Korona tedbirleri yine yeniden

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Korona üzerine bilim insanlarının araştırmaları devam ediyor, her yeni varyantta algoritma yeniden değişiyor, araştırmalar ‘al baştan’ yürüyor.

Artık hayatımızda ellerinizi yıkayın, mesafenizi koruyun gibi uyarılar sıradanlaştı, zira artık çok sık duymuyoruz. Virüs hayatlarımızı o kadar zorlaştırdı ki, o yokmuş gibi davranma eğilimindeyiz.

İnsanların sosyal hayatını değiştiren Korona salgını, egemen devletlerin sistemlerini de tepetaklak etti. Dünyanın en refah ülkeleri bile korona karşısında çaresizliklerini gizleyemedi. Dünya ekonomisi koronadan önemli bir oranda etkilenirken, zenginin daha zengin, fakirin ise daha fakir olmasını getiren düzen değişmedi. Toplumsal eşitsizlik daha da derinleşti, savaşlara ara verilmedi, silah satışları katlandı, yıkımlar, acılar katlanarak arttı. Oysa sanayi sektöründeki kısa bir durma, doğanın nasıl kendine gelebildiğini göstermişti. İklim politikalarının uygulanmasının bir ütopya değil de, hayata geçirilebilirliğinin de ispatını sunmuştu. Fakat sanayi sektörü tam gaz çalışmaya devam etti.

Korona dönemindeki tedbirler de aslında sadece insan sağlığını koruma eksenli değil de, aynı zamanda kar odaklı olarak hesaplanıyor. Yine devam eden tedbirlerin ölçüsü bile sistemin yararı esas alınarak yapılıyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte korona tedbirlerinin kaldırılmasındaki detay da bu fikriyatta yatıyor.

Korona üzerine bilim insanlarının araştırmaları devam ediyor, her yeni varyantta algoritma yeniden değişiyor, araştırmalar ‘al baştan’ yürüyor. Koronanın ne zaman biteceği konusunda ise şu ana kadar net bir öngörü bulunmuyor. 

Ve Almanya’da bir sonbahara daha tedbirlerle gireceğiz.

Hayatımızdan bir türlü çıkaramadığımız koronavirüse yönelik tedbirler Ekim ayı itibarı ile tekrar geliyor.

Almanya’da resmi ilk koronavirüs vakası 27 Ocak 2020 tarihinde tespit edilmiş, tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu. O günden bu yana 31 milyon 178 bin 705 vaka görülürken, 144 bin 717 kişi yaşamını yitirdi. (5 Ağustos verileri)

Sosyal hayatı baştan aşağıya değiştiren salgın stratejisi başından bu yana eleştirilerle sürdürülüyor. Yeni hükümetin göreve başlaması da eleştirilerin dozajını değiştirmiş değil.

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte kaldırılan tedbirler tekrar normale dönme hissiyatı verse de, durum pek öyle olmadı. O yokmuş gibi davransak da bu süre zarfında çevremizde tanıdığımız, tanımadığımız birçok insan koronaya yakalandı. Vakalar havaların ısınmasına aldırmadan katlanarak artmaya devam etti.Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada dünyada en çok vaka görülen ülkesinin Japonya olduğunu açıkladı, onu ABD ve Almanya takip etti. Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, geçtiğimiz günlerde sonbahardan önce bazı önlemlerin geri getirilmediği taktirde  bir felaket tablosuyla karşılaşılacağı uyarısında bulunmuştu, nitekim kendisi de koronaya yakalandı. Önceki gün yeni tedbirlerin yer aldığı düzenleme konusunda kamuoyuna bilgilendirme yapıldı. Lauterbach ve  Adalet Bakanı Marco Buschmann, virüsün yayılmasının önüne geçmek için maske zorunluluğunun geri geleceğini belirtti. Aynı zamanda aşılar ise 3 aydan eski olamayacak, koronaya yakalananlar için ise 90 gün iyileşmiş kategorisi uygulanacak. Bazı yerlere girişte test istenebilecek. Bunların dışında pandemiye karşı mücadelede, federal hükümet ilk kez burun spreyi ile uygulanacak bir korona aşısının geliştirilmesini finanse ediyor. Münih Üniversitesi’nin projesine 1.7 euroluk bir bütçe ayrılmış. Aşının virüsün bulunduğu bölgede doğrudan etkili olması öngörülüyor. 

Sonbahar zorlu geçeceğe benziyor. Bir taraftan Ukrayna-Rusya savaşının yansıması ile yaşanan gaz sıkıntısı, artan fiyatlar ve dolayısıyla yüksek faturalar, diğer taraftan pandeminin getirdiği kısıtlamalar. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.