler olacağına inanıyorum.

“Başka bir yol!”

Başka bir yolun açacağı diğer bir yol.

Ankara’da Saray’daki küçük bir havuzda boğulmamak için çırpınan çaresiz birinin görüntüsünde kaybolup gidecek!

Kolombiya’da eski isyancı bir gerilla savaşçısı Cumhurbaşkanı oldu. 

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin bu tarihi kırılmadan etkilenmemesi mümkün mü?
 
Selimferat@web.de 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.