Kadın sisteminin ilk adımını ittifakla attık 

Kadın Haberleri —

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Gülistan Kılıç Koçyiğit

  • Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı'na katılan HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit, hedeflerinin Ortadoğu ve dünyada demokratik bir kadın devrimini inşa etmek olduğunu belirterek, kadın ittifakıyla ilk adımı attıklarını söyledi.

 

DİREN YURTSEVER/MA

İlki 2013 yılında Amed’de gerçekleştirilen Ortadoğu Kadın Konferansı’nın ikincisi, “Kadın Birliği ile Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla 30-31 Temmuz tarihlerinde Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta yapıldı. İki gün süren oturumlarda; kadın örgütlülüğü ele alınarak, bölgelerin durumu, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Saldırılara karşı ortak mücadele vurgusunun öne çıktığı konferansın en önemli kararlarından biri, birlikte mücadele zemini için "Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Demokratik Kadın İttifakı"nın kurulması oldu. 
Birçok ülkeden delegasyonun yer aldığı konferansa katılan HDP Muş Milletvekilli Gülistan Kılıç Koçyiğit, tartışmalara ve kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Savaşın ilk kaybedeni kadınlardır

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı sarıp saran bir savaş sürecinin içerisinden geçildiğini ifade eden Koçyiğit, “Emperyalist devletlerin sürekli bölgeye müdahale etmesi, savaşı kışkırtması, halkları birbirine kırdıran bakış açısına karşılık; birçok ülkeden kadının bir araya gelmesi ve birlikte ‘ne yapabiliriz, nasıl bir ülke, nasıl bir Ortadoğu, nasıl bir Kuzey Afrika, nasıl bir dünya kurabiliriz’ı tartışması çok kıymetli. Çünkü savaşın ilk kaybedeni kadınlardır” dedi.
 
Ortak tespitler

Konferansın heyecan ve umudu arttırıp, geleceğe daha güvenle bakmalarını sağladığını ifade eden Koçyiğit, kadınların ortak tespitlerine dair ise şunları söyledi: “Birçok hükümetin dini, siyasi saiklerle kullandığı, bütün toplumlara dinciliği dayattığı, dinci bir sisteme dayalı bir yapı inşa etmek istedikleri ve bu dinciliğin en fazla kadınları etkilediği ifade edildi. Bu bakış açısının, bölgemizdeki çocuk evlilikleri, recm, kadın sünneti, medeni kanun ve anayasal hakların sürekli tırpanlanmaya çalışılmasındaki etkileri tespit edildi.” 
“Devletlerin demokratikleşmemesi ortak tespitlerden biriydi” diyen Gülistan Kılıç Koçyiğit, tek adam rejimlerinin Ortadoğu’nun birçok yerinde yerleşik hale geldiğini söyledi.
“Şengal soykırımı hemen hemen bütün kadınların altını çizdiği bir meseleydi” diyen Koçyiğit, “Çoklu evlilik, taciz, tecavüz, kadına yönelik şiddet, göçertme politikaları, ekolojik ve iklim krizi birinci başlık olarak ele alındı” dedi.
 
Sorunlarımız aynı


Her delegasyon üyesi yaşadığı coğrafyanın sorunlarına değinse de birçok sorunun bütün ülkelerde aynı olduğunu gördüklerini söyleyen Koçyiğit, Türkiye'nin temel sorununun ise 40 yılı aşkın süredir devam eden Kürt sorunu olduğunu kaydetti.
Kürt sorunun kadınların yaşadığı sorunları katmerleştirdiğini ifade eden Koçyiğit, “Kürtler olarak hem Kürt hem de kadın kimliğimizden kaynaklı çifte bir sömürüye, baskıya, ezilmişliğe maruz kalıyoruz. Bu anlamıyla bizim daha farklı özgünlüklerimizin olduğunu ifade edebilirim” vurgusunu yaptı.  
Konferansta sunumlarının iki temel yaklaşımı olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Birincisi; Kürdistan’da yaşanan savaşa bağlı olarak gerçekleşen kadım kırımı politikaları ve özel savaş politikaları, 2015 yılında özyönetim sürecindeki yaşananlar. İkincisi ise; bu savaşlardan kaynaklı yaşadıklarımızın bütün Türkiye’deki kadınlara etkilerini ve AKP’nin kadın düşmanı politikalarını ifade etmeye çalıştık” dedi.
 
Demokratik kadın devrimi

Konferansta alınan kararlar ve önümüzdeki sürece dair ise Koçyiğit, şunları söyledi: “Kadın ittifakı kararı alındı. Konferansa gelen delegasyonla bir grup kuruldu ve yönteme dair tartışmalar yürütülecek. Her ülkeden en az bir kişinin katılacağı bir koordinasyon kurulması, bunun için de her ülkenin kendi komitelerini oluşturmasına dönük kararlaşma sağlandı. Önümüzde 6 aylık bir süreç var. Bu sürede bunun yöntemini, tarzını ve içeriğini konuşacağız. ‘İlk nereden başlamalıyız, orta vadede neler yapmalıyız, uzun vadede hedefimiz nedir’ anlamında bir tartışma yürütülecek. Yerel, ulusal ve bölgesel anlamda dinciliğe, cinsiyetçiliğe, militarizme ve savaşa karşı ortak bir mücadele hattını yürüteceğiz. Asıl amaç bölgede ve dünyada demokratik bir kadın devrimini gerçekleştirmek.”

Kadın sisteminin inşası

HDP vekili Koçyiğit; kadınların eylemsel, pratik ve teorik olarak birbirini besleyecek çok şeyi olduğunu söyleyerek, Rojava Kadın Devrimi’yle oluşturulmaya çalışan kadın sisteminin önemine dikkat çekti. Koçyiğit şöyle devam etti: “Rojava’da, kadınlar anayasa yapım süreçlerine bire bir katılıyor. Kadınların anayasasını yaptığı, eşit temsiliyet hakkına sahip oldukları bir özgür alan var. Rojava'daki deneyimler ufuk açıcıydı. Kadınlar, o toplumsal sözleşmeyi yazarlarsa o zaman bu bir kadın anayasası olacaktır. Kadın sistemimizi her yerde inşa etmeye ihtiyacımız var. Bu ittifakın kendisini bu kadın sistemine doğru bir adım olarak görülebilir.” 
Koçyiğit, son olarak tüm kadınları alınan kararları sahiplenmeye çağırdı. 
 
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.