KDP’ye özel güçler

  • Türk devletinin KDP iş birliğiyle gerçekleştirdiği saldırılarda birden fazla pêşmerge dışı güç yer alıyor. Bu güçler, gayri resmi, hükümet ve parlamento denetimi dışında, sadece KDP’nin başındaki isimlere bağlı.

 

Türkiye’nin son saldırılarına pêşmerge güçlerinin de dahil olduğu yönündeki tartışmalar sonrası Federe Kürdistan Pêşmerge Bakanlığı yaptığı açıklamada bölgedeki güçlerin Pêşmerge Bakanlığına bağlı güçler olmadığını, KDP’ye bağlı özel güçler olduğunu duyurdu. Benzer şekilde HPG BİM de “KDP’ye bağlı özel güçler” tanımı yapıyor. KDP içinde kimi isimler ise söz konusu güçlerin KDP’ye de bağlı olmadığını, direkt Barzani Ailesi’nin özel güçleri olduğunu söylüyor. 

Askeri güçleri olanlar

MA’dan Ahmet Kanbal, Irak’ta ‘pêşmerge’ adı altında anılan güçleri derledi. Irak’ta hemen hemen her siyasi partinin kendisine bağlı askeri güçleri bulunuyor. Federe Kürdistan’da KDP, YNK ve Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi’ne (KDSP) bağlı silahlı güçler bulunuyor. Kürdistan İslami Topluluk (Komel) ve İslami Hareket (Bizutnew) ile Sosyalist Parti, Komünist Parti, Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) ve Yeni Nesil Hareketi’nin askeri güçleri bulunmuyor. Yaklaşık 120 bin civarındaki askeri güçlerin 3 bine yakını PDSK’ye, geriye kalanlarının 60 bin kadarı KDP, 55 bini aşkını da YNK’ye bağlı. 

Pêşmerge Bakanlığı

 Pêşmerge güçlerinin 2005’te Hewlêr ve Süleymaniye yönetimleriyle birlikte birleştirilmesi kararı alınmasına rağmen bugüne kadar sağlanamadı. Pêşmerge Bakanlığı çatısı altında güçlerin 50 bin kadarı birleştirildi. Bakanlığa bağlı pêşmergelerin DAİŞ karşıtı mücadelede yer aldıkları ve Türkiye’nin saldırılarına katılmadıkları tüm kesimler tarafından açıklandı. Bakanlık’ta YNK yöneticileri etkin olurken, başında da YNK’den Şoreş İsmail Abdullah bulunuyor. 

Dêrin Pêşmergeleri 

Dêrin Pêşmergeleri olarak bilinen pêşmergeler; savaşta yaralanan ya da yaşı dolayısıyla emekliliğe ayrılan, kimisi de zorla emekli edilenlerden oluşuyor. YNK, KDP ve PDSK’ye bağlı eski pêşmergeler bulunsa da kendisini herhangi bir siyasi oluşuma bağlı görmüyor. Dêrin Pêşmergeleri, Kürtler arası bir savaşın yanı sıra Türkiye’nin işgal saldırılarına da doğrudan karşı duruyor.

YNK’nin ‘Hazır Birlikleri’

YNK’ye bağlı 56 bin (2015 verileri) peşmergê gücü bulunuyor. YNK’ye bağlı olan, ancak Federe Kürdistan İçişleri Bakanlığına bağlı olarak da 10 bin kişilik “Hazır Birlikler” diye adlandırılan bir güç bulunuyor. 

Gulan ve Zêrevanî güçleri

KDP’ye bağlı Leşkerên Gulan diye adlandırılan silahlı güçler, iki farklı gruba ayrılıyor. Bir kısmı normal bir askeri güç olarak tanımlanan Gulan’a bağlı ayrıca özel bir kuvvet olarak da Zêrevanî denilen bir güç yer alıyor. KDP’ye bağlı olan Leşkerên Gulan güçlerinin bir bölümü Pêşmerge Bakanlığına bağlıyken, Zêrevani Güçleri ise Bakanlık’tan bağımsız hareket ediyor. Bu güçler, Parastin’in başından sonra Başbakan da olan Mesrur Barzani’ye bağlı. Zêrevanî güçlerini eğiten ise Türk ordusunun Özel Kuvvetler Komutanlığı. Bunlar, Türk ordusunun saldırılarını çeşitle biçimlerde destekliyor, katkı sağlıyor. Bu destek, istihbaratan askeri blokaja kadar yayılıyor.  

Resmiyette Barzani, sahada Weysî

 Zêrevanî güçlerinin resmi olarak başında yine Barzani Ailesi’nden Siyar Barzani bulunurken, sahadaki komutanları iise Ezîz Weysî. Barzani Ailesi ile akraba olan Weysî, KDP ve YNK arasındaki çatışmadan dolayı 1989’da PKK’ye katılırken, Heftanîn ve Zagros’ta kaldı. 90’lı yılların başında PKK içindeki pratiği nedeniyle başlatılan soruşturma üzerine 1996’da kaçarak, KDP’ye sığındı. Kısa süre içinde kurulan Zêrevanî güçlerinin başına getirilir.

‘Roj’ denilen devşirmeler 

Tartışmaların odağında olan ve Türk ordusuyla anılmaktan sakınmayan bir diğer güç ise KDP’nin Rojava’dan devşirdiği devrmi karşıtlarından oluşturulan bir çete. ‘Roj’ adı verilen bu çete, Rojava’da da Türk ordusu ve bünyesindeki çetelerin parntneri. Bu son işgal saldırılarında da aktif durumda. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.